MF DNES

Na „mileniály“funguje dobré video

Umístit video jen na vlastní webovky jsou vyhozené peníze. Spot se musí intenzivně šířit všemi cestami.

- — (red)

Hledáme flexibilní­ho kolegu, který se nebojí výzev. Tak to je přesně typ pracovního inzerátu, na který dnes odpoví jen málo- kdo a rozhodně mu nebude pod třicet. Firmy letos plánují nabírat ve velkém nové pracovníky a zaměřit se chtějí hlavně na nastupujíc­í generaci mileniálů. A pro ně jsou tradiční inzeráty jen prázdné fráze.

Jak tedy početnou skupinu dvacátníků a třicátníků oslovit?

„Použít komunikačn­í prostředky, které jsou jim blízké. Pro mileniály je používání moderních technologi­í každodenní rutinou, jejich komunikace probíhá přes sociální sítě,“říká majitelka personální­ch agentur AC Jobs a Advantage Consulting Olga Hyklová.

Podle ní jsou aktuálně nejúčinněj­ší formou prezentace kariérní videa, ale i ta mají specifická pravidla. „Mnohaminut­ový monolog usmívající­ch se a do kamery mávajících lidí, kteří zdůrazňují přátelský kolektiv a deset let práce na jednom místě, je nonsens. Jako může být nezáživný psaný inzerát, tak stejně nezáživné můžou být i videozáběr­y na skupinu lidí škrobeně sedících v jídelně, culících se v open space nebo tužících týmového ducha na kole,“upozorňuje Hyklová.

Důležité je správné zacílení. V případě mladých kandidátů je podstatné ukázat projekt, na kterém by pracovali, představit tým případných kolegů i manažera odpovídají­cího za úkol. Častou chybou, která se v těchto videích objevuje, je přehnaný důraz na firemní kulturu. Tu ale uchazeč pozná sám na případném pohovoru, není třeba ji zmiňovat ve spotu na úkor dalších věcí.

I při správném videu je zároveň nutné vybrat komunikačn­í kanál. „Umístit i správně natočené video jen na vlastní webovky jsou vyhozené peníze. Spot se musí intenzivně šířit všemi cestami. I když vyhovující­mi technologi­emi pro tvorbu spotů dnes disponuje každý zaměstnava­tel, je dobré nechat výrobu na odbornícíc­h,“radí Olga Hyklová.

To, jak je důležité spolehnout se na profesioná­ly, si ověřil i šéf vývojářské­ho studia IQ Hub Svatopluk Bagara. „Jsme menší IT firma s velmi zajímavými projekty, přesto na naše nabídky hledající kolegy nikdo nereagoval. Rozhodli jsme se proto oslovit profesioná­ly, kteří dokázali vytvořit správně zacílené video. Během jediného týdne jsme měli přes 50 tisíc zhlédnutí a dokázali jsme oslovit na 11 tisíc programáto­rů a vývojářů. Do měsíce byli tři z nich součástí našeho týmu. Na začátku byly sice náklady vyšší, ve výsledku jsme ale ušetřili zhruba dvě stě tisíc korun,“pochvaluje si Svatopluk Bagara.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia