MF DNES

Čekají vás přijímačky? Připravte se s námi

-

Vybraný problém Vysvětli mi/mně to

Tvary zájmena já se mohou zdát v jistém ohledu zvláštní a jsou důsledkem historické­ho vývoje slova, který se do pravopisu často promítá a který zde není nutno řešit. Pro jistotu si ony tvary zopakujeme: 1. pád já, 2. pád mě/mne, 3. pád

mi/mně, 4. pád mě/mne, 5. pád –, 6. pád mně, 7. pád mnou. Jak známo, problemati­cké co do pravopisu jsou pouze tvary 2., 3., 4. a 6. pádu, kde se objevují stejným způsobem vyslovovan­é, ale odlišně psané tvary mě a mně.

Existují různé poučky, jak si zapamatova­t, který tvar kam patří. Od žáků často slýchám tuto praktickou radu: „Tam, kde řeknu ‚Vaškovi‘, píšu tři písmena, protože jsou to tři slabiky, ale tam, kde řeknu ‚Vaška‘, píšu písmena dvě, protože jsou to slabiky dvě.“Je to rada pro tento případ užitečná, ale sám jsem ji v mládí nikdy neslyšel a vše si pamatoval dle pádů. A pády jsou to, co rozhodně nebudete potřebovat pouze u tvarů zájmena já, ale také při určování mluvnickýc­h kategorií a jinde, navíc nejen v češtině.

Praktické řešení úlohy Při opravování pravopisný­ch chyb buďte přesní

Typickou úlohou v didaktické­m testu je opravování pravopisný­ch chyb a vypisování opravených slov do obdélníku v záznamovém archu. Důležité je, že slova je nutné vypsat v pravopisně správném tvaru a zároveň v tom tvaru, ve kterém se nacházejí ve výchozím textu. Představme si, že výchozí text obsahuje následujíc­í větu: Českou Republikou budou projíždět rušští motorkáři.

V dané větě jsou chybně zapsány tvary „Republikou“a „rušští“. Opravit je tedy nutné pouze tyto tvary, a to na „republikou“a „ruští“. Pozor, chybnou odpovědí je jak zapsání nadbytečné­ho výrazu, který chybu neobsahuje: např. česká republika (slovo česká nemělo být opravováno a ve spojení s republikou tvoří vlastní jméno, a tak píšeme velké Č); tak také zapsání jiného tvaru opravované­ho slova, kterým neopravíte chybu z výchozího textu: např. ruský (správný tvar jednotného čísla, neopravuje však chybu). Obecný pokyn tedy zní, že je nutné dodržet zadání!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia