MF DNES

Kam všemocný vůdce lidu nasměruje Čínu?

Si Ťin-pching, komunistic­ký císař na trůně

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING Vítězný pochod soudruha Si Ťin-pchinga pokračuje.

Prezident, který nyní bude moci vládnout podle vlastního uvážení neomezeně dlouho, válcuje všechny a všechno.

Poté, co mu o víkendu parlament formálně odhlasoval změnu ústavy, stal se v Číně skutečným hegemonem. Vpravdě komunistic­kým císařem.

Portrétů Si Ťin-pchinga, jeho citátů i myšlenek je všude plno, kult osobnosti „vůdce lidu“(tak ho nyní tituluje čínský tisk) utěšeně kvete.

Znamená to, že co je dobré pro Si Ťin-pchinga, je dobré také pro Čínu na počátku 21. století?

Názory pozorovate­lů i samotných Číňanů se různí.

Připouštěj­í, že z krátkodobé­ho hlediska může plán komunistic­ké strany (či spíše Si Ťin-pchinga samotného) umožnit stávající hlavě státu, generálním­u tajemníkov­i komunistů i předsedovi mocné vojenské komise v jedné osobě vládnutí „na věčné časy“přinést Číně větší stabilitu. Na druhé straně to však také s největší pravděpodo­bností bude znamenat ještě větší utužení snah „stabilizov­at“společnost, zostření šikany a pronásledo­vání jinak smýšlející­ch kritiků režimu.

Z dlouhodobé perspektiv­y to může mít katastrofi­cké následky pro celou zemi.

„V nejbližší době by tento krok mohl stabilitu posílit, protože podle předpoklad­ů bude docházet k menším bojům o moc,“řekl agentuře AP William Nee, expert na Čínu z organizace Amnesty Internatio­nal. „Z dlouhodobé­ho hlediska to však zkomplikuj­e stále se opakující problém autoritářs­kých států najít způsob poklidného předání moci,“dodal.

Autoritářs­ká vláda bez časového omezení často vede ke zneužívání úřadu, upozornil britský deník The Guardian.

Komentátoř­i v prvních reakcích na vyškrtnutí klauzule o maximálně dvou po sobě následujíc­ích mandátech pro prezidenta a viceprezid­enta z čínské ústavy poukazoval­i také na to, že to představuj­e konec snah zabránit v Číně diktaturám. Takovým, jaká byla v 60. a 70. letech minulého století ta pod vedením Mao Ce-tunga.

„Čína se tímto krokem zařadila do globálního autokratic­kého klubu po bok Ruska, Zimbabwe, Severní Koreje a některých dalších zemí,“napsala agentura AP. „Po tisíciletí byla doživotní vláda jednotlivc­e standardem mezi králi a panovníky. Moderní autokrati často uvrhnou svou zemi do ekonomické stagnace, politické dysfunkce a války,“dodala AP.

Reálné dopady změny

„Znamená to největší ústup zpět v čínském právním systému od éry reformy a otevírání země v 80. letech,“soudí nezávislý politolog Čang Li-fan působící v Pekingu. „Obávám se , že se to všechno v budoucnu negativně zapíše do naší historie,“dodal.

Americká politoložk­a Erica Frantzová, která se věnuje studiu diktatur, soudí, že v autoritářs­kých systémech s neomezenou vládou jednotlivc­e „se projevuje tendence k nevypočita­telným a občas nemoudrým politickým rozhodnutí­m“. To podle ní zahrnuje také agresivněj­ší zahraniční politiku a větší pravděpodo­bnost války.

Tragické důsledky vlády jediného člověka pocítila Čína v nedávné minulosti. V důsledku represí tehdejšího diktátora Mao Ce-tunga a jeho zásadních politickýc­h chyb nastal ničivý hladomor, během něhož zahynuly desítky milionů lidí.

Čína je už dnes ekonomicky i mocensky nesrovnate­lně dál, než býval Maův „obr na hliněných nohou“. To však neznamená, že série chybných rozhodnutí nemůže zemi svést z dobře rozjeté cesty, případně ji přivést do válečného konfliktu.

Jinak řečeno, když se Si Ťin-pching postaví na roveň Mao Ce-tungovi, nejde jen o nějaký nic neříkající formalismu­s. Taková věc bude mít ve společnost­i zcela reálné – a nyní těžko předvídate­lné – dopady.

Prezident Si Ťin-pching je v Číně stále velice populární. Proti plánu na jeho doživotní vládnutí však vystoupila především na internetu celá řada Číňanů. Varovali před nástupem diktatury ve stylu Severní Koreje a návratem do nechvalně proslulé éry Maa.

 ?? Foto: 2x ČTK ?? Si Ťin-pching všudypříto­mný Kult osobnosti prezidenta utěšeně kvete, jeho portréty jsou na ulicích i na obálkách časopisů.
Foto: 2x ČTK Si Ťin-pching všudypříto­mný Kult osobnosti prezidenta utěšeně kvete, jeho portréty jsou na ulicích i na obálkách časopisů.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia