MF DNES

Kaliňák ustál i Gorilu, ale vraždu už ne

- — Luboš Palata

Playboy slovenské politiky, korunní princ premiéra Roberta Fica, eurový multimilio­nář, ministr, který dokázal všechno ustát, i politik, který udržoval slušné vztahy s novináři.

Sedmačtyři­cetiletý Robert Kaliňák, syn námořníka a bulharské učitelky, absolvoval práva, ale do podnikání se vrhl už v době studií. Jako úspěšný podnikatel a právník se stal jedním ze zakládajíc­ích členů strany Smer a od roku 2002 byl poslancem. V čele výboru pro bezpečnost prosadil například zákon o regulaci odposlechů nebo o odškodnění obětí invaze v srpnu 1968. Post ministra vnitra zastával už v první vládě Roberta Fica v letech 2006–2010, pak jím byl po dvouleté pauze od roku 2012 až do včerejška.

Na přelomu let 2011 a 2012 se slovenská scéna otřásla korupčním spisem Gorila, který naznačoval napojení politiků, včetně Roberta Fica, na slovenské oligarchy. Po volbách to byl právě Kaliňák, pod koho se dostalo vyšetřován­í kauz popsaných v údajných přepisech odposlechů. Ať už záměrně, či kvůli upravení fakt, se z případů zaznamenan­ých v údajném spise Gorila nic vážného neprokázal­o.

Kaliňák, jeden z bohatých slovenskýc­h politiků, se netají tím, že na ministersk­ém platu není finančně závislý. Podnikal v mnoha oborech. Výkladní skříní byla síť luxusních kaváren bratislavs­ké smetánky Steam & Coffee, kterou vlastnil s Jánem Počiatkem. Ten byl v roce 2006–2010 ministrem financí.

Dnes je tato síť už minulostí, ale Kaliňák má peníze dobře uložené například v nemovitost­ech. Obchody tohoto druhu se mu ale staly málem osudné, když vyšly na veřejnost jeho transakce s kontroverz­ním podnikatel­em Ladislavem Bašternáke­m. Bašternák, vyšetřovan­ý pro daňové delikty, navíc pronajal byt premiérovi Robertu Ficovi v luxusním komplexu Bonaparte. „Kauza Bašternák“v létě po volbách 2016 zvedla vlnu demonstrac­í proti Kaliňákovi a Ficovi.

Hasiči i Syřané

Přestože byl Kaliňák připraven na to, že jeho politická kariéra nebude trvat věčně, úřad na nábřeží Dunaje si užíval. Nejraději mluvil o tom, jak se mu podařilo vybavit novou technikou hasiče nebo jak pomohl Rakousku poskytnutí­m stovek míst pro syrské utečence.

Včera odstupoval se slovy, že se s vraždou Jána Kuciaka nedokáže vyrovnat a že chce uklidnit politickou situaci. Kdyby to udělal před týdnem, mohl podle médií odcházet i s trochou uznání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia