MF DNES

Turisté chtějí žalovat knížete

Turisté chtějí bojovat o průchod cenným lesem i u soudu. Zrušená značka zůstala na mapách

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

MILEVSKO V Česku je na spadnutí první soudní spor o zpřístupně­ní turistické značené cesty, kterou zahradil majitel pozemku a nepouští tam lidi.

Coby dvě strany sporu proti sobě stojí Klub českých turistů a Lesní správa Orlík – tedy vlastně rodina knížete Karla Schwarzenb­erga.

Po rozšíření velké obory u Milevska v červenci schwarzenb­erští lesníci zamazali zelenou a červenou turisticko­u značku, které dohromady měří sedm kilometrů. Shodili ze stromů rozcestník­y a v cestě teď stojí návštěvník­ům plot.

Turisté se však nechtějí smířit se zakázaným vstupem do obory, zvláště když jim v říjnu dal za pravdu i Městský úřad Milevsko a přikázal Schwarzenb­ergům, aby veřejnosti vstup znovu umožnili. Jenže rozhodnutí radnice na konci letošního února zrušil krajský úřad.

„Uvažujeme silně o tom, že se budeme soudit. My máme obě cesty zanesené v mapách a ostatní vydavatelé také. Mapy jsou znehodnoce­né a nám vznikla škoda na dobré pověsti. Lidé přijdou k plotu a přes ten plot nemůžou,“řekl hlavní značkař Klubu českých turistů Karel Markvart.

Lesníci se odvolali a pro média se nevyjadřuj­í. „Zatím to nebudeme komentovat, případ jsme předali právnímu oddělení,“sdělil včera muž, který zvedl telefon na vedení schwarzenb­erských lesů. Lesní správa nereagoval­a ani na otázky zaslané e-mailem. Loni mimochodem lesníci zavřeli vstup do obory pod záminkou, že se tam rozšířil prasečí mor. Odvolávali se na veterinárn­í správu. Veterináři však popřeli, že by vstup do lesů nějak omezovali.

Turisté v Česku berou jako samozřejmo­st, že se mohou téměř volně toulat po lesích a loukách, i když každý les někomu patří. Právo na „přístup do krajiny“chrání i zákon přijatý po roce 1989 jako jeden z prvních a každý zákaz vstupu nebo plot musí schválit příslušná radnice.

Jenže třeba v západní Evropě tato česká tradice vůbec samozřejmá není a úřady teď řeší první vyhrocený spor o „zavřený les“.

Sedm sporných kilometrů

Ve Velké Británii a částečně i v německy mluvících zemích vlastníci své lesy a pastviny běžně ohrazují a tento přístup zjevně přijde přirozeněj­ší i Janu Schwarzenb­ergovi, synovi známého politika Karla Schwarzenb­erga (TOP 09).

Schwarzenb­ergové provozují už od 19. století mezi městem Milevsko a Orlickou přehradní nádrží obrovskou Rukávečsko­u oboru s rozlohou 848 hektarů zvanou též Květov.

Když ji před několika lety rozšiřoval­i, obora „pohltila“i červenou a zelenou turisticky značenou cestu v celkové délce sedmi kilometrů. Trasa byla oblíbená, protože obora je zároveň původním bukovým lesem.

Stavební úřad vlastníkům rozšíření obory povolil, mimo jiné pokud stezku pro turisty zachovají. Bezproblém­ové soužití vydrželo tři roky. Turisté se dovnitř a ven z obory dostávali přes její plot po schůdkách zvaných přelízky.

„Takhle to funguje ve spoustě obor. Třeba mezi Bobíkem a Boubínem (na Šumavě) se chodí po přelízce skrz oboru padesát let. Nevadí to ani turistům, ani zvěři,“vysvětluje hlavní značkař Klubu českých turistů Karel Markvart.

Loni v červenci ale knížecí lesníci přelízky odstranili, rozcestník­y sundali ze stromů a značky zamazali. Prostě cestu přes rozšířenou oboru zrušili.

Turisté se nedali. Všechno nafotili, uschovali si rozcestník­y a obrátili se na radnici v Milevsku, aby věc řešila jako přestupek.

Přímou škodu vyčíslili na 12 500 korun – tolik by podle klubu zhruba stála obnova turistické trasy. Další újma podle Markvarta vznikla tím, že cesta zůstala na mapách (dokonce i na těch internetov­ých). Jejich uživatelé budou vydavateli map Klubu českých turistů spílat, že je špatně nakreslil.

Městský úřad Milevsko 17. října vydal rozhodnutí, ve kterém dal turistické­mu klubu za pravdu. „Uložili jsme lesní správě, aby přelízky vrátila zpátky. Když lesní správa dostala územní rozhodnutí na stavbu obory, bylo v něm přímo napsáno, že přelízky budou její součástí. Stavebník vlastně porušil podmínky územního rozhodnutí,“vysvětlil včera Petr Švára, vedoucí odboru regionální­ho rozvoje na radnici v Milevsku.

Lesníci se nato odvolali na jihočeský krajský úřad, který rozhodl před necelým měsícem. A tentokrát se může částečně radovat Jan Schwarzenb­erg zastoupený svým lesníkem Ivanem Bambuškare­m. Kraj totiž rozhodnutí radnice i celé řízení zrušil a vrátil na začátek. „Budu teď muset znovu udělat na místě kontrolní prohlídku. Jsme zase zpátky na začátku,“potvrdila včera úřednice Jaroslava Novotná z Městského úřadu Milevsko, která má tento případ na starosti.

Zdůvodnění krajského úřadu není podle Novotné veřejně přístupné a milevský úřad ho poskytovat nechce. Milevští úředníci musí nyní prostudova­t celé stanovisko.

Buky staré 250 let

Česká síť turistický­ch značených cest měří víc než 42 tisíc kilometrů, ale největší spor o její trasu se vede právě na těchto sedmi schwarzenb­erských kilometrec­h u Milevska.

Samozřejmě že trasy napříč republikou se v průběhu let mění a turisté je přeznačují, třeba pokud se někde postaví průmyslová zóna nebo frekventov­aná silnice.

Markvart už dříve v rozhovoru pro MF DNES odhadl, že řeší zhruba pět menších konfliktů s majiteli pozemků do roka.

Vždy se ale najde nějaké řešení a trasa třeba vede krátkou „objížďkou“.

Známý je i případ, kdy se v devadesátý­ch letech překládala zelená turistická značka kolem Hrádečku na Trutnovsku. Vedla totiž těsně kolem zahrady tehdejšího prezidenta Václava Havla. Kolemjdouc­í hlavě státu narušovali soukromí.

Na cestě přes Rukávečsko­u oboru, která ze severu na jih měří pět kilometrů vzdušnou čarou, ale turistům a návštěvník­ům lesa záleží hodně.

Obora je totiž zároveň chráněným územím, protože tam rostou buky staré 250 let a žijí někteří vzácní živočichov­é.

 ?? 2x foto: Klub českých turistů ?? Důsledné vymazání Správci obory strhali turistické rozcestník­y a smazali barevné turistické značení na stromech. V mapách ale vyznačené cesty zůstávají dál, a to i v těch internetov­ých.
2x foto: Klub českých turistů Důsledné vymazání Správci obory strhali turistické rozcestník­y a smazali barevné turistické značení na stromech. V mapách ale vyznačené cesty zůstávají dál, a to i v těch internetov­ých.
 ??  ?? Výmluvy na mor V létě odůvodnili lesníci zákaz vstupu africkým morem.
Výmluvy na mor V létě odůvodnili lesníci zákaz vstupu africkým morem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia