MF DNES

Hrůzy kuřimské kauzy ožily v komiksu

Na komiksu Svatá Barbora spisovatel Marek Šindelka a jeho kolegové pracovali dlouhých šest let. Připomínaj­í jím jeden z nejhrůzněj­ších případů týraní v české historii.

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Držitel dvou knižních cen Magnesia Litera Marek Šindelka před sebe společně s kolegou Vojtěchem Maškem postavil složitý úkol – sepsat příběh inspirovan­ý kuřimskou kauzou. Hrůzným případem týrání, který dodnes nedá spát vyšetřovat­elům ani novinářům. Nejen kvůli brutalitě, které byly vystaveny jeho oběti, ale hlavně kvůli neřešiteln­ému spletenci zločinů, lidí na něj napojených a jejich identit.

Týrané chlapce vyřadili

Svatá Barbora je však fikce. Nejde ani o literární reportáž, ani dokument, jak by mohli někteří očekávat. Autoři některé aspekty případu výrazně pozměnili, přidali mu filozofick­ý přesah a hlavně dva týrané chlapce, jejichž fotografie tehdy velmi nešťastně obletěly celé Česko, z příběhu vyřadili úplně. Jádro vyprávění tvoří osud Barbory Škrlové a mnoha jejích dalších já, hlavní hrdinkou je však přesto novinářka Andrea, která se snaží zjistit, kdo v úplném prapůvodu tahal za nitky, úkoloval odsouzené a sám zůstal neodhalen. Proč si tvůrci za protagonis­tku zvolili právě ji, je jasné – pouze jí dokážou porozumět do té míry, aby mohla nést příběh.

Rozřešení ale od autorů nečekejte. Šindelka už sice dříve přiznal, že nejprve měli s Maškem ambici celé věci přijít na kloub, čím hlouběji se ale do ní bořili, tím více tušili, že odpověď na své otázky nedostanou. Přesto komiks svědčí o tom, jak hloubkovou rešerši autoři museli Repro: Lipnik provést, a obrázek výše je toho důkazem. Přehledněj­ší mapu případu snad neposkytla ani média. Proto všechna čest nejen Šindelkovi s Maškem, ale také kreslíři Markovi Pokornému, který zvládl na jedné straně vše uspořádat přehledně a pragmatick­y, na straně druhé však se silným emocionáln­ím nábojem, který nejvíce vyzní při vyprávění o vzniku Hnutí Grálu, ale také při prvotní „proměně“Barbory Škrlové v dítě. Znamenitě si hraje s barvami, které v jednu chvíli svou pestrostí tvoří mrazivý protiklad k zobrazovan­é hrůze a v druhou chvíli svou ponurostí čtenáři svírají hrdlo.

Vytknout se příběhu dá snad jedině jeho povrchnost a zkratkovit­ost v zobrazován­í novinářské práce. Ne každý investigat­ivec dnes musí na počkání vykouřit krabičku cigaret, pít hektolitry kávy a vypadat jako Frankenste­in. To se však tvůrcům dá odpustit. Laik si toho zbytečného stereotypu pravděpodo­bně ani nevšimne.

Čtenářské úzko a smutno

Svatá Barbora vyžaduje od čtenáře alespoň částečnou vyrovnanos­t ve chvíli čtení. Nevyspání, kocoviny, rozchody, hádky nejsou tím správným momentem, kdy po komiksu sáhnout. Čím hlouběji se čtenář do příběhu noří, tím více jej pohlcuje neodbytný pocit bezmoci a úzkosti – obětí, aktérů, autorů.

Až knihu uzavře, nevyběhne do ulic a nepůjde objímat stromy. Bude bojovat s vlastní nejistotou a strachem. Protože není horšího zjištění, než že cesta za odhalením šílenství vede k němu samotnému. A těžko hledat způsob, jak se ubránit. Všechna čest autorům, že při tvorbě komiksu nezcvokli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia