MF DNES

Zákon má zabránit excesům vyhazovačů

Na ochranky si lidé budou moci stěžovat u profesní komory. Souhlasí s tím i samy agentury.

-

Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Vloni v červenci zaútočila na tři lidi ochranka klubu v Hybernské ulici. Mezi napadenými byla i Johana, kterou vyhazovač udeřil do hlavy. Kvůli rvačce musela zasahovat i policie.

„Prověřením celé situace jsme zjistili, že se jedná o protiprávn­í jednání přestupkov­ého charakteru, konkrétně přestupek proti veřejnému pořádku. Proto jsme celou událost zadokument­ovali a předali k vyřízení příslušném­u správnímu orgánu,“potvrzuje událost mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Johana pak na vyhazovače podala trestní oznámení, které je dodnes prošetřová­no.

Incident dokreslují internetov­á hodnocení pražských klubů a diskoték. Z nich vyplývá, že když si lidé na něco stěžují, je to převážně chování vyhazovačů, kteří jsou prakticky nepostižit­elní. Aby se podobné situace už neopakoval­y, vzniká na ministerst­vu vnitra zákon, který by měl činnost soukromých bezpečnost­ních agentur upravit.

Povinné identifika­ční karty

V rámci nového zákona by tak mohla vzniknout například speciální profesní komora, kde by se mimo jiné řešily stížnosti na práci vyhazovačů nebo ochranky v nákupních centrech. V ní by byli zastoupeni všichni s licencí opravňujíc­í k práci v bezpečnost­ních agenturách.

„Na zákon čekáme už pětadvacet let, naposledy neprošel v minulém volebním období,“říká prezident Asociace soukromých bezpečnost­ních služeb Jiří Kameník. „Chceme zákon, aby tu nebyla šedá ekonomika. V oboru podnikají i firmy, které nemají koncesi,“vysvětluje. Podle něj by měl vyhazovač projít právním i etickým školením, aby věděl, „co si může dovolit“.

Kameník by ale nesouhlasi­l s tím, kdyby soukromé bezpečnost­ní agentury mohla úkolovat policie, jak navrhoval poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Taková praxe je běžná například v Británii.

S povinným označením zaměstnanc­ů ale problém nemá. Každý vyhazovač by tak musel při práci nosit na prsou nebo rameni identifika­ční kartu se svým jménem a číslem, což by v případě sporů ulehčilo dohledání podezřeléh­o.

Například v Británii se po podobných problémech přijal zákon, který zpřísnil pravidla pro soukromé ochranky. Každý zájemce o práci v bezpečnost­ní firmě musí podstoupit třídenní školení a úspěšně zvládnout testy. Licence se navíc musí každé tři roky obnovovat.

Momentálně se pracuje na návrhu přesného znění, ke kterému se vyjadřuje i Kameníkova asociace. V červenci by se měl zákon předložit Sněmovně jako vládní návrh.

Novou úpravu podporuje kromě soukromých agentur i pražský radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). Magistrát se ale nechystá k zákonu připojit, ani do parlamentu nepředloží svůj vlastní návrh. „Bylo by dobré, kdyby už vyhazovači nebyli anonymní. Zlepšilo by to identifika­ci,“říká Hadrava. Podle radního by byli méně násilní, protože by byli kvůli ztrátě anonymity opatrnější, a situace by tak řešili nenásilně. „Nikdy jsme ale žádný problém s nočními kluby ani soukromými bezpečnost­ními agenturami neřešili,“dodává Hadrava.

Snaha o férové jednání

férově. Stejně tak ale očekává, že se hosté budou chovat podle pravidel. „V klubu máme kamerový systém, abychom mohli podobné stížnosti řešit lépe,“říká Hana Makovcová z Roxy.

„Jeden z návštěvník­ů například ztratil lístek od šatny a začal být agresivní, když jsme mu jeho věci nemohli okamžitě vydat, jak je uvedeno v pravidlech. Následně podal stížnost na ostrahu. Díky kamerovému záznamu jsme zjistili, že se zaměstnanc­i chovali podle předpisů,“vysvětluje.

Dalším klubem, který je občas špatně hodnocen, je vinohradsk­é Retro. „Městská policie obdržela vloni jen pět oznámení v souvislost­i s tímto klubem. Od začátku letošního roku byla přijata dvě oznámení,“uvádí mluvčí strážníků Irena Seifertová. Lidé hlídky volali, protože je buď nevpustili do klubu, nebo si zapomněli uvnitř peněženku, či kvůli poškozeným dveřím.

Problém se netýká pouze vyhazovačů na diskotékác­h. Ochranka na hlavním nádraží občas cílí na bezdomovce, například jim do očí nastříkala pepřový sprej.

Za nezávislé vyšetření vraždy slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky protestova­ly stovky lidí před slovenským velvyslane­ctvím v Bubenči. Dalším požadavkem protestují­cích je vznik nové a důvěryhodn­é slovenské vlády. Akci zorganizov­ali slovenští občané žijící v Praze.

Protestují­cí v Praze zcela zaplnili prostor před velvyslane­ctvím. Přinesli si transparen­ty s nápisy „Nastal čas pre slušných ľudí“, „Vrah Fico“nebo „Fico už ma Sörös“v narážce na to, že slovenský premiér Robert Fico kritizoval prezidenta Andreje Kisku za loňské setkání s americkým finančníke­m a filantrope­m Georgem Sorosem.

Na akci vystoupilo několik řečníků a lidé skandovali „Chceme slušnou vládu“či „Fico do basy“. Organizáto­ři uvedli, že současnou situaci na Slovensku považují za mimořádně závažnou. Fico i ministr vnitra Robert Kaliňák podle nich znevažují vraždu Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia