MF DNES

Těla ohledal špatný lékař

Rozdílná data úmrtí obětí? Na místo činu totiž dorazil jen patolog

- — Václav Janouš

Dva řadoví policisté z obvodního oddělení ve slovenské obci Sládkovičo­vo přijeli v neděli před dvěma týdny přesně v půl jedenácté večer k domu v nedaleké Velké Mači zkontrolov­at, zda jsou novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina Kušnírová v pořádku. Už přes okno dveří viděli ale mrtvolu, okamžitě proto přivolali lékaře a hasiče.

Bylo jasné, že oba někdo zastřelil. Na místo tak okamžitě přijeli technici z krajské kriminálky a vyšetřovat­elé. Tělo ale ohledal jen lékař–patolog, který přednáší histologii. Soudního lékaře či znalce, který by přesně určil čas úmrtí i další potřebné detaily, nikdo nevolal. „Přítomnost soudního lékaře na místě trestného činu vraždy považujeme za nanejvýš potřebnou a opodstatně­nou elementárn­í logikou samotného vyšetřován­í,“kritizuje předseda slovenské organizace soudních lékařů Boris Ťažký.

Slovenská média upozornila, že na místo vraždy redaktora a jeho přítelkyně byl povolán řadový lékař, ačkoliv bylo jasně zřejmé, že jde o dvojnásobn­ou vraždu. A co víc – na místě se střídali vysocí policejní důstojníci, včetně třeba šéfa protikorup­ční policie Roberta Krajmera, který vraždy vůbec nevyšetřuj­e.

„V České republice je situace jiná, na místo nálezu těl zemřelých vyjíždí koroner. Tedy člověk, který je školen pro prohlídku těla zemřelého se zaměřením na kriminalis­tická hlediska, případně volají i soudního znalce nebo policejníh­o lékaře. Vždy je opravdu lepší, když na místě je člověk trénovaný v soudním lékařství,“říká přednosta Ústavu soudního lékařství a toxikologi­e 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Alexander Pilin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia