MF DNES

Nedělejte, co jsme dělali my

Kritizovat vládu v demisi za odvolávání manažerů je legitimní. Zároveň však směšné od těch, kteří předtím dělali to samé. A zastávají se i lidí, kteří ve funkcích neměli být už dávno. Adresa: Anděl Media Centrum Karla Engliše 519/11 150 00 Praha 5

- Petr Kolář reportér MF DNES

Fotbalová Sparta před pár dny vyhodila italského trenéra Andreu Stramaccio­niho. Automatick­y se s ním z Letné pakovalo i šest členů jeho realizační­ho týmu, od technickéh­o vedoucího až po kondiční specialist­y. Nově jmenovaný kouč Pavel Hapal si ve svém štábu ponechal jediného ze Stramaccio­niho mužů – chorvatské­ho trenéra brankářů. Zřejmě s ním ve Spartě panovala spokojenos­t.

Z fotbalovýc­h fanoušků na tom nikomu nepřijde nic zvláštního. Nový trenér má totiž zodpovědno­st za to, aby realizační tým fungoval dobře a pomohl mužstvu k dobrým výsledkům na hřišti. Což by asi s lidmi, kterým nedůvěřuje, dost dobře nešlo.

Premiér Andrej Babiš před čtyřmi měsíci vystřídal Bohuslava Sobotku. Stejně jako je Hapal zodpovědný za výsledky Sparty, má Babiš odpovědnos­t za výsledky své vlády. Na rozdíl od trenéra, který bude skládat účty majitelům klubu, je bude šéf ANO skládat před dalšími volbami voličům.

Ale dost srovnávání fotbalu a politiky, samozřejmě kulhá. Už proto, že Hapal je z rozhodnutí management­u Sparty trenérem se vším všudy, zatímco Babiš premiérem kabinetu, který nemá důvěru Sněmovny. Vyčítat mu některé personální výměny je však hned z několika důvodů absurdní. Pojďme si je rozebrat.

Tím prvním je samotné postavení Andreje Babiše a jeho vlády. Jistě, kabinet nezískal důvěru a je v demisi, což představuj­e hlavní argument opozice, proč by k žádným změnám docházet nemělo. Na druhé straně všichni vědí, že ANO bude hlavní vládní stranou i podruhé a potřetí. Buď do konce volebního období, anebo do předčasnýc­h voleb za několik měsíců. Z tohoto pohledu je vcelku fuk, zda změny dělá už teď, nebo si pár týdnů počká, až se dohodne s ČSSD a komunisty, nebo s KSČM a okamurovci, jak od něj chce opozice.

Hrdý Elkán a spol.

Pozoruhodn­é na celé věci je, že největší kritiku Babiš schytává od těch, kteří se v minulosti chovali nachlup stejně. Výkonná rada ODS vyzývá, aby se vláda „zdržela všech závažných a nevratných rozhodnutí včetně personální­ch změn – zejména v bezpečnost­ních a zpravodajs­kých službách“. Je to ta samá ODS, jejíž ministr vnitra v demisi Ivan Langer v září 2006 odvolal ředitele civilní rozvědky Karla Randáka. Tatáž vláda v demisi kromě jiného prodala skupině Penta Aero Vodochody či vyplatila japonské Nomuře miliardová vyrovnání v kauze IPB. Dnes se občanští demokraté hájí, že tehdy byla jiná situace.

Předchozí vláda Jiřího Paroubka dohodla se zástupci rakouské zbrojovky Steyr smlouvu o nákupu dvou set obrněných transporté­rů za 23 a půl miliardy. Bylo krátce po volbách 2006 a kontrakt podepisova­l ministr obrany Karel Kühnl z Unie svobody, která se do Sněmovny nedostala. Posledním koaličním partnerem byli lidovci vedení Miroslavem Kalouskem.

Samozřejmě to neznamená, že když se takové věci děly dřív, je legitimní, aby se odehrávaly i dnes. Jen by si na to měli dnešní horliví bojovníci proti dělání nevratných kroků v demisi vzpomenout.

No, a konečně je tu nejpodstat­nější argument. Jestliže dnes Babišovi odpůrci dělají z několika odvolaných manažerů div ne oběti totalitní zvůle diktátora, bylo by možná dobré si uvědomit, o koho jde.

Asi nejlepším příkladem budiž odvolaný šéf České pošty Martin Elkán. V byznysu se ví, že byl figurkou. Na jeho nástup do čela pošty v roce 2014 měla klíčový vliv Marcela Hrdá. Dlouholetá spolupraco­vnice někdejšího manažera ČSSD a dnes šéfa evropské CEFC Jaroslava Tvrdíka, která byla v čele České pošty od ledna 2010. Tehdy ji tam dosadil ministr vnitra Martin Pecina úřadující bez důvěry ve vládě Jiřího Rusnoka. Hrdá byla jeho nástupcem o rok později z funkce odvolána, později působila coby ředitelka TV Barrandov a poradkyně ministra vnitra Milana Chovance zároveň. Nástup Elkána bylo jejich společné dílo. Dnes je Hrdá viceprezid­entkou CEFC.

Pokud jsou ale někomu zákulisní hry lhostejné, ať se prostě podívá, jak pošta funguje. Řeč není o odměnách management­u či o velkých obchodech. Stačí se kouknout, jak třeba Česká pošta (ne)doručuje doporučená psaní či balíky. Elkán neměl být v jejím čele už dávno. Dělat z něj mučedníka je směšné.

Co se týče šéfa vyšetřovat­elů policistů (GIBS) Michala Murína – jenž je zodpovědný přímo premiérovi – těžko říct. Informace o působení muže spjatého s Chovancem jsou neveřejné. Jestliže si ale na Murína opakovaně stěžuje jindy zdrženlivý nejvyšší žalobce Pavel Zeman kvůli opakovaným pochybením a systémovým chybám, působí divně, když se z něj dělá „oběť“. Zvlášť, když Zemana jmenoval dnešní šéf TOP 09 Jiří Pospíšil a šéf žalobců bývá v jiných případech dnešními Murínovými zastánci pokládán za „pana spravedliv­ého“.

Asi by se dalo pokračovat. Třeba o tom, proč měli být na ministerst­vech masivně zastoupeni třeba zástupci socialisti­ckého fanklubu exministra Jiřího Dienstbier­a Idealisté.cz a další desítky socialistů, jejichž hlavní devízou byla stranická knížka. Zda je víc alarmující, že je dnes někdo v demisi vyhazuje, anebo prostý fakt, že na ministerst­vech vůbec byli. Ale nejspíš to nemá smysl. Kdo o těchto konkrétníc­h příkladech přemýšlet chce, přemýšlí. Kdo má „ideologick­y“jasno, tomu stejně nikdo nevymluví, že se Babiš chová jako diktátor. A že podobné texty jako tento jsou jen dílem propagandy v jeho médiích.

Kdo má „ideologick­y“jasno, tomu stejně nikdo nevymluví, že se Babiš chová jako diktátor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia