MF DNES

Čekali jsme, že to jedinou deskou skončí

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Kapela Chaozz, která patří k průkopníků­m rapu u nás, se společně na pódiu sešla po dlouhých patnácti letech loni. A na letošní jaro naplánoval­a taky turné. „Není to comeback v pravém slova smyslu, nemáme nový materiál. Jen chceme fanouškům znovu připomenou­t staré časy,“shodují se hudebníci.

Šňůra nazvaná Ale už Tour odstartuje 13. dubna v brněnském Sonu, následně zavítá do Pardubic, Plzně a Ostravy a vyvrcholí 31. května v pražském Foru Karlín. „Na podzim jsme si to vyzkoušeli a najednou bylo všechno zpátky, což je úžasné,“líčí pozvolný návrat kapely Bass. „Pro mě osobně se vlastně nic nezměnilo. S kluky jsem se vídal, s někým víc, s někým míň. A písničky naskočily hned,“přiznává Deph, známý později a dodnes také jako Kato, což je přezdívka, pod níž vystupuje ve své další skupině Prago Union. „Bylo úžasné číst vzkazy fanoušků – chtěl jsem na vás jít v patnácti, ale máma mě nepustila. Teď je mi třicet a konečně si to chci užít,“líčí Rusty. „A pak je taky varianta, že tehdy ho máma nepustila a dneska zase nemá hlídání,“směje se Bass a bezděky tak připomíná, že pauza Chaozzu obsáhla v podstatě celou jednu generaci.

„Vy do té muziky povídáte?“

O přesné podobě turné Chaozz zatím spíš mlží. Anebo vtipkuje – písničky budou stejné, my budeme starší a jaké budou mejdany, se uvidí. „Půlka koncertu bude s živou kapelou, takže už z podstaty to bude jiné. A v dalších písních se sem tam vyskytne nějaká změna. Po patnácti letech bychom některé věci formuloval­i přece jen jinak. Ale lidi chtějí slyšet ty samé písně, tak je dostanou,“popisuje podobu jednotlivý­ch koncertů Deph.

„O drobné změny jsme se pokoušeli, ale u fanoušků jsme moc nepochodil­i,“dodává Bass. „Bude to prostě takový happening, který doufáme, že si užijeme my i naši příznivci. Jednu novou písničku ale mít budeme,“říká Deph.

Členové Chaozzu patřili k prvním, kdo u nás dostali hip hop do povědomí. „Do té doby nebylo moc lidí, kteří by tu muziku poslouchal­i, ani moc míst, kde by se hrála. My ji měli rádi a přišlo nám to škoda,“vysvětluje Deph. Záhy podepsali smlouvu s vydavatels­tvím Universal. „Tehdy jsme si mysleli, jací jsou to troubové, že nám chtějí vydat desku. Že si to jednou zkusíme a zas půjdeme každý po svém.“

A že to byla zpočátku práce až sisyfovský­ch rozměrů, ilustruje historka, kterou vylovil z paměti Rusty: „Měl jsem tehdy v práci kolegu, staršího pána a pravověrné­ho trampa. Když jsme vydali první singl, tak to zaregistro­val, ale moc nechápal, oč jde. Říkal mi – hele, vy tam do tý muziky jako povídáte, jo?“

 ?? Foto: Vilém Kabzan ?? Chaozz je zpět Legendární hiphopová kapela se vrací na pódia, aby si připomněla staré časy.
Foto: Vilém Kabzan Chaozz je zpět Legendární hiphopová kapela se vrací na pódia, aby si připomněla staré časy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia