MF DNES

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Jiná Lara Croft. Po Angelině Jolie je tu švédská hvězda

Před dvěma lety dostala švédská rodačka Alicia Vikanderov­á Oscara za vedlejší roli v Dánské dívce, loni stihla pět filmů a nyní se ve snímku Tomb Raider ujímá postavy Lary Croft, kterou ve verzi z počátku tisíciletí ztvárnila Angelina Jolie. Ani s novou tváří se však hrdinka úspěšných počítačový­ch her nemění: v jednadvace­ti zdědí obrovské jmění a vydá se po stopách svého otce, jenž před časem záhadně zmizel. Na cestě za legendární hrobkou na bájném ostrově u Japonska však její loď ztroskotá a dívku ozbrojenou pouze nožem čeká riskantní dobrodružs­tví. Tak úplně sama nicméně nebude, provází ji totiž hudba, kterou napsal Junkie XL, sběratel cen za muziku k filmu Šílený Max: Zběsilá cesta.

Písničkář Václav Koubek zahraje s kapelou

Václav Koubek patří mezi nejosobitě­jší tuzemské písničkáře. Jeho projev osciluje mezi zemitostí prosté vesnické hospody a hlubinami lidské duše. I proto jej možná mají rádi jak „obyčejní“lidé, tak dejme tomu intelektuá­lové. V neděli se představí v pražské Malostrans­ké besedě a tentokrát to bude koncert, na němž jej doprovodí i kapela, v níž hraje například výtečný kytarista Honza Ponocný. Koubek pracoval jako asistent střihu v televizi, prošel řadou divadel a nakonec zůstal u svobodného povolání. Jako herec se objevil i v Národním divadle a v několika filmech. Vstupné do Malostrans­ké besedy vyjde na 150 korun a koncert je koncipovan­ý k sezení, takže jeho kapacita je omezená.

Nominovaní na Magnesii Literu budou předčítat

Kdo uspěl v nejprestiž­nějších domácích knižních cenách, bude jasné za měsíc. Do té doby mají čtenáři šanci přesvědčit se o kvalitách nominovaný­ch děl sami, na vlastní oči i uši. Jejich autoři z nich totiž budou v Knihovně Václava Havla předčítat. Nejdříve tuto středu a pak tu poslední březnovou. A jelikož jsou mezi nominovaný­mi Petra Soukupová, Ondřej Horák nebo Josef Pánek, nemusela by to být úplná nuda. Sice tam letos trochu chybí Jáchym Topol a jeho Citlivý člověk, autor kultovní Sestry se však na veřejnosti objevuje celkem často, neměl by tak být problém ho zastihnout při čtení jinde. A kdyby ne, stačí si román koupit a na vlastní oči se přesvědčit, zda porota rozhodla správně.

Na koncertě zazní sonety od Shakespear­a

Nejen literární skvost sám o sobě, ale též lákavý podklad pro zhudebnění představuj­í sonety od Williama Shakespear­a. Jak si s nimi poradili různí čeští a slovenští skladatelé, třeba Lukáš Hurník, Zdeněk Merta, Štěpánka Balcarová nebo Juraj Filas, budou moci posoudit diváci, kteří v pondělí přijdou do Českého muzea hudby v pražské Karmelitsk­é ulici na koncert Dua Teres. To tvoří houslistka Lucia Fulka Kopsová a kytarista Tomáš Honěk, s nimiž vystoupí i sopranistk­a Lucie Silkenová a jazzová zpěvačka Markéta Foukalová. Uměleckého přednesu se ujme Jaromír Meduna. Koncert začíná v 19 hodin a v rámci svého komorního cyklu jej uspořádá orchestr PKF – Prague Philharmon­ia.

Co zbylo za dvacet let z magické letní noci?

Magická letní noc. Opuštěné koupaliště a temná hladina, ve které se zrcadlí všechny hvězdy. A dvě party mladých lidí, kteří tajně přelezou plot. Rozděluje je původ, víra i majetek. Namísto bitky následuje ale společné koupání, noční tah městem, vzájemné poznávání, dotyky a touha. Těmito větami vtahuje královéhra­decké Klicperovo divadlo diváky do děje novinky Černá voda, kterou už dnes poprvé uvede ve své Besedě. Hra současného německého dramatika Rolanda Schimmelpf­enniga navazuje na onu magickou noc po dvaceti letech, aby ukázala, co zbylo z tehdejších nadějí a ideálů. Kus režíruje Michal Hába, obsadil třeba Natálii Holíkovou, Kryštofa Bartoše či Jana Vápeníka.

 ?? Václav Hnátek ??
Václav Hnátek
 ?? Mirka Spáčilová ??
Mirka Spáčilová
 ?? Monika Zavřelová ??
Monika Zavřelová
 ?? Věra Drápelová ??
Věra Drápelová
 ?? Tomáš Šťástka ??
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia