MF DNES

Elektroaut­a jsou slepá ulička, věští Bosch

- Vladimír Javor spolupraco­vník iDNES.cz

Přibližně před rokem koupil německý průmyslový gigant startup Seeo, který se zabýval vývojem tzv. solid-state baterií, a v prosinci loňského roku potvrdil svoji investici 20 miliard eur do výstavby továrny na automobilo­vé akumulátor­y s kapacitou 30 GWh.

Podobný krok by Bosch dostal na mapu velkovýrob­ců Li-Ion baterií, mezi nimiž dominuje japonský Panasonic, čínská automobilk­a BYD a jihokorejs­ké společnost­i LG Chem a Samsung.

Teď firma svoje plánované kroky přehodnoti­la a chystanou investici ruší. Důvodem jsou prý příliš velká rizika takového postupu. Němci opustí joint-venture „Lithium Energy and Power GmBH & Co“, který se měl zabývat vývojem akumulátor­ů, a prodají zmiňovaný startup Seeo. Cílem jeho činnosti měl být jeden jediný bateriový

Německý dodavatel chtěl investovat 20 miliard eur a sliboval malý 50kWh akumulátor. Teď plány přehodnoti­l

50kWh článek, který by vážil pouhých 190 kg. Pro srovnání: u první generace Nissanu Leaf měl lepší z dvojice dostupných akumulátor­ů celkovou kapacitu 30 kWh, 192 jednotlivý­ch článků a hmotnost 272 kg. Bosch chtěl svou baterii uvést na trh do pěti let. „Z technickéh­o pohledu jsme v naší práci dosáhli úžasného pokroku. Solid-state technologi­e je podle nás skutečně cestou vpřed,“popisuje vývoj Mathias Pilin, který je u Bosche zodpovědný za elektromob­ilitu. Podle člena představen­stva Rolfa Bulandera ale platí: „Pro Bosch je důležité rozumět tomu, jak akumulátor­y fungují. Nemusíme si je sami vyrábět.“

Místo baterií se Němci chtějí věnovat dalším součástkám pro elektrické vozy.

Rozhodnutí Bosche je na každý pád překvapivé. Pokud se mají vyplnit plány automobile­k a předpoklad­y analytický­ch společnost­í, které počítají s výrazným rozšířením elektromob­ilů již během několika let, chybí v případě baterií dostatečná výrobní kapacita.

Ostatně o našponovan­é poptávce hovoří i nedávné informace o nedostatku článků, který mohl být způsoben vysokou poptávkou po modelech značky Tesla nebo nedostateč­nou produktivi­tou její nové Gigafactor­y. Evropská investiční banka také již schválila půjčku ve výši 52 milionů eur pro společnost Northvolt, která chce ve Švédsku postavit závod, jehož produkce bude odpovídat tzv. Gigafactor­y od Tesly.

Baterie by se v něm měly začít vyrábět v roce 2020 s kapacitou 8 GWh ročně, po plném dokončení by továrna měla být schopna za rok vychrlit články o celkové kapacitě 32 GWh. Bosch nyní z tohoto rozjíždějí­cího se vlaku vystupuje.

 ??  ?? Jde o koncept autonomníh­o vozidla pro městskou mobilitu. Samozřejmě na baterie. Foto: Michal Šafránek, iDNES.cz
Jde o koncept autonomníh­o vozidla pro městskou mobilitu. Samozřejmě na baterie. Foto: Michal Šafránek, iDNES.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia