MF DNES

Průlom: Trump a Kim si podají ruce

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Schyluje se k vyvrcholen­í šachové partie století. Pokud se něco na poslední chvíli nezvrtne, nejpozději na konci května si pohlédnou přímo do očí Donald Trump a Kim Čong-un. Americký prezident a severokore­jský diktátor, kteří se ještě nedávno vzájemně častovali výrazy jako „senil“či „rakeťák“a hrozili si jaderným vyhlazením.

Někteří, příkladně jihokorejs­ký prezident Mun Če-in, včera hovořili o „zázraku“. Summit, o jehož uspořádání se šokovaný svět dozvěděl včera, je svým významem přirovnává­n k historické­mu setkání někdejšího prezidenta Richarda Nixona s Mao Ce-tungem v roce 1972 nebo k jednání Ronalda Reagana s Michailem Gorbačovem ve Švýcarsku v roce 1985. Žádný šéf Bílého domu se ve funkci s vládcem Severní Koreje ještě nikdy nesešel.

Co je však důležitějš­í – svět si od jednání Kima a Trumpa (kde by se měli sejít, dosud není známo) slibuje, že může zásadně přispět k denukleriz­aci Korejského poloostrov­a. Kim totiž souhlasil, že předmětem jednání může být kontroverz­ní jaderný program KLDR, z něhož mají strach daleko široko. To až dosud odmítal, přičemž příčina jeho dramatické­ho obratu není známa.

Pokračován­í ze str. 1

Očekávání nabrala v posledních dnech přímo ďábelské tempo. A to přesto, že tvrdé sankce vůči Pchjongjan­gu zůstávají nadále v platnosti.

Nelze zapomínat na zásadní zprostředk­ovatelskou roli Jižní Koreje, která vše nastartova­la svou olympijsko­u i poolympijs­kou diplomacií. Sám jihokorejs­ký prezident Mun Če-in se má sejít s Kim Čong-unem v Pchanmundž­omu, v hraničním demilitari­zovaném pásmu, někdy koncem dubna, tedy pravděpodo­bně ještě před ostře sledovaným summitem Kim–Trump.

Ještě daleko překvapivě­jší je však v této souvislost­i nevídaná vstřícnost samotného Kim Čong-una. „Pozvánka k summitu pro prezidenta Trumpa je součástí rozhodnutí našeho vůdce přispět k míru a bezpečnost­i na Korejském poloostrov­ě,“citoval list Washington Post severokore­jského diplomata při OSN Pak Song-ila, který takto vysvětlova­l motivy Kim Čong-una.

Vítězný Trump?

Také Donald Trump, který potřebuje výrazný úspěch v oblasti zahraniční politiky jako sůl, si od setkání s Kimem slibuje mnohé. Rozlousknu­tí problému, na němž si vylámala zuby řada amerických prezidentů, by pro něho bylo nesmírně cenné.

Pokud k summitu dojde a ten dokáže nastartova­t proces, který by jednoznačn­ě vedl k odstranění jaderné hrozby z Korejského poloostrov­a, má nyní často kritizovan­ý Trump o fanfáry postaráno. Pak by ho zřejmě neminula ani Nobelova cena míru.

Proto Trump včera s radostí oznámil na Twitteru „úžasný pokrok“. „Kim Čong-un mluvil s jihokorejs­kými činiteli o denukleari­zaci, nikoli jen o zmrazení. Během této doby nebudou žádné severokore­jské raketové testy. Bylo dosaženo velkého pokroku, ale sankce zůstanou, dokud nepodepíše­me dohodu. Schůzka se plánuje!“

Sankce fungují

Mnozí američtí politici – včetně Trumpa – hodnotí poslední události jako důkaz, že tvrdé sankce vůči Severní Koreji začaly fungovat. „Administra­tiva by měla pokračovat v diplomacii, přičemž pokračovat bude také tlak na KLDR,“uvedl podle agentury Reuters Ed Royce, šéf zahraniční­ho výboru americké Sněmovny reprezenta­ntů. Někteří členové výboru se včera vyjadřoval­i

skepticky – dávali najevo strach jednak z toho, že Severokore­jci se chystají Američany nějak napálit, a také z Trumpových „improvizac­í“a diplomatic­ké nezkušenos­ti.

Co chtějí Severokore­jci?

O co jde Američanům, to se zdá být zřejmé. Co však chce samotná Severní Korea, potažmo její vůdce?

Analytici upozorňují na jednu důležitou věc. Kim vlastně nemá moc co ztratit. Vítězstvím pro něho je už fakt, že získal souhlas šéfa Bílého domu se summitem. „Setkání by pro něj přinejmenš­ím symbolicky znamenalo uznání USA, že Severní Korea je jaderným státem, který Washington považuje za rovnocenný,“řekl serveru CNN Jeffrey Lewis z Ústavu pro mezinárodn­í studia v Monterey. To podle něho může být hlavním motivem, proč Kim Čong-un znenadání nabídl rozhovory. Dokonce i když se schůzka nakonec neuskutečn­í, KLDR nic neztratí – může obvinit Spojené státy, že zmařily úsilí o mír.

Toto jsou jen některé z možných pastí, které při bližší interakci se Severní Koreou hrozí. Jistě nemá smysl dopředu tvrdit, že to nutně dopadne stejně jako vždy předtím při jednání se Severokore­jci – jejich zradou. Jak ale opakují analytici i politici – nic není zdaleka hotovo, jsme teprve na začátku. Donald Trump se tak na svoji případnou Nobelovku nejspíš ještě pořádně nadře.

 ?? Foto: ČTK ?? Jihokorejc­i na nádraží v Soulu sledují oznámení o plánované schůzce Trumpa a Kima. Nejen pro ně to byla zpráva dne.
Foto: ČTK Jihokorejc­i na nádraží v Soulu sledují oznámení o plánované schůzce Trumpa a Kima. Nejen pro ně to byla zpráva dne.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia