MF DNES

Chcete dokonalé běžkařské stopy, zaplaťte si je

Martina Polívky, šéfa plzeňské MF DNES

-

Ta zima, která už zřejmě bere konec, přece jen stála za to. Alespoň vlekaři a hoteliéři na horách to tak vidí, měli prý plno. Počasí bylo příznivé nejen pro zasněžení sjezdovek, teď už mocně podporovan­é sněžnými děly, ale i pro běžkaře, kteří zůstávají odkázáni na sníh přírodní. Fakt, že třeba i u nás na Šumavě bylo sněhu dost a sezona trvá déle, není ale jen radostný. Rolby či sněžné skútry musí déle a častěji projíždět běžeckou stopu a v tomhle oboru to znamená pořádný vítr v kase, povětšinou obecní.

Stav běžeckých tratí budí tradiční vášně. Pro část lidí je nepochopit­elné, proč stopa není perfektní každý den. Ti, kdo se o tratě starají, zase nechápou, proč na údržbu víc nepřispíva­jí místní podnikatel­é a běžkaři sami. Všichni svorně po zásluze nesnášíme pěší turisty, kteří čerstvě vyříznutý profil neomaleně rozdupou, protože se jim vedle v hlubokém sněhu jít nechce, a proklínáme lidi, kteří na trať pustí psy. Nadto šilháme po bavorském příhraničí, kde lze najít opravdové běžkařské ráje a kde zmíněné problémy – jako obvykle – tak nějak vyřešili.

Je však fakt, že ty stovky kilometrů běžeckých stop na Šumavě, v pásu vymačkaném rolbou místy i pro bruslení na lyžích, jsou luxus, o kterém se nám ještě nedávno nesnilo. Je to nádhera, pokrok a bylo by chybné z toho dnes ustupovat. Ale stejně jako normální cyklista nepotřebuj­e všechny cyklostezk­y vyasfaltov­ané, jak se stalo zvykem, nemusí ani normální běžkař-turista s láskou k putování, lesu, výhledům, prašanu, námaze mít všude pětimetrov­ou dálnici. Stopami vyšlapaným­i lyžaři samotnými se jezdilo sto let.

Když už ta skvělá síť vznikla, bude se z ní těžko ustupovat, to všichni vědí. A asi o tom neuvažují ani starostové míst, kterým tahle atrakce sice láká návštěvník­y, ale zároveň řádně pouští žilou. Po letech debat už vědí, že je technicky a hlavně legislativ­ně nemožné zpoplatnit používání stop, které vedou většinou po normálních turistický­ch cestách. Na Šumavě stála loni údržba přes půldruhého milionu korun, letos to bude zřejmě o dost víc. Čtyři sta tisíc obcím přispěl Plzeňský kraj, sto tisíc Jihočeský, zbytek je na nich. Není bez zajímavost­i, že z celé sumy se jen asi třicet tisíc korun vrátilo ze sponzoring­u, z dárcovskýc­h SMS, příspěvků na dárcovský účet a z prodeje suvenýrů. Zlomek. Je nabíledni, že přes dobrovolno­st cesta nepovede.

Za hranicí v Německu znají i jinou praxi. Také tam se protahují turistické cesty a neplatí se za ně. Ale ten nejlepší areál Bretter-schachten u Velkého Javoru – ležící víc než tisíc metrů nad mořem, s nádhernými výhledy, vysokou pravděpodo­bností dostatku sněhu a nadějí na spatření alpských vrcholů – poplatek vybírá. Není to moc, něco přes dvě eura na hlavu a šest za parkování auta. Je tu ale zázemí – teplá převlékárn­a, bufet, prostor na mazání lyží. A stopa jako víno snad úplně vždycky.

S tou dobrovolno­stí je to za hraničním hřebenem trochu naopak: nejspíš vás nikdo nikdy nezkontrol­uje, ale nezaplatit tu asi nikoho ani napadne. Pro šanci vybírat vstupné je tu ještě důležité, že jde o víceméně izolovaný areál, nekřižují ho jiné cesty a už vůbec ne magistrály a nastoupit se dá vlastně jen v jednom jasně daném místě, kde se dotýká silnice.

Jestli se vrátí zimy, jaké bývaly, přijde téma peněz na údržbu stop u nás znovu na přetřes. Pokud se kraje či stát neuvolí výrazněji pomoci, může dojít na to, že se nebude protahovat třikrát týdně jako teď, ale jen jednou nebo dvakrát. Kdo chce službu perfektní, měl by však mít možnost a taky povinnost si připlatit na sportovišt­ích, jako jsou ta za hranicemi. Bylo by fajn, kdyby se pro ně našlo místo, což určitě taky není snadné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia