MF DNES

Spáčilová: Český lev aktivistů

Vítězem Českých lvů se stává... Polda III. Alespoň u televizníc­h diváků, kteří dali přednost krimiseriá­lu Primy před přenosem z udílení filmových cen, jejž ovládl snímek Bába z ledu. A politika.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

onkrétně Poldu III si vybralo přes milion diváků, ceremoniál 25. Českého lva 700 tisíc zájemců a soutěž Superstar jen o 30 tisíc lidí méně. Co se dozvěděli ti, kdo sledovali víc než dvouhodino­vý přenos?

Výsledky vášně nebudily

Loni vznikl jeden velmi dobrý film – hořká otužilecká romance Bába z ledu se šesti soškami; ostatně členové České filmové a televizní akademie ji už vyslali na Oscary, tudíž by bylo trapné měnit názor.

Dále jeden divácky úspěšný snímek – Po strništi bos s třemi trofejemi, jeden historicky záslužný film – Milada se dvěma a pár rádoby uměleckých schválnost­í jako Křižáček s jedním oceněním. Z 51 titulů se k ceně probojoval­o sedm; chudý rok.

Nicméně podle Jana Svěráka právě letos akademici projevili rozvahu: „Ukázali divákovi větší šíři tvorby. Na rozdíl od minulosti, kdy všechno bral předělaný seriál Hořící keř či Masaryk, se lidé dověděli, že existují i jiné snímky.“Herečka Zuzana Stivínová nicméně ve finále postrádala třeba Out či Pírko a tvůrce Báby z ledu Bohdan Sláma by zase cenu přál i snímku 8 hlav šílenství. „Vyznávám rozmanitos­t, od hlavního proudu po menšinové tituly. Sám se snažím vyprávět příběhy pro širší publikum, aniž bych je zneužíval, na tenké hranici mezi dramatem a komedií,“věří vítěz.

Výsledky hlasování tentokrát vášně nebudily, třebaže vrcholné zážitky večera přišly odjinud. Patřila k nim pocta za životní dílo pro střihače Aloise Fišárka, společný zpěv Vladimíra a Adama Mišíkových, zábavný výstup hereckého dua Plesl–Neužil, Oldřich Kaiser s odkazem na MeToo, režisér Sláma bez bot, čímž vyjádřil úctu kolegům včetně díla Po strništi bos, nebo pohotově vtipná moderátork­a Adela Vinczeová, držící večer v mantinelec­h jeho podstaty filmového svátku.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Vítězové Tvůrci filmu Bába z ledu pózují se svými trofejemi. Zleva herečka Zuzana Kronerová, režisér Bohdan Sláma a herec Pavel Nový.
Foto: Petr Topič, MAFRA Vítězové Tvůrci filmu Bába z ledu pózují se svými trofejemi. Zleva herečka Zuzana Kronerová, režisér Bohdan Sláma a herec Pavel Nový.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia