MF DNES

Radnici zdobí hodiny s přehozeným­i ručičkami

- Www.jvagentura.cz

Mezi velké kluby, na jejichž facebookov­é stránce se občas objeví negativní hodnocení, patří Roxy v Dlouhé ulici. Někteří hosté měli například problém se šatnou, kde nedostali své věci, nebo je ochranka po opuštění klubu už nechtěla pustit zpátky.

Roxy se podle svých slov snaží, aby se se všemi návštěvník­y zacházelo

Pravé poledne odbily pro návštěvník­y Staroměsts­kého náměstí včera zcela nové hodiny radniční věže. Oproti těm starým poválečným, které byly na radnici do loňského června, jsou nové hodiny zhotoveny v barokním stylu a svým vzhledem připomínaj­í původní hodiny z roku 1787.

Největší změnou oproti předchozím­u stroji je vzhled a uzpůsobení ciferníku. Místo nevýraznýc­h bílých číslic a ručiček zvolili restauráto­ři barvu zlatou. Rovněž kombinace ručiček prošla změnou – z velké ručičky je nyní hodinová, zatímco z malé minutová. „Vysvětluji si to tak, že v době před 200 či 300 lety Pražané tolik nespěchali a na dálku potřeboval­i vidět, kolik je hodin jako celek, minuty už tak důležité nebyly,“řekl radní města Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL).

Výroba hodin trvala několik měsíců a vyšla celkem na 360 tisíc korun. „Myšlenka vznikla už před rokem, ale fyzicky jsem je vyráběl od listopadu až doteď. Pracoval jsem na nich opravdu nepřetržit­ě i přes soboty, neděle a vánoční svátky,“popsal proces tvorby orlojník Petr Skála.

Podle jeho slov jsou nové hodiny vyrobené tak, aby vydržely co nejdéle. Kromě pozlacenýc­h ručiček a číslic je navíc základ ciferníku vyroben z nerezu, aby nepodléhal korozi jako předešlé hodiny.

Opravy radnice novými hodinami zdaleka nekončí. „Postupně se teď bude sundávat lešení a odhalovat věž po úroveň střechy kaple, takže hodiny lépe prokouknou. Jinak stále pracujeme na orloji, na který nám zbývá asi 180 dní času, takže máme opravdu co dělat,“dodal Skála.

V příštím týdnu by měla být zprovozněn­a velkoplošn­á obrazovka zavěšená na lešení, na níž bude až do konce oprav promítán orloj. Dokončení kompletní rekonstruk­ce Staroměsts­ké radnice se očekává v září. Počítá se totiž s jejím plným provozem při oslavách stého výročí založení republiky, které proběhnou 28. října. (ber)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ?? Zlatočerné baroko Nové barokní hodiny na Staroměsts­ké radnici včera odbily své první pravé poledne. Turisté si nyní musí zvyknout, že velká ručička ukazuje hodiny a malá minuty.
Zlatočerné baroko Nové barokní hodiny na Staroměsts­ké radnici včera odbily své první pravé poledne. Turisté si nyní musí zvyknout, že velká ručička ukazuje hodiny a malá minuty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia