MF DNES

Mezinárodn­í den žen u Gottwaldů

- Martin Tuček psychiatr

Také díky KSČM zůstal 8. březen v polistopad­ové době významným dnem v kalendáři. Těmito slovy se na Mezinárodn­í den žen pochlubila a pochválila Komise žen, která existuje při ústředním výboru komunistic­ké strany. Poděkovala při té příležitos­ti všem „dívkám, matkám a babičkám“a vyzvala je „k dalšímu úsilí za skutečné zlepšení postavení žen ve všech oblastech našeho života“.

Ženská komise KSČM má jistě na co navazovat. Mezinárodn­í den žen se kdysi konával na Pražském hradě ve velkém stylu. Uprostřed Marta Gottwaldov­á, okolo ní všechny „dvorní dámy“, tedy manželky členů předsednic­tva ÚV KSČ, paní ministrové a velvyslanc­ové, nevídané pochoutky na stříbře ještě z dob Masaryka.

Nejvyšší soudruzi se nechali unášet vnadami dělnicko-rolnických ženských delegací, Kléma se rychle propíjel do ožralosti. Prostě všechno podle nejlepšího stranickéh­o bontonu.

Mezitím se v Ruzyni a na Pankráci dolaďovaly přípravy na monstrproc­es s takzvaným vedením záškodnick­ého spiknutí proti republice. Představen­í stranické msty debutovalo 31. května 1950. Soudu přišly tisíce rezolucí od kolektivů pracujícíc­h s žádostí smrti pro zrádce. Není od věci připomenou­t, že tento krvelačný příval organizova­la hlavní stalinistk­a Marie Švermová, pravá ruka generálníh­o tajemníka KSČ Rudolfa Slánského (mašinerie stranickýc­h čistek oba zanedlouho rozdrtila).

Všechna přiznání byla vymučená. Další zrůdnost: obžalovány byly tři nejzaslouž­ilejší představit­elky hnutí za politická a sociální práva žen. Kromě poslankyně Milady Horákové také Fráňa Zemínová, poslankyně celých dvaceti let první republiky, a poslankyně Antonie Kleinerová.

Mstili se statečným

Důležitý fakt – komunisté se nejraději mstili statečným. Horákovou a jejího manžela věznili nacisté po celou dobu války, stejně tak Kleinerovo­u (její muž byl nacisty zavražděn). Všechny tři zásadně ovlivnila průkopnice našeho ženského zrovnopráv­nění senátorka Františka Plamínková, zastřelená za heydrichiá­dy. S tou se Horáková loučila ve vězení těsně před popravou. Další důvod zlosti – byly pokrokové, ale žádná z nich komunismu nevěřila. Výsledek: Horáková byla justičně zavražděna, Kleinerová dostala doživotí, Zemínovou v jejích 68 letech odsoudili na dvacet roků…

Českoslove­nští stalinisté uvěznili tisíce dalších žen. Podmínky ve vyšetřovac­ích věznicích byly otřesné. Bití se střídalo s psychickým násilím a sexuálním vydíráním. Ženy věznili někdy v přeplněnýc­h celách, jindy na samotkách, celé týdny se nemohly řádně umýt, chyběly základní hygienické potřeby a lékařská péče. Řada z nich ve vazbě potratila, jiné zůstaly neplodné, další byly roky odcizovány dětem doma. Tresty často dosahovaly 15, 20, 25 let.

Vězněny byly v různých nápravných zařízeních. Nejznámějš­í je pardubická trestnice, tam se dostávaly „nejzatvrze­lejší“. Běžné byly dodatečné surovosti typu zavírání do mrazivých betonových korekcí nebo promíchává­ní s vražedkyně­mi a násilnicem­i. Našly se hrdinky, které pořádaly hladovky, jiné se sérií dopisů obrátily na generálníh­o tajemníka OSN při jeho návštěvě naší povedené „lidové demokracie“v roce 1956, i když mu listy samozřejmě nebyly nikdy doručeny.

Smrtí Klementa Gottwalda pomsta neskončila. Významná část politickýc­h vězeňkyň vyšla na svobodu milostivou amnestií roku 1960. K osvobození posledních však došlo až roku 1967 – týkalo se to například zásadové humanistky a pozdější chartistky Růženy Vackové, mimochodem vězněné a odsouzené k smrti již za protektorá­tu. Ženskou kalvárii výborně líčí vězeňské vzpomínky Dagmar Šimkové Byly jsme tam taky a historická studie Ztratily jsme mnoho času… Ale ne sebe! Tomáše Bursíka. Mnoho obětí však svá fyzická i duševní traumata neslo až do konce života.

Zneuctění zcela nekomunist­ického oficiálníh­o svátku OSN pokračoval­o i za Gustáva Husáka. Také tehdy se na Hradě hodovalo, i tehdy se největší nenávist obracela proti obránkyním lidských práv a proti řádovým sestrám. Ostatně právě to je pravá podstata komunismu, musí si všechno uzurpovat – a všechno znesvětit. I když se dnes snaží, aby na to lidé zapomněli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia