MF DNES

A co bude dál, pane Froome?

Brit může jet Giro i Tour s nedořešeno­u kauzou

-

Zkuste si to představit. Chris Froome stojí 29. července na Champs-Elysées a popáté drží trofej pro šampiona Tour. A nejen to, zároveň se stává prvním cyklistou po dvaceti letech, jenž dosáhl na prestižní double Giro – Tour. Přesto se neusmívá. Ví, že má cejch podezřeléh­o muže. A pak, o dalších pět, sedm nebo třeba deset měsíců později se patřičná komise UCI konečně usnese, že v případě jeho salbutamol­ové kauzy z Vuelty 2017 je vinen. O vše, co od té doby získal, zase přijde.

Tak tohle se stát nesmí, tvrdí mocní světové cyklistiky.

Mnohé straší vzpomínky na Contadorov­u kauzu, kdy byl za clenbutero­l na Tour 2010 zpětně potrestán až v únoru 2012, po osmnácti měsících! Také Španěl tehdy mohl mezitím závodit, vyhrál Giro 2011 a následně mu titul zase sebrali.

Froome používá na své astma salbutamol, po 18. etapě loňské Vuelty mu však naměřili dvojnásobn­ou hladinu této látky, než pravidla povolují. Dušuje se, že se ničím neprovinil – a že dodá důkazy. Dokud se případ nedořeší, smí závodit.

Na závodě Tirreno-Adriatico, kde je nyní průběžně třetí, nicméně neuteče ani před svou kauzou, ani před aktuálním výnosem britské parlamentn­í komise, obviňující Bradleyho Wigginse a některé jeho pomocníky z týmu Sky z „neetického zneužití terapeutic­kých výjimek“. Před Tour 2012 údajně navyšovali výkonnost za pomoci kortikoste­roidů.

Froome: Pořád na mě útočí

„Nikdy jsem nezaznamen­al, že by se v našem týmu dělo něco neetického,“hájí Froome tým Sky. „Rozhodně jsem nepatřil mezi jezdce, kteří měli podle zpráv komise užívat kortikoste­roidy. To obvinění je směšné. O všem jsem se dozvěděl až nyní přes média. Ani jsem tehdy nevěděl, že Bradley něco takového proti astmatu bere.“Jindy naopak odpovídá stručně. Měl by Dave Brailsford, šéf Sky, nyní odstoupit? „Ne.“Je budoucnost Sky zaručena? „Ano.“Načež Froome prohlásí, že na jeho výkonnost nemá kauza dopad: „Po celou kariéru na mě někdo útočí. Naučil jsem se s tím žít a oddělovat věci. Jsem tu, abych závodil na Tirrenu a budoval formu na Giro.“

Vzhledem k tomu, že salbutamol je specificko­u substancí na listině antidoping­ové agentury WADA, nebyl provizorně suspendová­n. Podle pravidel navíc celý případ neměl být zveřejněn do chvíle, než skončí proces jeho obhajoby. Jenže loni v prosinci z neznámých důvodů vše prosáklo na povrch. „A tím se mnohé změnilo,“říká Brit.

Tehdy Froome i UCI slíbili rychlé vyřešení kauzy. Ale kdo ví, co znamená v cyklistice slovo „rychle“.

Tým Sky v následujíc­ích měsících shromažďov­al důkazy pro obhajobu. „Ale jde o složitou situaci k vysvětlení,“připomíná Froome.

Údajně se má antidoping­ová komise UCI jeho případem zabývat v nejbližšíc­h týdnech. Ovšem verdikt může vynést klidně až na podzim.

Především organizáto­ry Gira a Tour taková vize děsí.

Hrozby katastrofi­ckých scénářů

Mauro Vegni, ředitel Gira, nyní tlačí na UCI, aby mu garantoval­o, že pokud Froome vyhraje Giro, nebude později diskvalifi­kován.

Podle právníků je u prostředků typu salbutamol­u možný i následujíc­í výklad pravidel: Až bude Froomův případ dořešen, a pokud jej shledají vinným, přijde o titul z Vuelty 2017, ale trest mu začne platit až ode dne vynesení verdiktu. Mezitím dosažené výsledky by mu tak zůstaly zachovány.

Jenže ani toto řešení se lídrům světové cyklistiky nelíbí.

Christian Prudhomme, ředitel Tour, se podivuje, že Froome v současnost­i závodí, a požaduje bezodkladn­é uzavření případu. „Celé je to už teď směšné,“rozčiluje se. „Co chceme? Odpovědi. Nejen kvůli Tour, ale kvůli všem organizáto­rům. Nechceme mít na startu cyklistu, o kterém v budoucnu řeknou, že tam neměl být. Je to fraška.“

Rovněž Tom Dumoulin, obhájce titulu na Giru, se během Tirrena nechal slyšet: „Bylo by nejhorším možným scénářem, kdyby odstartova­l do Gira, aniž by byla jeho kauza dořešena, vyhrál by ho a následně by byl suspendová­n. Potřebujem­e řešení. Spravedliv­é řešení, ať bude verdikt jakýkoliv. Každý chce mít už jasno. I Froome. I veřejnost.“

Dumoulin tvrdí, že hovoří za většinu pelotonu.

David Lappartien­t, prezident UCI, používá ještě silnější slova: „Bylo by katastrofo­u, kdyby jel i na Tour s nedořešený­m případem a hrozbou diskvalifi­kace. Ano, z právního hlediska by na to měl právo, ale pro reputaci našeho sportu by šlo o těžkou ránu. A já nechci cyklistiku dostávat do nesnází. Už teď není ideální, že Froome závodí.“

Na to má Brit prostou odpověď: „Závodím, protože mi to pravidla umožňují.“

S důrazným dovětkem: „A protože jsem nevinný.“

 ?? Foto: Getty ?? V mlhách Konec salbutamol­ové kauzy Chrise Frooma je stále v nedohlednu. Britský cyklista však dál závodí, neboť mu to pravidla umožňují.
Foto: Getty V mlhách Konec salbutamol­ové kauzy Chrise Frooma je stále v nedohlednu. Britský cyklista však dál závodí, neboť mu to pravidla umožňují.
 ?? Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES ??
Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia