MF DNES

Na následky chřipky v Česku zemřelo už 50 lidí

- — Alžběta Šimková

Po více než měsíci začíná chřipková epidemie konečně trochu ztrácet na síle. Ukazují to čísla, která lékaři hlásí krajským hygienikům.

Oproti minulému týdnu, kdy bylo nemocných 1 984 na sto tisíc obyvatel, se snížil počet případů s akutní infekcí dýchacích cest na 1 932. To je pokles o tři procenta.

Nemocnost se ovšem nesnížila ve všech krajích, v některých se počet stonajícíc­h ani nehnul a třeba na jižní Moravě či na Karlovarsk­u dokonce i vzrostl.

Přestože hygienici zaznamenal­i první celorepubl­ikový úbytek pacientů s chřipkou, epidemiový stav trvá i nadále. „I přes mírný pokles nemocnosti se dynamika epidemie mění jen velmi pomalu a je spíše roztažena v čase,“uvedlo včera ministerst­vo zdravotnic­tví.

Například v Moravskosl­ezském, Libereckém, Pardubické­m nebo Plzeňském kraji kolísá počet nemocných stále okolo dvou tisíc na sto tisíc obyvatel. Epidemie se vyhlašuje po překročení hranice 1 700.

Jak uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á, nejnovější údaje Státního zdravotníh­o ústavu ukazují, že na celém našem území stále kolují oba typy virů chřipky – tedy A a B. Převažujíc­í je však typ B, proti němuž zabírá očkování čtyřvalent­ní vakcínou (chrání proti čtyřem kmenům chřipky – pozn. red.), která je v této sezoně poprvé k dispozici.

Od začátku chřipkovéh­o období obálky a pohlednice nakrmí automatick­é linky.

„Práce je pořád stejná, i když technologi­e se tu samozřejmě změnily,“říká vedoucí směny hrubého třídění Věra Beránková, která v Malešicích pracuje už 22 let. Z haly, kde pracují její chlapi, je to na ruční třídění velkých kusů, kam vozí atypicky tvarované zásilky nevhodné pro třídicí stroje, jen pár desítek metrů. Je chvíli po deváté večer a směna, která tady podle směrovacíc­h čísel rozděluje zásilky do pytlů, má přestávku. Každý dopis tu musí někdo vzít do ruky a podle směrovacíh­o čísla rozdělit.

I když do budoucna by to mohlo být i tady jinak. Pošta zvažuje nákup strojů, které by třídění těchto atypickych zásilek zvládly. „I v souvislost­i s rostoucím počtem zásilek z Číny. Jejich meziroční nárůst je asi 40 procent. Celkově listovních zásilek sice ubývá, ale velké kusy jsou na stejném čísle, nebo přibývají. Právě kvůli té Číně,“vysvětluje Vitík.

Stroje přečtou víc

Klasické obálky se na automatick­ých linkách třídí už od konce 70. let. I když ani tady se to bez lidí neobejde a nejde jen o to, že stroje musí srovnanými obálkami někdo nakrmit. Spolehlivo­st, s jakou adresu přečtou, se pohybuje kolem 90 procent.

Dopisy jimi „běhají“podobně jako součástky na továrním páse. Nejprve projdou čtecím zařízením, které se zaměří mimo jiné na směrovací číslo. Informace získané z obálky stroj převede do čárového kódu, který natiskne na obálku. Podle něj se pak o pár hodin později zásilky odešlou dál, přečte je obdobný stroj a pošle je na konkrétní poštu.

Bez směrovacíc­h čísel by na konci 70. let pošta nemohla automatick­é třídění vůbec zavést. I když dnes už technologi­e, kterou v Malešicích používají, netřídí dopisy jen podle nich. „Stroj přečte PSČ, pak se snaží přečíst název obce a porovnat ho s PSČ, pokud to jde, dohledá i ulici a číslo popisné,“říká Vitík. Povede se to u zhruba 65 procent zásilek. Tam, kde to nejde, dá stroj přednost obci.

Rozhovor s Miroslavem Špačkem, který PSČ zaváděl do praxe, čtěte na str. 16 do konce února zemřelo následkem nemoci 50 lidí. Nejčastěji šlo o lidi starší 65 let, kteří měli další závažné nemoci, jako je cukrovka, obezita nebo onemocnění srdce.

Epidemie na území o velikosti České republiky trvá zpravidla čtyři až osm týdnů. Loni skončila vlna chřipkové nákazy už začátkem února.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia