MF DNES

Maas se bude diplomacii učit za pochodu

Do čela německého ministerst­va zahraničí míří člověk, který s diplomacií nemá žádné zkušenosti.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Jeho nejvýrazně­jším a vlastně jediným počinem v oblasti zahraniční politiky byl komentář k situaci v Turecku, který jako spoluautor otiskl před půl rokem v týdeníku Der Spiegel. Teď se Heiko Maas stane novým ministrem zahraničí Německa.

„Musíme si dávat pozor, aby se muslimové žijící v Německu nedostali pod vliv tureckého prezidenta Recepa Erdogana. Státní turecké televize také často přenášejí zavádějící a falešné informace o životě v Turecku – a to až do obývacích pokojů Turků, kteří u nás v Německu žijí,“napsal loni v létě Maas společně s tehdejším ministrem zahraničí Sigmarem Gabrielem, po němž nyní přebírá úřad.

Po ministerst­vu spravedlno­sti tak 51letý vystudovan­ý právník ze Sárska, který jako lídr kandidátky na zemské úrovni třikrát prohrál volby, bude řídit německou zahraniční politiku. Říká se o něm, že pro ostré slovo nejde daleko. A také že to, co mu procházelo dosud, mu už nebude procházet jako vrchnímu diplomatov­i. Maas zřejmě bude muset být poněkud... diplomatič­tější.

Jaké budou Maasovy kroky v německé zahraniční politice, lze usuzovat z jeho předchozíh­o působení na ministerst­vu spravedlno­sti. Právě kvůli tomu mu ale mnozí Němci nemohou přijít na jméno. A to jak ti liberální, tak ti, co zastávají krajně pravicové názory.

Maas totiž prosadil zákon, který letos v lednu vstoupil v plnou účinnost a kterému se rychle začalo přezdívat zákon o cenzuře internetu. Pod zkratkou NetzDG ukládá internetov­ým gigantům, jako je Facebook a Twitter, do 24 hodin (a v komplikova­ných případech do týdne) mazat nenávistné komentáře. Pokud v tom nebudou důslední, hrozí jim pokuta až 50 milionů eur (1,35 miliardy korun).

Maas, velký zastánce politické korektnost­i, se o zákon zasadil v reakci na xenofobní a protiislám­ské komentáře, které se v souvislost­i s příchodem velkého počtu běženců a migrantů do Německa začaly šířit po internetu.

Pěkné plány na papíře jsou jedna věc, realita ale nyní vypadá jinak. Od stran staronové vládní koalice, tedy konzervati­vní unie CDU/CSU a socialistů (SPD), se už několik týdnů ozývá, že zákon bude potřeba ještě výrazně „doladit“. Firmy raději mažou vše, co jen trochu zavání nevhodným názorem, a podle kritiků společně s tím mizí pluralita názorů a svoboda projevu.

Maasův nejvýrazně­jší počin na ministerst­vu spravedlno­sti se tedy jako velký úspěch označit nedá. V souvislost­i s migrační krizí Maas také kritizoval ty členské státy Evropské unie, které odmítaly přerozdělo­vání uprchlíků na základě kvót, a navrhoval tresty, které je měly ke změně názoru přimět.

Kancléřka Angela Merkelová v Maasovi nebude mít výrazného oponenta vůči své imigrační politice – na rozdíl od kritických hlasů ve své vlastní straně, které zastupuje především budoucí ministr zdravotnic­tví Jens Spahn. S Maasem se jí prý bude dobře spolupraco­vat, uvedla k jeho nominaci.

Maas má z prvního manželství dvě děti, často se ale objevuje na stránkách společensk­ých časopisů kvůli vztahu s televizní herečkou. Jeden z nich ho před dvěma lety označil za nejlépe oblékaného německého politika. K tomu deník Süddeutsch­e Zeitung sarkastick­y poznamenal: To při pohledu na jeho kolegy není žádná výhra.

 ?? Foto: Reuters ?? Heiko Maas Do diplomacie z ministerst­va spravedlno­sti.
Foto: Reuters Heiko Maas Do diplomacie z ministerst­va spravedlno­sti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia