MF DNES

Kaufland má díry v regálech

Německý řetězec šetří, a tak udělal několik změn, kterými naštval jak zákazníky, tak dodavatele

-

Martina Patočková redaktorka MF DNES

ývala jsem spokojená zákaznice Kauflandu. Ale poslední měsíc je to přímo zoufalé. Akční zboží není již v první den slevy, stěžuje si na webu Vašestížno­sti.cz Jarmila Tomášková na prodejnu v Brně-Židenicích.

Na serveru provozovan­ém společnost­í D-Test zaujímá Kaufland mezi obchodními řetězci od počátku roku první místa a valná většina připomínek se týká nedostupné­ho zboží na prodejnách, prázdných regálů, a to hlavně během letákových akcí. Podobně se to hemží výtkami i na jeho facebookov­é stránce včetně fotek přecpaných košíků odstavenýc­h kvůli frontám u pokladen.

Nestíhají doplňovat regály

v Kauflandu. I další člověk z byznysu potvrzuje, že Kaufland nové lidi na místo doplňovačů nenabral, ale ještě propustil vlastní brigádníky.

„Místo brigádnick­ých smluv nabízíme zejména kratší úvazky s pracovní smlouvou. Chtěli bychom naše zaměstnanc­e tímto více motivovat, protože pracovní smlouva pro ně oproti brigádnick­é dohodě znamená řadu výhod,“uvedla ke snižování počtu lidí mluvčí řetězce Renata Maierl.

Podle lidí z byznysu má šetření Kauflandu pragmatick­ý základ. Jeho zisky jsou sice stále pěkné, ale už nerostou jako dříve. Za poslední známý rok končící loňským únorem Kauflandu zisk poklesl o pět procent na necelé dvě miliardy a slabší byl i vývoj tržeb. Lidl, patřící do stejné skupiny Schwarz, oproti tomu zvýšil zisk na 4,1 miliardy korun a tržby mu vrostly o 14 procent.

Změnou v systému doplňování Kauflandu nyní trpí jak zákazníci, kteří nenajdou poptávané zboží, tak dodavatelé, kterým to užírá tržby.

„Ve většině případů nebyl merchandis­ing nutný, zboží upravovali naši zaměstnanc­i. Tak to bude fungovat i nyní,“říká k tomu mluvčí řetězce Renata Maierl. Dodává, že u vybraných dodavatelů, kde je merchandis­ing třeba, i nadále zůstává. Kteří to jsou, není jasné.

MF DNES mluvila namátkově s řadou velkých dodavatelů z různých oborů a všichni museli s vlastním doplňování­m skončit. Podle jednoho zdroje se výjimka týká jen žvýkaček a impulzních prodejů, jako jsou třeba sluneční brýle.

Dodavatelé většinou zatím nemají v ruce tvrdá data, jak je změna postihla, ale prázdná místa v obchodě je trápí. „Hlavně odpoledne už obchod zkolaboval,“popisuje jeden z pamětníků.

Kaufland se změnou v systému doplňování začal i více tlačit dodavatele, aby přešli na nové kartony do regálů, na takzvané shelf ready pack. Důvod je ten, že s nimi je jednodušší manipulace, strčí se celé do regálu, pouze se odtrhne perforace a zákazník si bere zboží.

Někteří dodavatelé s tím problém neměli, jiní zatím odolávají. Přechod

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia