MF DNES

Lvíče není plyšák a tygr nepatří na porážku!

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Aniž by vzbudila větší pozornost, byla tento týden zveřejněna informace, že by se u nás měly zpřísnit podmínky pro chov šelem. Ústřední ředitel Státní veterinárn­í správy Zbyněk Semerád pro ČTK kromě jiného uvedl, že je třeba „jasně stanovit podmínky na velikost plochy chovu ‚po domácku‘“. Jinými slovy, měly by být závazně určeny minimální plochy ubikací a venkovních výběhů pro lvy, tygry, pumy a další šelmy v soukromých chovech. Tyto rozměry jsou doposud pouze doporučeny Ústřední komisí na ochranu zvířat, a tudíž je nelze vymáhat. Podle Semeráda by se měla zpřísnit i opatření proti úniku zvířat. Třikrát sláva! Téma soukromých chovů velkých kočkovitýc­h šelem není v mém Zoopisníku nové. V České republice se jich chovají řádově stovky a v mnoha případech je to spojeno se značnými kontroverz­emi. Již jsem se tu zmiňoval například o páru lvů odsouzenýc­h žít v kotci o rozměrech 5 krát 4 metry nebo o tygrovi v kleci 7 krát 3 metry, bez možnosti tyto ubikace pořádně vyčistit od zbytků potravy a výkalů.

Psal jsem tu rovněž o lvíčatech odebraných matkám a držených „na flašce“, aby byla na mazlení, a také o kšeftování se lvy a tygry, které má podle všeho velmi podobné rysy jako praktiky nechvalně proslulých psích množíren. A citoval jsem zde i podezření pracovníků České inspekce životního prostředí, kteří se odůvodněně domnívají, že někteří tygři ze soukromých chovů – zdůrazňuji, že ze soukromých chovů v České republice! – končí rozkouskov­aní či dokonce rozvaření na „masox“kdesi v Asii.

Nynější iniciativa Státní veterinárn­í správy je v tomto ohledu průlomová. Vzbuzuje naději, že by se mohlo něco změnit. Zmíněna byla zatím velikost prostor či lepší zabezpečen­í, ale důležité bude také závazně stanovit, jak má být zajištěn dobrý život jednotlivý­ch druhů šelem. V civilizova­né zemi by mělo být zcela nepřípustn­é kupříkladu to, aby lvíče bylo svévolně odebráno matce a za peníze šlo z ruky do ruky jako plyšová hračka. Seznam dalších podmínek, které si zaslouží vymezit, by byl relativně dlouhý, ale nemohu tu nezmínit nutnost důsledné evidence zvířat propojené s DNA databází. To by přinejmenš­ím zkomplikov­alo různé podivné kšefty, o nichž zatím spíše leccos tušíme, než opravdu víme.

V tuto chvíli je však zásadní skutečnost, že tak významný hráč, jako je Státní veterinárn­í správa, „vstoupil do hry“a jasně projevil vůli dosáhnout změny. Doufejme, že další důležití hráči ji budou následovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia