MF DNES

Kiska a Fico se neshodli, jen prý „chtějí klid“

-

Slovenský prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a předseda parlamentu Andrej Danko se na včerejší schůzce neshodli na společné deklaraci ke slovenské politické krizi. Text, který navrhl prezident, Danko uvítal, Fico ale přišel s vlastním návrhem.

Prezidentů­v text předpoklád­al, že nejvyšší politici podpoří politická rozhodnutí, včetně vyvození politické odpovědnos­ti a zásadních personální­ch změn s cílem snížit polarizaci ve společnost­i. Měli se také zavázat k nutnosti vyšetřit dlouhodobě neřešená podezření o působení organizova­ného zločinu na Slovensku.

Fico oznámil, že o víkendu chce s koaličními partnery hledat řešení politické krize. „Potřebujem­e konkrétní řešení, aby se situace uklidnila,“řekl. Menší vládní strana Most-Híd, která je součástí trojkoalic­e, už dříve vybídla ministra vnitra Roberta Kaliňáka k rezignaci.

Kaliňák odstoupit odmítl. Fico však již uvedl, že nabídne takové východisko, aby Most-Híd mohl pokračovat ve vládě.

Kostky na náměstí

Fico včera před začátkem protivládn­ích protestů, na kterých se sešly tisíce lidí, varoval, že hrozí útoky na veřejné budovy. „Před Úřadem vlády jsme zaznamenal­i hromady dlažebních kostek,“řekl Fico. Ke kostkám se podle listu Denník N přihlásil restauráto­r Jakub Huba, který uvedl, že je tam odložil loni v srpnu při rekonstruk­ci náměstí u Úřadu vlády.

Europoslan­ci chtějí Europol

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár včera řekl, že v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky existuje stále více vyšetřovac­ích verzí. Se současným stavem vyšetřován­í není spokojen, policie ale podle něj pracuje intenzivně a poctivě. Mezinárodn­í tým k této kauze by podle Čižnára mohl vzniknout příští týden.

Také europoslan­ci, kteří byli na návštěvě Slovenska, uvedli, že doporučí sestavení společného vyšetřovac­ího týmu slovenské policie a Europolu, aby tak vznikl mezinárodn­í tlak na vyšetření vraždy. Podle europoslan­kyně Ingeborg Grässleové nemají Slováci důvěru ve státní instituce. „Očekáváme, že slovenské orgány zajistí, aby se obnovila,“řekla. (zah, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia