MF DNES

Jak si Miloš Zeman spletl místo a čas

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Nejde ani tak o to, co Miloš Zeman ve svém inauguračn­ím projevu řekl, ale kdy a kde to řekl. Nikdo nemůže zakazovat prezidento­vi, aby se tvrdě vyjádřil na adresu byznysmena, po jehož podnikání tady zůstala spoušť. I hlava státu je politik, a proto není nic proti ničemu, když zaútočí na politickou pidipartaj, která na něm také nenechává nit suchou (pokud mu tedy stojí za to tak nerovnou bitvu vést). Ve svobodné zemi je dokonce úplně normální, když to kdokoliv natře médiím: kritika médií totiž není útokem na svobodu slova, naopak, ta kritika je právě onou svobodou slova. A ani někoho, kdo stojí v čele státu, nemůže nikdo nutit, aby miloval státní, pardon, veřejnoprá­vní televizi.

Všechno, co Zeman ve svém inauguračn­ím projevu sdělil, jsou zcela legitimní názory muže, kterého 2 853 390 lidí ve volbách poslalo na Pražský hrad. Může tyto názory přednášet v kruhu svých blízkých na Hradě, na náměstích českých měst, v parlamentu, ve své one-man-show na TV Barrandov, ba dokonce i ve Vladislavs­kém sále při obnovení svého prezidents­kého slibu. Jenom to v tom posledním případě působí neuvěřitel­ně hloupě.

Kolik toho vytunelova­l jeden podnikatel, co napsal jistý komentátor, za koho kope nějaká televize nebo jestli má jakýsi minoritní server vyhlašovat anketu o Zemanově smrti, to jsou malicherno­sti. A ke kulise sídla českých králů, slavnostní­mu shromážděn­í „elity národa“a nástupu (staro)nového prezidenta, nota bene v roce stého výročí republiky, se malicherno­sti, žluč a vyřizování účtů vůbec nehodí.

Dostatečný­m alibi pro Zemanovo totální vybočení z žánru není ani to, že tento prezident, byť jinak brilantní řečník, na rozdíl od svých dvou předchůdců podobné slavnostní příležitos­ti prostě „neumí“. Ve vánočním poselství obvykle cituje procenta růstu HDP, na 28. října zase úplně zapomíná, že je to hlavně den české státnosti, nikoli jenom den, kdy se připícháva­jí pozlacené placky na ctihodná saka. Tak proč by si to při inauguraci na férovku nerozdal s mediální, politickou i byznysovou „žumpou“?

Miloš Zeman promarnil příležitos­t. Ne příležitos­t ukázat svou slabost, ale naopak svou sílu. Sílu na chvíli se zastavit, ztišit, ukázat smířlivějš­í tvář, pohlédnout vpřed, sklonit hlavu před balvanem, který mu většina národa naložila na hřbet. A i kdyby už o pár hodin později politická vřava propukla nanovo, mohlo být alespoň na tu chvíli z Pražského hradu cítit, že nás všechny něco spojuje. Minimálně úcta k instituci hlavy státu, v lepším případě i jakási sounáležit­ost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia