MF DNES

Proti nejlepším

Fotbalová Plzeň má limit: jmenuje se osmifinále Evropské ligy. Nebo se tomu vzepře? Fotbalista Suchý už má sto startů v evropských pohárech

-

Jan Palička reportér MF DNES v Lisabonu

lzeňský kapitán Roman Hubník se do půl čtvrté ráno převaloval v hotelové posteli. Bojoval s rozhicovan­ým tělem i zklamáním. Teprve prášek na spaní pomohl, aby mohl před zpáteční cestou z Lisabonu aspoň na pár hodin vypnout. „Nevzdáváme se, ale...“Nebylo potřeba, aby tu větu na letišti dokončoval.

Nejen kapitán tuší, že fotbalová Plzeň narazila na svůj strop. V osmifinále Evropské ligy proti Sportingu si zkusila povyskočit a rozbila si hlavu. Obrazně řečeno, samozřejmě.

Prohrála 0:2, což se vzhledem k vývoji utkání jeví jako docela milosrdný výsledek. reagoval trenér Pavel Vrba. To neberte jako alibi, je to fakt.

Pro vaši informaci: Sporting nemohl nasadit ani jednoho ze dvou vyhlášenýc­h šutérů, protože Bast Dost a Seydou Doumbia léčí bolístky, takže ukázal na třicetilet­ého Kolumbijce Fredyho Montera.

Znali jste to jméno? Poslední dvě štace strávil v Číně a Kanadě. Pak v nouzi nastoupí a hned vstřelí dvě branky.

Plzni se musí nechat, že český fotbal znovu po letech zviditelni­la. Postup do osmifinále je nepochybně úspěch. Mezi elitní šestnáctku patří zkušenostm­i, taktickým plánem, srdcem a odhodláním, na postup do závěrečné fáze by nutně potřeboval­a vyšší kvalitu a technické umění.

Když se totiž Sporting rozhodl, že soupeři nepůjčí míč, udělal to. A zatímco hráči v zeleném pod tlakem nekazili, ti plzeňští obvykle hned. Symbolická byla 69. minuta, která přesně odhalila rozdíl mezi týmem velkým a týmem snaživým. Plzeň na levém křídle házela aut, všemožně se chtěla přiblížit aspoň kontaktním­u gólu, který by před odvetou pomohl. Náhradník Chorý toporně zpracoval míč, a než ho stačil dostat pod kontrolu, už ho neměl. Defenzivní štít William Carvalho, který na první pohled připomíná nepohybliv­ého chasníka, jako baletka vykličkova­l z vlastního pokutového území, pravou šajtlí dokonale rozjel brejk, při kterém si Bruno Fernandes obhodil stopera Hubníka a pelášil sám na brankáře Hrušku. Paráda!

Být to 3:0, už se o postupovýc­h šancích nemusíme bavit vůbec. Takhle můžeme souhlasit s Alešem Hruškou: „Ještě to není úplně mrtvý.“

Aby Plzeň poprvé v klubové historii došla ještě o krůček dál, musela by se sejít spousta pozitivníc­h okolností. Nelze úplně vyloučit, že se to ve čtvrtek stane, daleko pravděpodo­bnější je ale opačná varianta. Plzeň mezi těžké váhy nepatří. „Těžko se to kouše, ale musím uznat, že už nemáme co ztratit,“připustil obránce Radim Řezník. I tak by se to dalo říct. Ať osmifinále vezmete z jakéhokoli úhlu pohledu, Plzeň nedrží v ruce žádný trumf. Ani vzdáleně. Zvedne se Viktoria?

1. Pohárová porážka 0:2 se doma otáčí jen naprosto zřídka.

2. Sporting je třída, na podzim odolával Barceloně v Lize mistrů.

3. Pro odvetu se vykartoval klíčový obránce Limberský, což je nenahradit­elná ztráta.

4. Co s Milanem Petrželou, vážení? To on byl viníkem čtvrteční porážky. Dvakrát ležérně ztratil míč uprostřed hřiště, čímž daroval soupeři smrtící brejk.

Co mu v domácí lize většinou projde, ve čtvrtek přineslo zhoubu. „Nechceme na Mildu ukazovat. Jsme tým, teď se to stalo jemu,“konstatova­l Řezník, ale je jasné, že psychická deka lehla na čtyřiatřic­etiletého pamětníka.

5. Bombér Krmenčík ne a ne chytit drajv. Co na podzim proměňoval, teď posílá mimo. Tak se to zatím má vlastně s celým týmem. Na podzim Plzeň šturmovala a kosila jednoho soupeře za druhým. Vítěznou pohodu z ligy si přenášela do poháru. Jaro však zahájila rozpačitě, v pěti zápasech zůstala třikrát na nule vstřelenýc­h gólů, a pokud zítra neporazí Liberec, rozpaky vzrostou.

Každopádně pořád je to značka, která českému fotbalu dělá hodně užitečnou službu.

 ??  ?? V prvním utkání na Sporting Lisabon neměla. 2x foto: Reuters
V prvním utkání na Sporting Lisabon neměla. 2x foto: Reuters
 ??  ?? Dvougólový Kolumbijec Montero.
Dvougólový Kolumbijec Montero.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia