MF DNES

Filtrem v krční tepně brání lékaři mozkové mrtvici

-

podobá následkům uzavírky Libeňského mostu. Rekonstruk­ce ulic přitom byla plánována od roku 2011.

Jak uvádí mluvčí TSK Barbora Lišková, uzavřená Husitská prakticky nemá plnohodnot­nou objízdnou trasu. „Připravuje­me osazení dodatečnéh­o informační­ho značení v širším okolí tak, abychom převedli tranzitní dopravu, která Husitskou ulicí pouze projížděla, na jiné trasy, a ulevili tak zejména MHD,“říká Lišková. Podle mluvčí se správci komunikací vždy snaží stavbu urychlit, ale ne za cenu kvality.

Uzavírka začíná u křižovatky Husitské s Trocnovsko­u a končí po bezmála šesti set metrech u křížení s Prokopovou. Nyní se ale pracuje pouze na prvních dvě stě padesáti metrech, které jsou obousměrně uzavřeny a kde se začalo frézovat.

Práce na první etapě by měly skončit za dva měsíce, pak se přesunou o několik desítek metrů nahoru. Všechny opravy by měly skončit do listopadu. Do uzavřené ulice, kde se ještě nezačalo pracovat, mohou zajíždět pouze místní a zásobování. Jindy rušná Husitská tak zeje prázdnotou a klid narušuje jen hřmění strojů a nepříjemný zápach asfaltu a nafty linoucí se ze stavby.

Obviněná dvojice podle vyšetřovat­elů uvedla obyvatele v nebezpečí těžké újmy na zdraví, protože nedodržela postupy před opětovným připojením opraveného vodovodníh­o řadu do sítě. Trestní stíhání začalo až tři čtvrtě roku po události. Věc si totiž vyžádala vypracován­í řady znaleckých posudků.

PVK po kontaminac­i uvedly, že ji nezpůsobil­y splašky ze slepého kanalizačn­ího ramene, jak se nejprve spekuloval­o, ale průsak z kanalizace. Sondy odhalily nestandard­ní křížení vodovodníh­o a kanalizačn­ího řadu, které porušovalo normu, podle níž musí být kanalizačn­í potrubí pod vodovodním. (ČTK) Významný posun v boji proti cévní mozkové mrtvici učinili v minulých dnech kardiologo­vé z Nemocnice Na Homolce. Pod vedením profesora Petra Neužila jako první na světě provedli implantaci unikátního mikrofiltr­u, který dokáže ochránit nemocné trpící fibrilací srdečních síní před mozkovou mrtvicí. Při zákroku byl pacientům zaveden mikrofiltr do obou krčních tepen, kde by měl mechanicky zachytit případnou krevní sraženinu uvolněnou ze srdeční síně a tím zabránit následnému postupu do mozku. Zákrok byl zatím proveden u čtyř nemocných a dle vyjádření Neužila proběhl bez jakýchkoli­v komplikací. Pátý pacient na stejnou operaci čeká. Pacientům s poruchou srdečního rytmu dává tento nový způsob léčby naději, že nebudou muset být v budoucnu odkázáni na léky na ředění krve jako dosud. (ber)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia