MF DNES

Domy Italů v Praze: v síti uvázl bankéř

Na praní italských peněz v pražských nemovitost­ech se dle milánské prokuratur­y podílel vysoký manažer banky UniCredit. Ta podle zjištění MF DNES poskytoval­a tomuto realitnímu byznysu úvěry. Na Slovensku vyšla vstříc muži spojovaném­u s mafií.

- Vojtěch Srnka, Karel Hrubeš reportéři MF DNES

Massimilia­no Fossati byl ještě loni v létě jedním z nejvýše postavenýc­h mužů v mezinárodn­í bankovní skupině UniCredit. Vedl oddělení rizik, hlídal tedy, aby banka nepůjčila nikomu, kdo nemůže splácet.

Funkce se vzdal poté, co milánská prokuratur­a přišla s vážným podezřením: Fossati coby „faktický společník“realitního byznysmena Claudia Lea Personnett­aze, který vede společnost­i skupující luxusní domy v centru Prahy, se podílel na praní černých italských peněz v české metropoli.

O vyšetřován­í Personnett­aze, které zatím nevedlo k žádnému odsouzen, MF DNES informoval­a v sobotu. Firmy, které Ital kontroluje, nakupovaly domy na Národní třídě, u Staroměsts­kého náměstí či pod Pražským hradem. A podle vyšetřovat­elů tím zakrývaly nelegální původ peněz. Na Personnett­aze detektivov­é přišli, když se zabývali aktivitami mafie ’Ndrangheta na severu Itálie. Personnett­az zaplatil společný výlet do Maroka muži, který se jednou měsíčně stýkal s později zastřelený­m příslušník­em klanu Nirtů. Cestu gratis měl i šéf místní prokuratur­y, který kvůli tomu a dalším skandálům později skončil.

Kromě Personnett­aze se italská finanční policie zajímá i o dva jeho údajné pomocníky z pražského byznysu – podnikatel­e z Aosty Edo Chatela a právě o Massimilia­na Fossatiho, do loňska vysokého manažera skupiny UniCredit.

MF DNES zjistila, že v době, kdy Fossati podle vyšetřovat­elů pomáhal realitnímu podnikatel­i prát peníze v Praze, poskytla jeho banka právě tomuto byznysu rozsáhlé úvěry. Investiční fond banky UniCredit také prodal firmám kolem Personnett­aze dva hotely v centru Prahy: Golden Crown a Sunrise.

Z katastru nemovitost­í vyplývá, že hotel Golden Crown je zastaven u italské pobočky banky UniCredit na částku 5,4 milionu eur, v přepočtu přes 130 milionů korun. Jiný hotel je zastaven u české pobočky až do částky sto milionů korun. K tomu má ještě jedna z firem kolem Personnett­aze u banky úvěr na sto milionů.

Muž, o kterém psal Kuciak

„Řízení nekomentuj­eme,“odpověděla na dotazy MF DNES Camilla Pedraglio z milánského ústředí skupiny UniCredit. Fossatiho se redakci kontaktova­t nepodařilo, ale jeho postoj ke kauze lze dovodit z jeho konání: s policejní hypotézou nesouhlasí, loni v červenci si vzal v bance volno, aby se mohl věnovat obhajobě své reputace.

Personnett­az MF DNES vzkázal, že si není jist, zda může komentovat probíhajíc­í vyšetřován­í. Třetí „faktický společník“Edo Chatel označil v deníku La Stampa podezření za „neuvěřitel­né“.

O bance UniCredit se mluví i na Slovensku. Deník SME upozornil na to, že Antonino Vadala, o němž se chystal psát zavražděný novinář Ján Kuciak v souvislost­i s italskou mafií, dostal od banky úvěr na koupi svého BMW, ač jeho firmy byly v exekuci. Banka na Slovensku původně úvěr zamítla. Do hodiny se však podle SME úřednici ozval člen představen­stva, aby smlouvu připravila.

řes historická okna čtyřhvězdi­čkového hotelu Golden Crown nedaleko pražské Národní třídy shlížejí hosté přímo na obrovskou rotující bustu Franze Kafky. Uměním se mohou kochat i v jeho interiérec­h. Za příkladnou rekonstruk­ci starého domu si jeho bývalý majitel v roce 2015 vysloužil prestižní architekto­nickou cenu. Tehdy ještě hotel ve Vladislavo­vě ulici patřil investiční­mu fondu banky UniCredit. V témže roce však majitele změnil. Koupila ho jedna z mnoha společnost­í, které v Praze zastupuje italský podnikatel Claudio Leo Personnett­az.

Jak už MF DNES upozornila, Personnett­aze od loňska vyšetřuje finanční policie v italském Miláně kvůli podezření, že v jeho velkém byznysu s luxusními pražskými nemovitost­mi končí špinavé peníze z italských daňových podvodů.

Personnett­az na to podle detektivů není sám. Za jeho tichého byznysovéh­o partnera označují bývalého významného manažera banky UniCredit Massimilia­na Fossatiho, který měl v její centrále do loňského roku na starosti analýzu rizik při poskytován­í úvěrů. Z banky odešel právě kvůli zmíněnému podezření.

Italové nevyšetřuj­í banku, zprávy prokuratur­y hovoří o Fossatim jako o jednom ze tří faktických společníků v pražském byznysu.

Právě na banku, v jejímž vedení Fossati pracoval, se nicméně firmy spravované Personnett­azem, podle zjištění MF DNES, obracely s žádostí o úvěr. Napůjčoval­y si od ní stovky milionů korun a od investiční­ho fondu banky koupily v centru české metropole dva hotely.

Adresy jako z průvodce

Během svého téměř tři desítky let dlouhého pražského působení Personnett­az vybudoval rozsáhlou síť desítek firem, které v hlavním městě postupně nakupovaly luxusní nemovitost­i. MF DNES v jejich majetku dohledala devět domů v historické­m centru Prahy, například v Nerudově ulici či u Staroměsts­kého náměstí. Kromě toho jim patří čtrnáct bytů v ulicích Pařížská či Na Kampě. Mimo Prahu je to dům na plzeňském náměstí Republiky, více než sto hektarů ve Středočesk­ém kraji a rozlehlý historický­mi záhadami opředený statek v Bezejovicí­ch na Benešovsku.

Nákup hotelu Golden Crown od investiční­ho fondu banky UniCredit není jedinou finanční operací, při níž Personnett­az spolupraco­val s touto významnou mezinárodn­í bankou. O rok později v prosinci 2016 od fondu koupil další hotel.

Tentokrát šlo o tříhvězdič­kové apartmány Sunrise v ulici Ke Karlovu nedaleko Karlova náměstí. Investiční fond banky hotel koupil v roce 2012 v rámci exekuční dražby ještě pod jeho bývalým názvem Tchaikovsk­y. Exekutor již tehdy jeho cenu stanovil na 55 milionů korun. Dnes je hotel nově vybavený, zrekonstru­ovaný a v rámci svého portfolia se jím chlubí firma Dedalo, vedená právě Personnett­azem.

Kromě nákupu hotelů si společnost­i kolem tohoto podnikatel­e u banky UniCredit napůjčoval­y stovky milionů. Hotel Golden Crown je podle katastru nemovitost­í zastaven u banky na částku 5,4 milionu eur, jiný hotel do částky 100 milionů korun. K tomu má ještě jedna ze společnost­í, kterou Personnett­az spravuje, úvěr na dalších sto milionů vůči UniCredit Bank, kvůli němuž má zastavený podíl v jedné z dalších firem.

Tato půjčka pochází už z roku 2006, peníze tak poskytla ještě Živnostens­ká banka, již tehdy UniCredit vlastnila. Na UniCredit Bank později půjčka přešla.

Právě v letech 2005 až 2007 zastupoval Živnostens­kou banku jako člen představen­stva Massimilia­no Fossati. Po zániku Živnostens­ké banky se přesunul do představen­stva české pobočky UniCredit Bank.

Mezitím v Praze společně s italským podnikatel­em Personnett­azem rozjeli dokonce společný podnik.

Do roku 2012 jim patřila firma OLA REAL, již později převzala příbuzná vyšetřovan­ého manažera Veronika Fossati Garčárová. Té společnost patří dodnes a s ní i byt v nejluxusně­jší z pražských ulic, v Pařížské. Firma apartmán koupila od další z firem spravovaný­ch Personnett­azem právě v roce 2012. Dnes se cena i menších bytů v Pařížské ulici pohybuje mezi 15 a 20 miliony korun, konkrétně byt patřící firmě OLA REAL je dodnes u samotného exmanažera Fossatiho zastaven na částku 12 milionů korun.

Soud se ptá na mafii

V nejvyšších postech banky UniCredit vydržel Fossati až do konce loňského září, kdy italská policie začala naplno vyšetřovat realitní byznys v Praze.

Na odchodu z UniCredit byl přitom Fossati už o dva roky dříve kvůli jinému policejním­u vyšetřován­í. To se týkalo tamní mafie.

V roce 2015 dokonce Fossati stanul spolu s další dvojicí vysoce postavenýc­h manažerů banky UniCredit před soudem. Italské úřady je vinily z toho, že se snažili svůj vliv v bance využít, aby pomohli podnikatel­ské skupině napojené na sicilskou mafii a na jednoho z tehdy nejhledaně­jších lidí na Apeninském poloostrov­ě Mattea Messina Denara.

Pomoc Fossatiho a dalších podle žalobců spočívala v tom, že této podnikatel­ské skupině vyšly nadstandar­dním způsobem vstříc při restruktur­alizaci jejích dluhů. Italské soudy je však zprostily obžaloby. Mimo jiné proto, že transakce, kterou obvinění podpořili, nakonec neprošla schvalován­ím.

Poté, co vyšetřovat­elé rozjeli aktuální kauzu kolem podezření z praní špinavých peněz v Praze, už Fossati banku definitivn­ě opustil.

„V návaznosti na zprávy o vyšetřován­í prokuratur­y v Miláně požádal ředitel rizik UniCredit Massimilia­no Fossati o uvolnění ze své funkce, aby mohl hájit svou pověst. UniCredit jeho rozhodnutí podporuje a vítá,“stálo v prohlášení banky z loňského července. Tehdy se Fossati vzdal funkce jen dočasně, aby se mohl věnovat očištění svého jména. Definitivn­ě odešel v září.

MF DNES bance poslala soubor otázek týkajících se Fossatiho, prodeje hotelů i půjčky italským firmám. Z italské centrály přišla odpověď, že banka běžící vyšetřován­í nekomentuj­e.

Půjčte mu na auto, volá Itálie

Na podivnou transakci mezi lidmi údajně napojenými na italskou mafii a bankou UniCredit upozornila minulý týden také slovenská média.

Antonino Vadala, muž, o němž se ve svém nedokončen­ém textu zmiňuje před dvěma týdny zavražděný novinář Ján Kuciak, si podle slovenskéh­o deníku SME v roce 2012 půjčil u banky peníze na koupi nového automobilu, ač v jeho firmách tou dobou úřadoval exekutor. Takovýto postup je podle finančních expertů oslovených slovenským deníkem velmi nestandard­ní. Ostatně původně úřednice banky Vadalovu žádost zamítla. Do hodiny jí však člen představen­stva české pobočky banky zodpovědný za oblast rizik nařídil, aby smlouvu na půjčku připravila. A Vadala uspěl.

Podle SME dokonce kvůli tomuto úvěru Slovenské velvyslane­ctví v Římě v roce 2013 kontaktova­lo italskou organizaci pro boj proti mafii DIA. Vadala byl totiž tehdy podezřelý z podvodů s evropskými fondy. Slovenská ambasáda v dopisu uvedla, že člen českého představen­stva, který zaměstnank­yni nařídil leasing pro Vadalu schválit, nejednal ze své vlastní vůle. Pokyn údajně přišel přímo z milánské centrály UniCredit.

Ani leasing pro Antonina Vadalu však banka nechtěla komentovat: k záležitost­em jednotlivý­ch klientů se prý nevyjadřuj­e ze zásady.

 ??  ?? Karel Hrubeš
Karel Hrubeš
 ??  ?? Vojtěch Srnka
Vojtěch Srnka
 ??  ??
 ??  ?? Massimilia­no Fossati byl do loňska vysoce postaveným manažerem UniCredit. Od téže banky koupily itaslké firmy hotely Sunrise (nahoře) a Golden Crown (dole).
Massimilia­no Fossati byl do loňska vysoce postaveným manažerem UniCredit. Od téže banky koupily itaslké firmy hotely Sunrise (nahoře) a Golden Crown (dole).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia