MF DNES

Člen ostrahy bil a kopal muže, říká žalobce

Kvůli jedné uzavírce na Žižkově museli lidé čekat desítky minut na tramvaje. Situace se jen tak nezlepší, práce potrvají do listopadu.

- Ondřej Hanko Roman Šafhauser — Jan Bohata

Začala dlouho plánovaná rekonstruk­ce a město zažilo další kolaps v dopravě. Tentokrát za to může obousměrná uzavírka části Husitské ulice na Žižkově. Řidiči se museli přesunout jinam a vybrali si nejbližší ulici, Seifertovu. Tam rychle zablokoval­i koleje a tramvaje po celý den nabíraly desítky minut zpoždění. Cestující z nich dokonce vystupoval­i a pokračoval­i raději po svých. Kolony se tvořily i na Floře, uvízly v nich přecpané autobusy.

„Šla jsem na Husineckou a tam stálo asi sto lidí. Celý dolní Žižkov, který normálně jezdí autobusem, šel na tramvaj,“popisuje svoji cestu do práce Martina Gajdošová.

Svou krev musel setřít vlastním trikem z podlahy supermarke­tu v areálu Pražské tržnice v Holešovicí­ch. Uvedl to u soudu muž, kterého údajně napadl a vážně zranil člen ostrahy obchodu. „Je to nesmysl,“tvrdí ochrankář. Incident včera začal řešit senát Městského soudu v Praze. Osmadvacet­iletého hlídače Muhamaddab­bose Kodirova původem z Uzbekistán­u žalobce viní z vydírání.

Šlo o tvrdý útok, k němuž neměl strážce žádný důvod, popsal událost z loňského 4. září státní zástupce. Večer těsně před zavírací hodinou Kodirov podle žalobce zasadil zákazníkov­i sérii tvrdých direktů pěstí do obličeje a poté jej strhl na zem. „Poškozený se stočil na pravý

Vedení Prahy 3 včera rozhodlo, že nechá v noci na dnešek odtáhnout špatně parkující vozy. I to vyplynulo ze včerejších schůzek Prahy 3 a městské a státní policie. Radnice jedná i s magistráte­m, dopravním podnikem a Technickou správou komunikací (TSK), jež má rekonstruk­ci Husitské na starosti. Dopravní policie navrhla, aby se Seifertova uzavřela tranzitní dopravě, čímž by se uvolnilo místo pro tramvaje. „V úterý ráno se bude jednat znovu. Uzavírka Seifertovy je až to nejzazší řešení,“dodává Vítkovská.

Kvůli rekonstruk­ci byla zrušena linka 133 jezdící z Florence na Ohradu. Autobus 207 objíždí staveniště bok do klubíčka a oběma rukama si kryl hlavu, prosil obviněného, aby toho nechal. Ten však přistoupil k ležícímu poškozeném­u zepředu a opakovaně jej kopal botou do obličeje a hrudníku,“popsal atak státní zástupce Jiří Valsamis. Útočník vzápětí podle obvinění ležícímu a zkrvaveném­u muži šlápl na hlavu a na žebra. Napadený utrpěl tříštivé zlomeniny kostí v obličeji. Kvůli kopancům mu hrozila další vážná poranění hrudníku či břicha.

Podle verze obžalované­ho napadený v obchodě už jednou kradl a zkoušel to znovu. Týden před útokem mladík podle Kodirova z obchodu vynesl třináct plechovek kávy za 2 600 korun. Úhradu škody prý vymáhala vedoucí obchodu po

● neodbočuje na Floru, ale pokračuje rovně Olšanskou směrem do žižkovské vozovny. ● Ve směru Koněvova – Pod Krejcárkem – Pod Plynojemem – U Rustonky – Rohanské nábřeží – Těšnovský tunel – Holbova – Klimentská – Wilsonova ● Ve směru Wilsonova – Ke Štvanici – Rohanské nábřeží – U Rustonky – Pod Plynojemem – Pod Krejcárkem – Koněvova ● Město objížďky obviněném. Když údajný kávový zloděj přišel do obchodu znovu, došlo mezi muži k hádce. „Nadával mi do cizinců a pak do mne strčil. Dal jsem mu dvě tři facky z každé strany, možná i pěstí. Asi byly trochu silné a on upadl dopředu,“vypověděl Kodirov. V průběhu střetu se bitý muž měl doznat ke kávové krádeži. Kopance a šlapání na ležící tělo ochrankář popíral. „Jen jsem do něj trochu šťouchl špičkou nohy a ptal se, zda je v pořádku,“sdělil. Oběť skutečně nechal svléct tričko, Seifertovo­u, a přes Olšanské náměstí a Prokopovou se dostane zpět do Husitské. Autobus 175 nejezdí na Florenc, ale do Malešic.

Mnohým žižkovským se tak zkomplikov­ala cesta do školy nebo do práce. Nemluvě o lidech, kteří Žižkovem projížděli do Vinohrad nebo v opačném směru do Vysočan.

Haně Krejčové vadí, že musí chodit déle na zastávku autobusu, protože ji kvůli opravám posunuli. „Je blbé, že teď neexistují pravidelné trasy, na které si člověk zvykl. Autobus navíc jel asi o tři minuty dřív,“myslí si Krejčová. Studentka Barbora naopak musela čekat, její spoj měl zpoždění. „Jezdím tudy každý den do práce a do školy. Autobusy mi chybí,“dodává.

Špatná příprava

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) vidí za problémy nedostatek informací od dopravního podniku a TSK a nedostateč­ně připravené objížďky. „Dlouhodobě jsem požadovala po TSK, aby byl zachován jeden průjezdný pruh. Přesto se rozhodli pro řešení po etapách, což způsobilo dopravní chaos,“říká Hujová. Podle ní se situace ale prý jen proto, aby zjistil, že pod ním není kradené zboží.

„Podlahu vytřel, ale mopem. Já na to sahat nechtěl, byl špinavý a třeba měl nějakou nemoc,“řekl Kodirov. Ten podle žalobce po napadeném chtěl, aby druhý den zaplatil za zmizelou kávu, a jako pojistku si nechal tašku s jeho věcmi.

„V tašce měl použité stříkačky“

„Uznal svou chybu,“řekl obžalovaný. Popřel však, že by zbitého vydíral a bral si tašku do zástavy. „Jeho brašnu jsem nechtěl, byly v ní použité injekční stříkačky a mobil. Ten jsem mu ale hodil na stůl, až se rozbil,“připustil.

Zavazadlo skutečně zůstalo v obchodě. „Nutil mne nechat tam tašku. Udeřil mě pětkrát až desetkrát pěstí a dostal jsem osm až deset kopanců,“uvedl při výslechu na policii zraněný, který si sám přivolal policii a záchranku. Podle lékařů rozsah zranění odpovídá výpovědi zmláceného. Ten z nemocnice ale navzdory vážnému stavu utekl. Kauzu zprvu řešil Obvodní soud pro Prahu 7, Kodirova žalobce stíhal za těžké ublížení na zdraví, kde mu hrozilo tři až deset roků vězení. Případem a trestní kvalifikac­í konfliktu se poté zabýval senát Vrchního soudu v Praze. Ten zostřil posouzení deliktu na vydírání se sazbou pět až 12 let. Projednání incidentu se proto ujal soud vyšší instance, tedy Městský soud v Praze. Ten případ včera odročil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia