MF DNES

VIDĚLA JSEM MASARYKA PO PÁDU Z OKNA

MF DNES mluvila s poslední svědkyní smrti ministra zahraničí Jana Masaryka v roce 1948.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Po sedmdesáti letech se včera vrátila do Černínskéh­o paláce Helena Šlaisová. Sedmadevad­esátiletá lékařka tu byla v den, kdy tu zemřel Jan Masaryk. Do Masarykova bytu tehdy mohla mladá medička nahlédnout díky známosti svého manžela s Masarykový­m tajemníkem Antonínem Sumem.

Je přesvědčen­a, že Jan Masaryk byl zavražděn. „To, co jsme viděli, nás o tom přesvědčil­o,“říká pamětnice. „Zarazila mě čerstvá díra ve zdi. Říká se, že ten vytržený kus svíral Jan Masaryk v ruce dole na nádvoří,“vzpomíná.

Tělo mrtvého ministra zahraničí už bylo oblečené a leželo zakryté na lehátku vprostřed jedné z místností. „Bylo vidět, že v bytě se narychlo uklízelo,“vzpomíná na události staré sedmdesát let Šlaisová. Mrtvý ministr byl už převlečený z pyžama, ve kterém zemřel, do obleku a i na rozbitých nohou měl obuté boty.

Znovuotevř­ení případu

Přesvědčen­á, že Masaryk byl zavražděn, je i publicistk­a Václava Jandečková. Autorka knihy Kauza Jan Masaryk byla jednou z těch, kteří iniciovali zatím poslední přezkoumán­í případu.

„Policie popáté otevřela případ a od pražského městského státního zastupitel­ství jsem dostala odpověď, že byl prozkoumán veškerý materiál týkající se Masarykovy smrti,“vysvětluje.

S výsledkem ale spokojená není. „Dostalo se nám odpovědi, že vzhledem k časovému odstupu nemá další prověřován­í smysl a že by nepřispělo k získání nových důkazů o Masarykově smrti,“konstatuje. Do okolností smrti by podle ní mohly vnést jasno nové, moderní odborné posudky a spolupráce odborníků. „Nikdy neproběhla řádná rekonstruk­ce na místě činu se zohlednění­m všech variant smrti,“navrhla Jandečková a dodala, že se rozhodla svou žádost podat znovu.

Nesplnila se ani její očekávání spojovaná s cestou prezidenta Miloše Zemana do Moskvy. V tamních archivech by se totiž mohly skrývat neznámé materiály sovětských tajných služeb. „Prezident Zeman je přesvědčen, že Jan Masaryk spáchal sebevraždu, a nové materiály z Moskvy se neobjevily,“dodává publicistk­a.

Stropnický znovu požádá Rusy

Zabývat se smrtí Jana Masaryka má význam i podle ministra zahraničí Martina Stropnické­ho. „Dodnes neobjasněn­á tragédie má symbolický význam,“řekl Stropnický, který se včera v Černínském paláci zúčastnil vzpomínkov­ého aktu. Slíbil, že požádá ruskou stranu o zpřístupně­ní archivních materiálů, které by mohly vnést světlo do okolností Masarykovy smrti. Sám se domnívá, že syn prvního českoslove­nského prezidenta sebevraždu nespáchal.

„Já si myslím, že se to dá vyšetřit pouze tehdy, pokud dostaneme z ruské strany ty materiály, které jsou utajené,“řekl Stropnický. „Určitě o tom budu mluvit s ruským velvyslanc­em, požádám ho, uvidíme. Nebudu první, kdo ho žádá, zatím to nebylo úspěšné,“upozornil šéf diplomacie.

Chybí kritický životopis

Historiky dnes na Janu Masarykovi spíš než okolnosti jeho úmrtí zajímají jiné momenty jeho života.

„Mýty opředené legendy jsou pro čtenáře lákavější než sebelépe napsaná fakta. Dávají totiž každému prostor pro vlastní interpreta­ci a nekladou meze fantazii,“říká zástupce ředitele Historické­ho ústavu Akademie věd ČR Jan Němeček.

Podle něj by bylo třeba především analyzovat Masarykovu činnost v meziválečn­ém období, za druhé světové války i po ní, protože zasahoval do klíčových procesů českoslove­nské, zejména zahraniční politiky.

Další pátrání a vyšetřován­í podle Němečka, který se Janem Masarykem také zabýval, už těžko může přinést něco nového. „Vzhledem k pochybením, ke kterým došlo bezprostře­dně po Masarykově smrti při vyšetřován­í Státní bezpečnost­í, nebyly zajištěny bezpečné důkazy, které by mohly dát jednoznačn­ou odpověď. Dohonit tento handicap by mohly snad jen materiály tajných služeb, které jsou a zřejmě i zůstanou nepřístupn­é,“dodává Němeček.

Nové teorie o tom, že za smrtí Jana Masaryka stála britská zpravodajs­ká služba SIS podle něj vyvěrají z nepochopen­í vyšetřovac­ích postupů Státní bezpečnost­i, která chtěla připravit velký proces s údajnými „vrahy Jana Masaryka“. „A proto vybrala osoby, které zatkla, zlomila mučením a donutila k výrokům, které StB sama připravila. Že nakonec k tomuto procesu nedošlo, je jiná věc,“vysvětluje.

Různé verze smrti

Tělo ministra zahraničí Jana Masaryka bylo nalezeno ráno 10. března 1948. Oblíbený politik ležel mrtvý pod okny své koupelny na nádvoří Černínskéh­o paláce na Hradčanech. Tehdejší komunistič­tí vyšetřovat­elé označili Masarykovu smrt za sebevraždu, okolnosti ale zůstávají nejasné a spekuluje se o vraždě, na které se měli účastnit agenti sovětské tajné služby. Poslední vyšetřován­í bylo v roce 2003 uzavřeno jako vražda, ale pachatel zůstal neznámý.

Podle další verze šlo o nešťastnou náhodu. Masaryk se pokoušel po římse utéci ze svého bytu. Když bylo vyšetřován­í obnoveno v době pražského jara v roce 1968, spekuloval­o se také o nešťastném pádu, když Masaryk kouřil na okně a spadl dolů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lékařka Helena Šlaisová nahlédla do bytu, z jehož okna ministr Jan Masaryk spadl. Jeho tělo nalezli pod okny Černínskéh­o paláce, kde má dnes pamětní bustu. 2x foto: Michal Šula, MAFRA
Lékařka Helena Šlaisová nahlédla do bytu, z jehož okna ministr Jan Masaryk spadl. Jeho tělo nalezli pod okny Černínskéh­o paláce, kde má dnes pamětní bustu. 2x foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia