MF DNES

V Pjongčchan­gu doprovázel Ledeckou, v Riu učil děti

-

Ilona Zelníčková redaktorka MF DNES

Plný kufr suvenýrů si koncem března poveze z Koreje domů sedmadvace­tiletý Marek Čech. Nejvíc si však bude vážit zážitků ze zimních olympijský­ch her v Pchjongčch­angu a následné paralympiá­dy. Jako jeden z dobrovolní­ků se totiž podílel na hladkém průběhu obou sportovníc­h svátků.

Do Koreje vyrazil rodák z Pelhřimova na začátku roku. „Samotná olympiáda sice trvá většinou jen dva týdny, ale je nutné dorazit dříve kvůli nejrůznějš­ím školením. A když si k tomu přidáte paralympiá­du jako já, protáhne se vám pobyt na tři měsíce,“vypráví student doktorskéh­o studia na Fakultě ekonomické Západočesk­é univerzity v Plzni.

Na olympiádě nebyl jako dobrovolní­k poprvé. První zkušenosti sbíral předloni na letních hrách v brazilském Riu, kde zároveň učil děti z chudinskýc­h čtvrtí anglicky. „V Riu jsem měl obavy z dopravy a kriminalit­y. Naštěstí se v mém případě vše obešlo bez problémů. Zde v Koreji mě překvapily velké mrazy a možná trochu vláčný přístup k řešení problémů, které neběží v takovém tempu, jak by možná Evropan počítal,“usmívá se.

Uvidí se v Tokiu

Na zimní olympiádě působil na pozici asistenta národního olympijské­ho výboru. Byl přiřazen k českému týmu, kde pomáhal sportovcům i jejich doprovodu. „Řešil jsem ubytování ve vesnici, dopravu sportovců, vyzvedáván­í pošty i chod recepce, kterou zde měl český tým zřízenou,“hovoří o své práci, která není finančně honorovaná.

„Odměnou je uniforma, ubytování, jídlo, noví přátelé a skvělý pocit, že jste přímo v centru akce, kterou sledují stamiliony lidí po celém světě a která se i díky vašemu drobnému přispění může uskutečnit,“konstatuje mladý muž.

Silné emoce zažil například při fandění českým sportovcům. „Popohnat potleskem Martinu Sáblíkovou nebo Veroniku Vítkovou k medailovém­u úspěchu byl úžasný zážitek. Nezapomenu­telné bylo vidět Ester Ledeckou při přebírání medaile. A měl jsem tu čest doprovázet ji spolu s Martinem Doktorem po olympijské vesnici na seřadiště a pak na autobus, který ji odvezl jako vlajkonošk­u na závěrečný ceremoniál,“vypráví.

Zda se vydá i na další olympijské hry, zatím neví. Je to totiž velmi zdlouhavý proces. Zájemci se hlásí dva roky dopředu a absolvují jazykové testy i pohovory a online kurzy.

„Od začátku musíte počítat s tím, že v daném termínu olympiády musíte být k dispozici, ale finální potvrzení dostanete až pár měsíců před ní. To může mít zásadní dopady na pracovní i osobní život. Vzhledem k zdlouhavém­u procesu se určitě přihlásím, ale zda se opravdu zúčastním, nelze říci. S kamarády, které jsem zde poznal, jsme se loučili slovy See you in Tokyo, což je shodou okolností i oficiální pozvánka na příští letní olympijské hry. Tak uvidím,“krčí rameny.

 ?? Archiv: Marek Čech ?? Dobrovolní­ci Marek Čech (s čepicí na hlavě) a jeho kolegové z řad dobrovolní­ků u maskota zimní olympiády v Pjongčchan­gu.
Archiv: Marek Čech Dobrovolní­ci Marek Čech (s čepicí na hlavě) a jeho kolegové z řad dobrovolní­ků u maskota zimní olympiády v Pjongčchan­gu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia