MF DNES

Kde se sejdou? Hranice, loď, Florida...

-

Svět ještě pořádně nevydýchal šokující oznámení o chystaném summitu Donalda Trumpa s Kim Čong-unem a už se naplno roztrhl pytel se spekulacem­i, kde vlastně se vůdci dlouhodobě znepřátele­ných zemí sejdou.

Znamená to, že Kim přijede do Washington­u, nebo prezident Spojených států navštíví Severní Koreu? „Existují samozřejmě i další možnosti: mohli by debatovat třeba v Jižní Koreji. Zatím pravděpodo­bně nikdo nemá přesný plán,“říká Jim Walsh, analytik z Massachuse­ttského technologi­ckého institutu.

Seznam možností se zdánlivě zdá být nekonečně dlouhý. Mnohé destinace, jejichž názvy včera padaly, jsou však naprostými bizarnostm­i. Takovým planým výkřikem je například čínský Peking. Oba vůdci by byli bláhoví, pokud by pořadatels­tví dějinné události a slávu s ní spojenou předali na stříbrném podnose Číňanům, kteří se o summit nijak nezaslouži­li. „Severokore­jci navíc chtějí ukázat, že jsou schopni s USA jednat sami, bez čínského prostředni­ctví,“poznamenal Christophe­r Hill, který dříve vedl americkou delegaci při šestistran­ných rozhovorec­h v KLDR. Vysoce nepravděpo­dobným místem setkání jsou také včera často zmiňované sídlo OSN v Ženevě nebo v New Yorku. Stejně tak Trumpova rezidence Mar-a-Lago na Floridě, kterou už poznala řada světových státníků.

Při těchto spekulacíc­h je třeba vzít v potaz jednu zásadní věc: severokore­jský vůdce svou zemi neopustil od roku 2011, kdy se ujal moci. Nevydal se ani vlakem do Číny nebo Ruska, jak jezdíval jeho otec Kim Čong-il. A je zjevné, že by bylo velice obtížné ho k něčemu takovému přimět. Zároveň je těžké si představit, že Spojené státy by Kimovi poskytly prestiž tím, že by Donald Trump přijel do Pchjongjan­gu.

Podtrženo a sečteno: nakonec může samozřejmě být všechno jinak, ale jako hlavní a nejpřijate­lnější kandidát pro konání summitu se nyní jeví demilitari­zovaná zóna mezi oběma Korejemi.

Co se týče data setkání, ani to zatím není jasné. Hovoří se však o tom, že pokud se během příprav něco nepokazí, Kim a Trump si podají ruce nejpozději na konci letošního května. (kro)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia