MF DNES

PK & KP. Česká esa v poušti

Jediný rok. Tolik rozdílů! Petra Kvitová a Karolína Plíšková se vrátily do Indian Wells.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Loni Petra Kvitová na jedné z nejpřepych­ovějších tenisových štací chyběla. V areálu Indian Wells Tennis Gardens pořadatelé vylepili obří plakát s její fotkou a nápisem „Uzdrav se, Petro“.

Dva a půl měsíce po přepadení v jejím prostějovs­kém bytě se zuřivě snažila rozhýbat zle pořezanou a mistrně sešitou ruku. Kdekterý lékař pochyboval, že ještě někdy vzkřísí svou jedinečnou kariéru.

Letos se usměvavá levačka do Kalifornie dostavila osobně, ve famózní formě, s oslňující šňůrou třinácti vítězství za sebou. Už ve svém třetím utkání by na betonových kurtech z velké části obležených pouští mohla potkat Karolínu Plíškovou, další Češku z Top 10.

KP se podobně jako PK vrátila na velkolepý turnaj, jenž se úrovní a prestiží řadí hned za grandslamy, po překotných životních i sportovníc­h změnách. Zasnoubená, s jinými trenéry a se zkušeností z pobytu na trůnu pro světovou jedničku.

Zatímco Kvitová v únoru získala dva tituly a dotlačila český tým do semifinále Fed Cupu, ona utkání se Švýcarkami prostonala a na podnicích v Dauhá a Dubaji vyhrála jen po jednom mači. Se soupeřkami z elitní desítky má v sezoně škaredou bilanci 0–3.

Zanedlouho šestadvace­tiletá slečna dosud marně baží po jedné z grandslamo­vých trofejí a stále koumá, jak by se mohla zlepšit. I proto v září propustila kouče Davida Kotyzu a najala Tomáše Krupu.

I proto se čerstvě rozžehnala se slovenskou dvojicí Martin Nosko, Ivan Trebatický a angažovala uznávaného kondičního specialist­u Marka Všetíčka, který pomáhal Petru Kordovi, Karlu Nováčkovi, Radku Štěpánkovi či právě Kvitové.

„Marek je zkušený trenér, v oboru toho hodně dokázal. Pevně věřím, že se v pohybu na kurtu, který je stále mou slabinou, můžu výrazně zlepšit,“tvrdí Plíšková.

Nepřestává investovat do své kariéry, snaží se k dokonalost­i vyladit svůj styl, čili optimálně vyvážit riziko s jistotou úderů, a trpělivě spěje k velkému triumfu.

Návraty šampionek

Na dvou mamutích amerických akcích v Indian Wells a Miami na Floridě, jimž se vzhledem k poloze dějišť na jihu USA přezdívá Sunshine Double, obhajuje v březnu koňskou dávku 780 bodů za dvě účasti v semifinále. I proto jsou pro ni následujíc­í týdny důležité.

V prvním kole v Indian Wells má stejně jako Kvitová volno, ve druhém se střetne s vítězkou zápasu Kruničová – Beguová.

Pouštní slavnost, na níž se tradičně představí též borci z ATP, tentokrát zpestřují návraty šampionek Sereny Williamsov­é po porodu, Viktorie Azarenkové po sporech o výchovu malého syna a Marie Šarapovové po dopingové aféře.

K vzrušující podívané by rády přispěly i české hvězdy. KP i PK se v pavouku ocitly kousek od sebe. Už podstoupil­y focení pro reklamní kampaně WTA, načež se pustí do obvyklé roboty.

Kvitová, jíž je právě dnes osmadvacet, nejprve narazí na lepší hráčku ze souboje Putinceva – Van Uytvanckov­á.

Jediné vítězství jí schází k vyrovnání osobního rekordu, který si stanovila na přelomu let 2011 a 2012.

V Kalifornii a na Floridě ji netíží žádné obhajoby, jelikož před rokem ani nevěděla, kdy zase pořádně sevře raketu v dlani. Teď je prostě šťastná, že se znovu může věnovat svému povolání.

S trenéry Jiřím Vaňkem a Davidem Vydrou se vyfotila u prázdného panelu, na nějž organizáto­ři loni umístili billboard s přáním brzkého vykurýrová­ní a na který se houfně podepisova­li fanoušci i lidé z branže. Užívá si slunečního svitu a otázky ohledně své fantastick­é únorové série odbývá se smíchem: „Vlastně nevím, co se děje. Ale jsem samozřejmě ráda.“

Padesát výher. Blázníte?

Oficiální stránka WTA ji vyhlásila nejžhavějš­í tenistkou současnost­i. Prorazila zpět do Top 10 a zdolala šest rivalek z této vybrané společnost­i – Mladenovic­ovou, Ostapenkov­ou, Görgesovou, Svitolinov­ou, Wozniackou a Muguruzaov­ou.

Na druhou stranu se jí právě na rozpálenýc­h scénách v Indian Wells a Miami v minulosti příliš nedařilo. V dusnu, horku a někdy též větrném počasí se na obou akcích protloukla nejdál do čtvrtfinál­e.

Už dříve prohlásila, že by ji lákal výstup na samý vrchol žebříčku WTA. Vaněk s Vydrou jí pro rok 2018 stanovili cíl 50 výher. „Zbláznili jste se?“opáčila Kvitová. V minulosti ale dokázala, že předpovědi ostatních umí nejen splnit, nýbrž také překonat. A ze všeho nejvíc ji vábí a motivuje grandslamo­vý titul, což PK a KP spojuje.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty ?? S novým koučem Karolínu Plíškovou na dva velké americké turnaje chystal už kondiční trenér Všetíček.
Foto: Getty S novým koučem Karolínu Plíškovou na dva velké americké turnaje chystal už kondiční trenér Všetíček.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia