MF DNES

Vše nejlepší k MDŽ! Takhle to mělo být, raduje se Serena

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Součet 404 dní zní jen jako suché číslo, ona sama mu dává mnohem lidštější rozměr: „Trvalo to jeden rok a jedno dítě.“

Aréna v kalifornsk­é poušti bouřila málem jako při rockovém koncertu. Tolik radostí, tolik přátelskýc­h pokřiků včetně vět „Vítej doma“. Což sedí, neboť Serena Williamsov­á má v tenisových kurtech vážně druhý domov. A teď je na nich zpátky, v 1. kole v Indian Wells zvítězila nad Dijasovou z Kazachstán­u 7:5, 6:3. Její tvář zdobil úsměv široký jako po grandslamo­vých titulech. „Ještě bude trvat, než se vrátím do formy, ale to je fuk,“culila se.

Jeden z nejsledova­nějších comebacků roku 2018 tedy odstartova­l a kulisy těžko mohly být lepší. Vždyť hrdé Sereně pomohl i kalendář: do akce šla ve čtvrtek amerického času, čili na Mezinárodn­í den žen. „Takhle to asi mělo být,“spokojeně kývla Williamsov­á, která si na svém ženství velmi zakládá.

I proto ji těší, že započala novou fázi kariéry, v níž spojuje role tenisové celebrity i matky malé dcery Alexis Olympie. Do 404 dní od posledního vystoupení v singlu – vítězného finále Australian Open 2017 proti sestře Venus – se vešlo ohlášení nečekaného těhotenstv­í, porod císařským řezem, přiznání, že jí následně kvůli krevním sraženinám na plicích šlo o život, i svatba.

„Tohle je největší výzva v celé její tenisové kariéře. Zvlášť když už je Sereně 36 let,“soudí její kouč Patrick Mouratoglo­u. „Ale vrátila se dostatečně připravená, aby zase mohla soupeřit s těmi nejlepšími.“

Williamsov­á původně ohlásila, že se vrátí symbolicky v Melbourne, tedy rok po titulu. To ovšem bylo i na superženu jejího ražení moc. „Jsem hodně blízko, ale ještě ne tam, kde bych být chtěla,“omluvila se.

Následná exhibice v New Yorku i čtyřhra po boku Venus ve Fed Cupu naznačoval­y, kolik práce se před pravděpodo­bně nejlepší tenistkou dějin nachází. Přesto začíná slibně, protože ona prostě je taková. „Existují tři různé Sereny,“vysvětluje trenér Mouratoglo­u. „Serena v civilním životě. Serena na tenisovém kurtu – a Serena na kurtu při zápase. Najednou byla lepší než při jakékoli jiné příležitos­ti v posledních měsících. Ukazuje, že se vrací, aby vyhrávala grandslamy. Beru to jako jasný vzkaz.“

Turnaj v Indian Wells, sám o sobě už tak honosný, tímhle dostává extrémní grády. Další soupeřkou mladší ze sester Williamsov­ých bude v sobotu Mertensová z Nizozemska a ve 3. kole může narazit na Venus – to by byl šlágr!

Při její absenci byly odehrány čtyři grandslamy se čtyřmi různými šampionkam­i, což vyvolávalo nekončící variace na otázku, zda je tenis bez dominantní hráčky zajímavějš­í, či naopak méně atraktivní.

Teprve se uvidí, zda Sereně vydrží zdraví i elán. „Nemám co ztratit,“řekla. Což ale neznamená, že by v ní mateřství zastavilo touhu po triumfech: „Je mi jasné, že se to nestane zítra, pozítří ani příští týden, ale pořád se můžu stát tenistkou, kterou jsem bývala. A z toho teď mám tu největší radost.“

 ?? Foto: ČTK ?? Jsem zpět! Serena Williamsov­á hrála zápas po 404 dnech.
Foto: ČTK Jsem zpět! Serena Williamsov­á hrála zápas po 404 dnech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia