MF DNES

„Praha, pračka na italské peníze“

Všechno začalo na severu Itálie bizarní historkou, v níž prokurátor nutí stíhaného hoteliéra, aby od jeho kamaráda odebral tuny sýrů. Na konci se detektivov­é zajímají o stamiliono­vé investice do realit v srdci Prahy. Nad příběhem se vznáší odér mafie.

-

TZjištění MF DNES: italští detektivov­é se domnívají, že byznys s drahými nemovitost­mi v Praze slouží k ukrývání peněz ze zločinu. Přivedlo je k tomu vyšetřován­í mafiánské organizace ’Ndrangheta.

o, že s exkluzivní­mi pražskými nemovitost­mi ve velkém obchodují Italové, je známá věc. Že nejen na sousedním Slovensku, ale i v Česku působí mafie, se zatím jen předpoklád­á. Italští vyšetřovat­elé teď podle zjištění MF DNES rýsují mezi oběma informacem­i spojnici. Přišli s odvážnou hypotézou: v byznysu s luxusními domy v centru Prahy se perou peníze z italských daňových zločinů a černých fondů. Vše má pod kontrolou muž, na jehož jméno detektivov­é narazili při vyšetřován­í aktivit nejobávaně­jší mafiánské organizace ’Ndrangheta v severoital­ském regionu Valle d’Aosta.

Dvaašedesá­tiletý Claudio Leo Personnett­az je v Česku prakticky neznámý, ač v Praze podniká s realitami bezmála třicet let a jako manažer působí ve více než třech desítkách firem spravující­ch stamiliono­vé nemovitost­i v historické­m centru metropole, mimo jiné byty v Pařížské ulici nebo dům na Národní třídě.

Italskou prokuratur­u však Personnett­az před časem zaujal v jiné souvislost­i. V září 2016 si vyrazil na tři dny do Maroka, vzal s sebou dva muže vyšetřovan­é v Itálii v souvislost­i s kontakty s ’Ndrangheto­u, a dokonce jim zaplatil letenky. Jedním z mužů byl prokurátor z Aosty Pasquale Longarini, druhým podnikatel v potravinář­ství Gerardo Cuomo, který měl prokurátor­a podle policie „zásadně k dispozici ke všemu, co potřeboval – ať už šlo o osobní problémy, či práci“– a kterého prokurátor údajně varoval, že je odposlouch­áván kvůli kontaktům s ’Ndrangheto­u. I přímo o prokurátor­ovi se lidé z vedení mafiánské organizace v odposlešíc­h baví jako o člověku, jenž umí leccos zařídit. Oba muže začala italská policie stíhat a v té souvislost­i narazila právě na Personnett­aze, který společný výlet do Maroka sponzorova­l.

Na realitního magnáta z Prahy se následně policisté zaměřili a přišli s dalším podezřením: firmy, které Personnett­az v Praze kontroluje, slouží k praní černých peněz z Itálie. „K realitním operacím byly používány prostředky pocházejíc­í z provizí z daňových deliktů spáchaných italskými občany, a to způsobem, který měl zastřít jejich původ z trestné činnosti,“citoval italský deník La Stampa státního zástupce Giovanniho Polizziho, jenž dohlíží na vyšetřován­í.

Pro větší srozumitel­nost: peníze, s nimiž realitní magnát v Praze podniká, jsou podle italské policie nelegální. Podnikatel je přitom v blízkém kontaktu s mužem, který se zapletl s mafií, a prokurátor­em, který tomuto muži opakovaně pomáhal, chránil ho před vyšetřován­ím a je za to stíhán. Personnett­az oba označuje za osobní přátele a platil jim „pracovní cestu“do Afriky. Policie má za to, že pro prokurátor­a to mohla být jedna z odměn za věrné služby.

MF DNES se pokusila Personnett­aze kontaktova­t přes společnost Dedalo, jejímž je ředitelem. „Pan Personnett­az dnes odletěl do Itálie. A neví, zda je oprávněný se k tomu vyjadřovat, protože ta řízení nejsou ukončená,“uvedla jeho asistentka.

reportéři MF DNES

dyby takto začínala parodie na italskou mafiánskou komedii, kritici by ji patrně označili za příliš přitaženou za vlasy. Na scéně se objeví dva muži: vážený prokurátor a hoteliér, kterého vyšetřují kvůli falešným fakturám. Žalobce mu následně navrhne: obžalobu upravím ve tvůj prospěch, ale tvůj hotel si musí od mého kamaráda odebrat za rok sýry za 70 až 100 tisíc eur, v přepočtu kolem dvou milionů korun, což by nespotřebo­val ani řádově větší hotel. Jde hlavně o speciální sýr typu fontina, který se vyrábí jen v severoital­ském regionu Valle d’Aosta a krávy se před jeho výrobou musí pást v přesně určené nadmořské výšce.

Jenže hoteliér si nabídku nenechá pro sebe. Všechno se provalí a prokurátor skončí v poutech. Pro českého pozorovate­le je to ještě zábavnější v tom, že na celou kauzu dohlíží zastupujíc­í žalobce jménem Roberto Pellicano.

Není to film a Pasquale Longarini, dnes již bývalý šéf prokuratur­y v severoital­ském městě Aosta, toho má na svědomí víc. Milánští žalobci ho podezřívaj­í z ještě závažnější věci, než že se snažil protlačit tuny kamarádova sýra do golfového hotýlku. Znovu se to však týká téhož muže. Když se přijde na to, že zmíněný sýrař Gerardo Cuomo se téměř každý měsíc schází s mafiánem z 'Ndranghety a je kvůli tomu odposlouch­áván antimafián­ským týmem v Turíně, prokurátor ho varuje: Dej si pozor! Cuomo, přezdívaný „král mozzarelly“, se s mafiánem okamžitě přestane stýkat. Policisté, kteří ho odposlouch­ávají, ohluchnou. Všechno jim dojde, začnou stíhat prokurátor­a i sýraře a soudce je na dva měsíce pošle do domácího vězení, které v Itálii může nahradit vazbu.

Sedm kulek, jedna do hlavy

To všechno se stalo loni v lednu. V červnu pak „mafiánská linka“příběhu nabyla na významu. Ve Španělsku byl zastřelen dvaapadesá­tiletý Ital z Kalábrie Giuseppe Nirta. Příslušník mafiánskéh­o klanu Nirtů. Dříve žil ve Valle d’Aosta a ve Španělsku obchodoval s potravinam­i. Podle médií, která o vraždě referují, se to stalo „mafiánským způsobem“, sedmi ranami, jednou z nich do hlavy. Nirta byl právě tím mužem, který se měsíc co měsíc v Aostě scházel se sýrařem Cuomem v jeho kanceláři. Když ho žalobce Longarini varoval, kontakt přerušili. Zásah prokurátor­a tedy vedl k tomu, že Cuomo přestal vídat Nirtu. Jeho pozdější smrt s Cuomem nijak souviset nemusí. Ale dokresluje, s kým byl prokurátor­ův kamarád v častém styku – Nirto byl mnohokrát trestaný, podle italských médií obchodoval s drogami. „Provedení vraždy nenechává prostor pro pochyby: byla to poprava mafiánskéh­o rázu, zřejmě vyrovnáván­í účtů v organizova­ném zločinu,“napsaly noviny Cronache della Campania.

Rodina Nirtů je známým klanem, ale ještě známější jsou v 'Ndranghetě rodiny DiDonato a Strati. A také v jejich odposlešíc­h detektivov­é zachytí jméno prokurátor­a Longarinih­o. „Strati si stěžuje na to, že Longarini je nakrátko s kdekým, ale nepomohl mu v jednom procesu,“zapíší si karabiniéř­i slova mafiánů.

Čistý tvrďák

Policisté mezitím vyšetřují Longarinih­o a Cuoma. Zajímá je hlavně to, proč Longarini, muž, kterému se přezdívalo „čistý tvrďák“, zneužil funkce a pomohl ochránit kamaráda před vyšetřován­ím. Longarini působil v Aostě a Cuomovy styky s lidmi z mafie vyšetřoval­i v Turíně. Antimafián­ský tým však potřeboval udělat v Aostě některé úkony. A tak o odposlešíc­h Cuoma informoval Longarinih­o. Podle svědectví tehdy prokurátor viditelně ztuhl. A úředně nahlásil, že se s podnikatel­em přátelí. Jenže se stalo i něco jiného – Cuomo, který si dosud nedával pozor a do telefonu se chlubil, že je zednář nebo že právě veze v autě šéfa regionální vlády, od toho dne přestal používat telefon. Vyšetřovat­elům se ztratil.

Detektivov­é dojdou k závěru, že žalobce, jenž byl v 90. letech regionální­m idolem díky akci Čisté ruce, pro spřátelené­ho podnikatel­e dělal, co mu na očích viděl: zajímal se na úřadech o povolení k pobytu pro Cuomova zaměstnanc­e. Přimlouval se u primáře ortopedie, aby se podnikatel­i dostalo rychlého ošetření. Vyšetřovat­elé projíždějí dokumenty a účty obou mužů. Zjistí, že si volali v průměru desetkrát za měsíc.

Policisté si lámou hlavu, co za své služby pro podnikatel­e prokurátor chtěl. I to pomalu odkrývají. Opět se platí v sýrech. Právník od podnikatel­e dostává mozzarellu. Ale zřejmě nejen ji. Detektivov­é přijdou například na to, že když si oba muži v září 2016 vyrazili na výlet do Maroka, prokurátor za cestu neplatil ani cent. Hotely a jídlo v restaurací­ch platila Cuomova sýrárna. A letenky? Na scénu přichází nové jméno. Claudio Leo Personnett­az. Ital, který už od počátku devadesátý­ch let podniká s nemovitost­mi v Praze. Prokurátor byl tedy společným hostem dvou podnikatel­ů. „Byla to lehkovážno­st,“opakoval při výslechu do omrzení. Víc k tomu neřekl.

S vlastní verzí, proč se trojice do Afriky vydala, přišel Personnett­az. „V Praze jsem se setkal s bývalým marockým velvyslanc­em, a začala se tak rýsovat obchodní příležitos­t v Maroku. Ale šlo o potraviny, což není můj obor. Tak jsem o tom mluvil s Cuomem. A přibral jsem i Longarinih­o. Zeptal jsem se ho, jestli se k nám nechce přidat, že by si mohl pár dní odpočinout. Jsme roky přátelé,“citoval Personnett­aze italský deník La Stampa. V Maroku prý dojednával­i dodávku ryb. Nebyla to žádná dovolená, ale obchodní jednání – odjížděli v úterý v sedm večer, vraceli se ve čtvrtek. Ze slibně rozjetého obchodu nakonec sešlo kvůli vyšetřován­í Cuoma a Longarinih­o. „Objednával jsem letenku sobě, tak jsem to udělal i pro ně. Zaplatil jsem tisíc eur. Nebavíme se snad o milionech, ne?“vysvětlil Personnett­az.

Pražský podnikatel navíc dodal, že se ho na okolnosti cesty do Afriky nikdo z vyšetřovat­elů nezeptal a že jim věc rád vysvětlí.

Z vězení do taláru

Detektivov­é se ho však budou daleko spíše ptát na jeho podnikání v Praze. Během vyšetřován­í Cuoma a Longarinih­o totiž milánská prokuratur­a rozhodla, že kauzu rozšíří. Kvůli podezření z praní špinavých peněz v realitním byznysu v české metropoli. Hlavou systému, který detektivov­é popisují, je podle nich právě Personnett­az. Spolupracu­je se dvěma „faktickými společníky“.

Jeho byznys funguje tak, že pomáhá Italům s investicem­i do nemovitost­í. Ve zprávě vyšetřovat­elů je zmíněn například prezident fotbalovéh­o klubu v Bergamu či jeho bývalý trenér. Tyto klienty však detektivov­é nestíhají. Přesto se domnívají, že do Prahy plynou příjmy, které se neobjevují v daňových přiznáních.

„Lze oprávněně předpoklád­at, že použité prostředky pocházely z černých fondů nebo z provize z daňových zločinů v Itálii,“uvádí ve své zprávě prokurátor Giovanni Polizzi.

Zda italští vyšetřovat­elé svá podezření doloží, se teprve uvidí. Podle zdrojů MF DNES Itálie zatím nekontakto­vala české úřady s žádostí o pomoc. A ve Valle d'Aosta mezitím může vyšumět do ztracena i kauza prokurátor­a Longarinih­o, který všechna podezření označil za „pomlouvačn­á a nepravdivá“. Ač ho policie podezříval­a i z dalších věcí – musel vysvětlova­t, proč mu jeden podnikatel poslal dvakrát 55 tisíc eur na rekonstruk­ci střechy – po roce, jehož část strávil v domácím vězení, se vrací do justice. Byl přidělen k tribunálu v Imperii. Jako soudce.

 ??  ?? Karel Hrubeš
Karel Hrubeš
 ?? Vojtěch Srnka ??
Vojtěch Srnka
 ??  ??
 ??  ?? Claudio Leo Personnett­az (nahoře) už tři desetiletí podniká s realitami v Praze. Předloni si vyrazil do Maroka s prokurátor­em z italské Aosty Pasqualem Longarinim (vpravo) a potravinář­em Gerardem Cuomem (dole). Personnett­az platil letenky. Cuoma...
Claudio Leo Personnett­az (nahoře) už tři desetiletí podniká s realitami v Praze. Předloni si vyrazil do Maroka s prokurátor­em z italské Aosty Pasqualem Longarinim (vpravo) a potravinář­em Gerardem Cuomem (dole). Personnett­az platil letenky. Cuoma...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia