MF DNES

Za znečištění vody chce policie žalovat dva lidi

-

Policie navrhla obžalovat dva lidi kvůli kontaminac­i vody v Dejvicích a Bubenči z května 2015. Za obecné ohrožení z nedbalosti jim hrozí až pět let vězení.

„V dané věci vyšetřovat­el podal státnímu zástupci návrh na podání obžaloby,“uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

„Návrh byl doručen na zdejší státní zastupitel­ství 1. března 2018,“doplnil včera obvodní státní zástupce pro Prahu 6 Richard Petrásek.

O obvinění dvou lidí policisté informoval­i před dvěma lety, stíhaným tehdy bylo 60 a 54 let. Jejich jména ani funkce policie nekomentov­ala. Podle informací médií se stíhání týká muže a ženy, dvou vedoucích pracovníků Pražských vodovodů a kanalizací (PVK).

Vyšetřován­í prodloužil­a skutečnost, že policisté museli vyslechnou­t stovky lidí, kteří se k trestnímu řízení připojili jako poškození.

Podle vodohospod­ářů obvinění nepochybil­i. „Trváme na tom, že zaměstnanc­i PVK jsou nevinní. Událost byla způsobena chybně uloženým potrubím,“řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Dejvice a Bubeneč zůstaly bez pitné vody od 24. do 28. května 2015. Kvůli vodě kontaminov­ané bakteriemi a viry onemocněly přes čtyři tisíce lidí, z toho 33 lidí skončilo se střevními potížemi v nemocnici. Hygienici poté nařídili plošné očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A. Podle radnice Prahy 6 se odstávka vody dotkla 18 tisíc obyvatel.

„Nedodrželi správné postupy“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia