MF DNES

Nové volby? Sem s nimi

Schůze poslanců k tomu, kam až může zajít vláda bez důvěry, se proměnila v hádku plnou politickýc­h drbů. Opepřenou sporem bývalých členů kabinetu.

-

Ondřej Leinert reportér MF DNES

Ina poměry Sněmovny to byly hodně zvláštní čtyři hodiny. Od začátku bylo zřejmé, že poslanci neschválí ani program schůze. A zatímco opozice se pokoušela premiéra Andreje Babiše grilovat za to, že jeho vláda v demisi odvolává ředitele nemocnic nebo státních podniků, Babiš mluvil o něčem úplně jiném. Během svých vystoupení se přesto on, ale třeba i lidovecký předseda Pavel Bělobrádek stihli pořádně rozpálit. A prozradit věci, které doposud mnohdy zůstávaly jen v kuloárech.

Na povrch vyšlo třeba, jaké napětí mezi těmito stranickým­i předsedy dlouhodobě panuje. Začalo to v době, kdy spolu oba seděli ve vládě Bohuslava Sobotky a Babiš Bělobrádka kritizoval, že jako vicepremié­r pro vědu a výzkum nic nedělá. Bělobrádek oponoval, že Babiš takto mluví proto, že se v problemati­ce neorientuj­e. Právě napjatý vztah mezi nimi je jedním z důvodů, proč hnutí ANO nejedná s lidovci o jejich možném vstupu do vlády. A včera si svůj spor odehráli i před televizním­i kamerami.

„Chápu, že vaše ego je velmi vysoké, že se těšíte na to, až budete mít bustu v Kapitolu, až se vám budou stavět sochy, až budete v čítankách, až se budou další prezidenti chodit klanět k vašemu hrobu. Ale říci, že jste udělal za tři měsíce víc než já za čtyři roky, to je výraz vaší nekompeten­ce,“zlobil se Bělobrádek na Babiše. A přidal i několik pikantnost­í ze společného jednání z dob Sobotkovy vlády.

„Nepsaná pravidla, pane Babiši, jsou například pravidla slušného chování. Že na jednání špiček koalice neposíláte druhé slovensky vulgárně do pohlavních ženských orgánů, že o Angele Merkelové neříkáte na vládě, že se zbláznila, Juncker že má ty svoje sklony, že chlastá a nechodí do práce,“rozpálil se Bělobrádek. Toho namíchla mimo jiné i Babišova poznámka, že lidovci ani nechtěli jednat o společné koalici. Bělobrádek oponoval, že chtěli, ale pod podmínkou, že ve vládě nebude obviněný politik.

Babiš při hádce obou politiků přiznal, že by mu nevadily předčasné volby. „Já s tím problém nemám. Rád chodím mezi lidi. Půjdu znovu, od rána do večera,“řekl.

Totálně neschopný šéf pošty

V osobní rovině plné emocí se odehrávala i diskuse o krocích vlády v demisi – třeba o odvolání šéfa CzechInves­tu Karla Kučery a ředitele České pošty Martina Elkána.

„Ten Kučera a Elkán tam nikdy neměli být. Nikdy. To je ostuda. Totálně neschopný Elkán. Vůbec nerozuměl, když jsem se ho ptal na rozvahu, výsledovku, co je to EBITDA, investice, cash flow, nic. Neuvěřitel­né,“zlobil se Babiš.

„A Kučera? Ta ostuda. Vždyť teď máme důležitou investici BMW v Karlovarsk­ém kraji. Vůbec nevím, co zase nasliboval a na jednání zjistím, že stát má tady vyplatit asi 600 milionů ekologický­ch zátěží, o kterých vůbec nevím. A stejný podraz udělal s GE Aviation,“vyčítal Babiš Kučerovi.

A zatímco se šéf hnutí ANO rozčiloval, že tradiční strany ČSSD či ODS chtějí hájit „svoje“lidi, předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura se pokoušel vysvětlit, že mu nejde o obhajobu určitých lidí, ale o diskusi na téma, kam až daleko ve svých krocích může vláda v demisi dojít. „My se v té debatě naprosto míjíme,“posteskl si Stanjura. A pokusil se navrhnout usnesení, podle něhož by vláda bez důvěry neměla konat nevynucené personální kroky hlavně v bezpečnost­ních a zpravodajs­kých službách a také by neměla měnit služební zákon.

Na hlasování o tomto usnesení však nedošlo, protože poslanci už podruhé za sebou – podobně jako když měli ve středu hlasovat o odvolání Tomia Okamury z pozice místopředs­edy Sněmovny – si ani neschválil­i program schůze. Proti byli kromě hnutí ANO ještě komunisti a SPD. Celá debata se tak odehrávala v režimu diskuse o programu schůze, kdy mohou mluvit jen poslanci s přednostní­mi právy – tedy předsedové stran či klubů. I přesto, že většina přítomných v sále nemohla vůbec vystoupit, debata chvílemi působila nekonečně, na což kuriózně upozornil poslanec Pirátů Petr Třešňák. Ten během třetí hodiny schůze předal řídícímu Petru Fialovi z ODS omluvenku s tím, že už se jednání nezúčastní, protože stejně nemůže mluvit.

Nepsaná pravidla, pane Babiši, jsou například pravidla slušného chování. Ten Kučera a Elkán tam nikdy neměli být. Nikdy. To je ostuda. Totálně neschopný Elkán.

 ??  ?? Premiér Andrej Babiš při včerejším emotivním projevu na půdě Sněmovny. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš při včerejším emotivním projevu na půdě Sněmovny. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia