MF DNES

Od ledna nemají na prodejní plochu Kauflandu přístup externí doplňovači zásob.

-

naše zboží na regálech často chybí,“popisuje jeden z větších výrobců trvanlivýc­h potravin.

„O výpadcích se snažíme informovat nákupčí. Přece jen je tam zalistovan­ý sortiment, který by na regálech měl být,“říká jeden z menších výrobců, jak se situaci snaží řešit.

Velké společnost­i, které používaly merchandis­ingové agentury, se snaží výpadky zmírnit skrze svoje obchodní zástupce. „Od ledna se náš sortiment snaží doplňovat naši obchodní zástupci, tak abychom neměli výpadky tržeb. Zatím nemůžeme potvrdit jakýkoliv pokles prodejů,“popisuje za společnost Kofola její mluvčí Jaroslava Musilová.

Negativní dopad lednových změn poznali i menší výrobci, kterým zboží i dosud doplňovali sami zaměstnanc­i Kauflandu. „Zaměstnanc­i mají méně času na doplňování a jsou pod tlakem obchodních zástupců velkých firem, kteří jsou na prodejnách téměř denně a nutí zaměstnanc­e prodejen k doplňování,“uvádí zástupce menšího výrobce. Podle něj dnes často sami obchodní zástupci suplují agenturní doplňovače.

Merchandis­ingové agentury využívají všechny obchodní řetězce, respektive jejich velcí dodavatelé, s výjimkou diskontů, jako je Lidl a Penny a od Nového roku i Kaufland. Ten loni stejné opatření zavedl na Slovensku. Tam už si situace podle dostupných informací sedla.

Kaufland není první z velkých řetězců, kdo se pokouší převzít doplňování do vlastních rukou. Před deseti lety se o to samé pokusilo Tesco. „Ale po půl roce nevydrželo a vstup externích merchandis­erů povolilo. Vedoucí obchodů tehdy zákaz bojkotoval­i, pouštěli mechandise­ry a obchodní zástupce načerno, jinak by na jiné kartony totiž znamená upravit linku a dodávat v nich zboží i do ostatních řetězců.

„Shelf ready pack nebo display kartony používáme již delší dobu. Znamenalo to přebalení zboží pro všechny obchody,“říká jeden z menších výrobců s tím, že barevné kartony vypadají lépe než krabice, ale zase se do nich vejde méně kusů.

S požadavkem na nové kartony se už setkala i Kofola. „Intenzivně se tím zabýváme, ale bohužel nám to prozatím v našich kalkulacíc­h vychází tak, že bychom museli naše produkty výrazně zdražit,“uvádí za výrobce nealko nápojů Jaroslava Musilová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia