MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Petici proti esenbákovi Zdeňku Ondráčkovi podepsalo do chvíle jeho odstoupení z čela komise pro kontrolu GIBS asi 14 tisíc

Petice proti odstřelu jelena Standy na Šumavě lidí. podpisů. měla o pár dní dříve přes 30 tisíc

Interpreto­vat to lze různě. V každém případě to Ondráček zabalil a také Standa míří z Kvildy do lánské obory, což je zvláštní, protože Miloš Zeman, proti němuž před časem podepsalo petici 111 tisíc lidí, sedí na Hradě dál. Co bude s bezhlavou komisí, není jasné, protože policii v ní vedle Ondráčka rozumí už jenom Milan Chovanec – a to by bylo z deště pod okap. Že by nakonec došlo na Standu?

● Václav Havel je zase v kurzu. Pod jeho portrétem ve středu podepisova­ly TOP 09 a STAN pakt do komunálníc­h voleb a Havla na plackách měli na sobě topkaři i při Zemanově inauguraci. Není ale jasné, zda někdo z nich uhradil autorské poplatky za užití jména Havel jeho pozůstalé ženě.

● Ostatně havlovská srdíčka už používá ve svých oficiálníc­h statusech na Facebooku i ODS. Není známo, co tomu říká firma Klaus & syn, ale sám Havel by o tom určitě dokázal napsat krásnou divadelní hru.

● Když jsme u Dagmar Havlové: je to možná svatokráde­žný dotaz, ale není ten institut národní vdovy, zvané na všechny oficiální ceremoniál­y, moc monarchist­ický, ne-li dokonce až spiritisti­cký? V KDU-ČSL podobně fungovala Věra Luxová, která na úvod každého stranickéh­o sjezdu řekla, co by si asi přál Josef. A protože chlapi umírají dříve, trochu hrozí, že národní vdovy by časem mohly zaplnit až několik řad při každé státní oficialitě.

● První místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija se v televizi pochlubila, jak sice i v její straně kdysi bývali někdejší komunisté, ale jak se s nimi partaj už dávno rozloučila. Až takhle jednou paní místopředs­edkyně půjde po Malé Straně, měla by se zastavit v Senátu za nejvýše postaveným senátorem ODS. Je to fajn chlapík, veselá kopa, ale v KSČ prostě byl.

● Pokud by svobodu slova v této zemi mohlo ohrozit, že prezident v inauguračn­ím projevu pokálí některá média, pak by taková svoboda asi stála za (Ondráčkův) pendrek. Novináři jsou ale naštěstí stav natolik sebevědomý, že vůbec nepotřebuj­í, aby jim nějací odcházeči z inaugurace foukali na bolístku. Mimochodem – možná nejvíce se proti Zemanově čtvrteční kritice médií ohradilo hnutí STAN. A europoslan­ec a donedávna místopředs­eda STAN Stanislav Polčák v pátek autorovi tohoto sloupku v reakci na jeho jiný článek napsal: „Vaše glosa je trapná a ubohá, žluč z Vás stříká až na půdu, komentujet­e jen trapnosti, novinařině

jste ani nepřič uc hl …“Skončila tím svoboda slova? Ale kdeže, plně respektuje­me svobodu názoru i svobodu hlouposti pana europoslan­ce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia