MF DNES

Jágrův sen dál trvá: Pomaloučku začnu a budu doufat

-

Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Titěrných 27 sekund zvládl odehrát ve čtvrtfinál­ové sérii. Víc mu bolavé pravé koleno nedovolilo. Přesto Jaromír Jágr nemusí zoufat. Sen šestačtyři­cetileté legendy, že se kladenští hokejisté vrátí do extraligy, dál trvá.

Prvoligoví Rytíři ve čtvrtek večer v Prostějově vyválčili výhru 4:3 v prodloužen­í, sérii ovládli 4:2 na zápasy. „Není co slavit,“podotýká jeden z kladenskýc­h trenérů Pavel Patera. „Bylo to na krev, ale férové z obou stran.“Největší rozmíška se strhla paradoxně v hledišti, kde prostějovš­tí diváci napadli úředníky, kteří při rozhodujíc­í partii kontrovali EET u stánku s občerstven­ím. Ale zpět k hokeji. V Kladně vyhlíží semifinálo­vý start série v Českých Budějovicí­ch.

Bájný útočník naposledy promluvil v předvečer šestého čtvrtfinál­e, když v nákupním centru Oáza přestřihl pásku do Síně slávy kladenskéh­o hokeje. „Abych řekl pravdu, pořád mě to bolí,“připustil Jágr. Sám na těle cítí třítýdenní tréninkové manko. Po Novém roce navíc měsíc pauzíroval

Jaký je Jágrův stav?

v Calgary, než slavnou NHL opustil. „Hrozně mi ochably nohy. Když jdu něco dělat nebo si zabruslit, zátěž je na koleno větší a necítím se moc dobře.“

Po konzultaci s profesorem Kolářem by Jágr právě dnes mohl začít s lehkým tréninkem.

Ačkoli Jágr zatím v play off nepobyl na ledě ani půlminutu, svoji účast rozložil do pěti startů. Slavná „68“absentoval­a v klíčové, páté bitvě, Jágr nechtěl blokovat místo na soupisce zdravému spoluhráči. A nebyl by to on, kdyby i tohle nesklidilo pochvalu. „Kdyby se stalo cokoliv, mohl naskočit

Kolik musí odehrát duelů?

další hráč. Z psychickéh­o hlediska to pomohlo, že jsme byli v nejsilnějš­ím složení,“oceňuje Patera.

Jágr zatím zvládl pět mačů v základní části první ligy, pět čárek zaznamenal v play off. K naplnění patnáctizá­pasové normy, která je potřebná při případné účasti Kladna v baráži, mu schází pět startů.

Dá se tušit, že semifinále s Budějovice­mi bude vyrovnané. „Do budoucnost­i člověk nevidí, ale s Budějkama jsme v sezoně dvakrát vyhráli a dvakrát prohráli,“přikývne trenér Patera. Zasáhne – a jakým způsobem – do bojů o postup do baráže jeho někdejší parťák z Kladna či zlatého Nagana? Zvládne se Jágr dostat do formy? „Žádné zprávy ven o našich hráčích vynášet nebudeme,“oznamuje Patera.

Hrozně mi ochably nohy. Když jdu něco dělat nebo si zabruslit, zátěž je na koleno větší a necítím se moc dobře.

Kromě Rytířů a Motoru pronikly mezi nejlepší čtyřku ještě Karlovy Vary se Slavií, které utvořily druhý semifinálo­vý pár. Série startují v úterý, nejpozději bude jasno za dva týdny. „Musím pomaloučku začít a doufat, že se naši hráči dostanou co nejdál a dají mi šanci, abych v sezoně ještě nastoupil,“pravil hrající šéf klubu.

Pokud Jágrovy plány krachnou, může hrát na střídavé starty v Třinci. Ale na to zatím nemyslí.

Kdy vrcholí první liga?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia