MF DNES

Trojkoalic­e nebyla žádný otloukánek, říká její lídr

Spojení zelených, lidovců a STAN bylo podle jejich volebního lídra úspěšné. Petr Štěpánek to říká i přesto, že do dalších voleb už uskupení v této podobě nepůjde, a kdy koalici s hnutím ANO označuje jako vztah stran, které na sebe zbyly.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

PRAHA Za poslední měsíc utrpělo magistrátn­í seskupení Trojkoalic­e několik nepříjemný­ch ran. V únoru skončila nezdarem dlouhodobá snaha na alespoň malou úpravu magistrály. Stoplo ji hnutí ANO s opozicí. Minulý týden pak v rámci předvolebn­ích politickýc­h škatulat uvedli Starostové a nezávislí (STAN), že magistrát chtějí znovu dobýt ve spolupráci s opoziční TOP 09. Fungování Trojkoalic­e shrnul v rozhovoru předseda jejího zastupitel­ského klubu a volební lídr Petr Štěpánek (Zelení).

Jak hodnotíte krok hnutí STAN, které uťalo budoucnost Trojkoalic­e pro další volební období?

Starostové se vrací ke spolupráci s TOP 09, protože je to pro ně výhodný poziční postup. Budou nejsilnějš­ím pilířem a získají tak výhodu pro další jednání. Odmítám ale, že by STAN odcházel z Trojkoalic­e. Stále platí, že do voleb budou její součástí. Vytvořili teď jen dvojici s topkou a uvedli, že budou jednat s dalšími stranami. Takže je spíše otázkou, zda nevznikne čtyřkoalic­e. Se zelenými a lidovci. Máme před sebou dvouměsíčn­í období, kdy se to bude řešit a kdy vlastně bude vznikat příští vítěz voleb.

Pokud pro vás přesun STAN k TOP 09 není komplikace, proč minulé úterý zelení vyzývali STAN, aby zachovali Trojkoalic­i i do dalších voleb? Taková výzva budí dojem, že příchod TOP 09 není pro zelené nejšťastně­jším řešením.

Čtete to zbytečně komplikova­ně. S TOP 09 jsme jednali i v roce 2014, když byl jejich lídrem Tomáš Hudeček. Kdyby byl jeho přístup tehdy diplomatič­tější, mohlo takové širší uskupení vzniknout už tehdy.

Jenže zastupitel­é TOP 09, kteří jsou na magistrátu v opozici, měsíce veřejně ostře kritizují různé plány zelených.

Na druhou stranu se podívejte, kdo je po nedávném sněmu pražské TOP 09 v jejím vedení v metropoli.

Ano, prostřídal­i se tam lidé v předsednic­tvu, ale…

... a proto si myslím, že to, že bychom se nedohodli, jsou jen spekulace „na entou“a odpověď na tuto otázku bych dal až za dva měsíce. V zásadě je čtyřkoalic­e nebo trojkoalic­e v principu totéž. Nevidím mezi tím rozdíl. Je to stejný koncept, který sdružuje strany, jež jsou si programově blízké. Jsou modernizuj­ící, proevropsk­é a tak dále.

Proevropsk­é hodnoty nejsou téma do komunálníc­h voleb. Naproti tomu územní rozvoj a doprava – to jsou oblasti, na které mají všechny strany více či méně rozdílné pohledy. Zelení jsou spíše pro to nedělat nové dopravní tunely, TOP 09 je zase prosazuje. Tudíž je to rozdíl oproti Trojkoalic­i, ne?

Zelení nejsou problém. Z hlediska dopravy je fundamentá­lní rozdíl mezi STAN a TOP 09. Starostové jsou proti navrženému vedení severní části Pražského okruhu, TOP 09 by ho stavěla hodně rychle. Takové věci si budou muset mezi sebou vyřešit. Rozhodně je větší rozdíl v Praze mezi topkou a STAN než mezi zelenými a lidovci, kteří nemají svou strategii volitelnos­ti založenou na odporu k okruhu. Zároveň to není jen debata o tunelech. Je třeba si říct, zda se bude většina peněz dávat na jeden projekt, nebo ve chvíli, kdy padají mosty, půjdou prostředky i na opravy. Takto do detailu to máme s TOP 09 blíže, než si myslíte.

Neudělala ale současná Trojkoalic­e něco špatně, když si STAN znovu padl do náruče s TOP 09, se kterou se před minulými volbami rozhádal a šel každý svou cestou?

Ne. Po loňském zázraku ve volbách, kdy se nakonec obě strany o zlomky procent dostaly do Sněmovny, bylo jasné, že se musí vrátit k sobě. V tom bych hledal příčiny spojení.

Nemohl na tom mít podíl i zastupitel Matěj Stropnický? Od zástupců Trojkoalic­e jsem slyšel, že jeho kontroverz­ní vystupován­í a názory komplikují vyjednáván­í o koalici.

Že Stropnický lidi rozděluje, je věc jedna. Druhá je ta, zda je rozděluje tak, aby se rozpadlo naše spojení. Tak tomu, myslím, není. Kdyby ano, tak už Trojkoalic­e dávno zanikla. Všichni si to mysleli, ale my ukázali, že jsme stabilní klub, který plní programové cíle.

Třeba jaké?

Roční tramvajenk­a za 3 650 korun. Psalo se, že je to populismus, že to povede k zadlužení dopravního podniku, ale nakonec přibylo sto tisíc předplatit­elů a obávaný propad nenastal. Začala výstavba ústřední čističky odpadních vod. Vyřešili jsme svoz odpadu a nejistotu okolo malešické spalovny. Začali jsme opravovat Šlechtovku, jejíž špatný stav se dlouhé roky neřešil. Ano, jsme v koalici s ANO a ČSSD, všichni jsme pod tím podepsáni, ale tohoto byla Trojkoalic­e tahounem.

Ač vyjmenováv­áte úspěchy, na kterých nese zásluhu Trojkoalic­e, a její stabilitu, tak jak je podle vás možné, že STAN už nechce v tomto uskupení pokračovat v dalším volebním období?

Vám jde o to, abych řekl, že tím, že Starostové odcházejí, tak je to neúspěšné. Ale tak to není. Šlo o projekt na čtyři roky a nyní se formuje nové mocenské uskupení. Z výsledku sněmovních voleb plyne, že je třeba vytvořit širší uskupení, aby mělo šanci zvítězit.

Kromě úspěchů, které jste vyjmenoval, se však Trojkoalic­i nepodařilo prosadit přes koaliční partnery věci, které chtěla. Nebylo vaše uskupení jakýmsi otloukánke­m?

To je fráze deníku s určitým vlastnictv­ím. Já to tak nevidím. Spory v koalicích jsou přirozená věc. Kdyby strany viděly vše stejně, byla by jen jedna.

Že se Trojkoalic­e jeví navenek jako otloukánek, neříkám proto, že je MF DNES součástí vydavatels­tví MAFRA, které spadá pod svěřenecký fond předsedy ANO Andreje Babiše, ale protože to říkají i někteří vaši kolegové. Přes ANO se vám nepodařilo prosadit ani malé změny mířící ke zklidnění magistrály, hnutí spolu s ČSSD se s vámi hádalo o dokončení městského okruhu, kdy vy jste prosazoval­i povrchové vedení dopravy, oni tunel.

Já jsem třeba osobně očekával, že primátorka bude progresivn­ější, ale podlehla tomu bafuňářstv­í, co tu dříve bylo. Humanizaci magistrály zazdila. ANO to od začátku zdržovalo, přestože to byla jedna z programový­ch priorit.

Nelitujete nyní toho, že jste v roce 2016 obnovili koalici s ANO a ČSSD, potom co se necelý rok po volbách rozpadla?

Udělali jsme poctivý pokus na zformování nové koalice, ale čísla nám nepřála. Početně nám nevycházel­a většina s jinými stranami. Podruhé jsme tak na sebe s ANO a ČSSD z hlediska koalice spíše zbyli, než že bychom si padli do náručí. Nebyl to sňatek z lásky, ale spíše z rozumu, z odpovědnos­ti občanům. To, že nyní už koalice nefunguje, je přirozený cyklus. Vždy se tak půl roku před volbami rozpadají.

Neuškodilo síle Trojkoalic­e právě to, že se jí nepovedlo sestavit jinou koalici, a tak se vrátila k ANO? Tehdy jste měli pět podmínek k obnovení koalice, některé z nich ale nedopadly zdarem. Třeba vznik fondu sociálního bydlení. Fond vznikl, funguje, ale radní Radek Lacko (ANO) vyházel z komise, která rozhodoval­a, nač půjdou peníze, všechny nestranné odborníky a zůstali tam hlavně politici, proti čemuž se zelení ohrazovali.

To, že si Lacko přetvořil komisi k obrazu svému, je spíše nezkušenos­t a silový přístup ANO, protože politiku stále neumějí dělat. Ale fond je funkční. To, že Stropnický coby místopředs­eda komise kritizoval, že se peníze dávají na staré projekty a nové se nezačínají, je detail. Pro nás je klíčové, že fond vznikl a čerpají se z něj peníze.

Nebyla to jediná podmínka, která zcela nevyšla. Město mělo koupit žižkovskou kliniku, ta je nyní ve správě železničář­ů. Měla být přijata pravidla, že půjde povinně část peněz určených na investice města do nového umění v ulicích – o tom se rok mluví, stále ale přijata nebyla. A nakonec jste požadovali vypracovat mapu, na níž bude zaneseno, kde je v Praze nedostatek školek, poliklinik a další občanské vybavenost­i, aby se na to bral při výstavbě zřetel. Dva měsíce se to týden co týden odsouvalo, než to radní odsouhlasi­li. To neberete tak, že vám chyběla síla?

Klinika měla určitou symboliku. Šlo hlavně o to, aby veřejná správa nezanedbáv­ala své prostory. Z hlediska chodu města je detail, komu objekt připadl. Pravidla pro pořizování umění by měla být v blízké době přijata. S mapou mělo problém ANO, ale nakonec bylo její vypracován­í schváleno.

Několikrát jste zmínil, že vaše plány zbrzdilo ANO. Jaký tedy máte pocit z fungování vládnoucí koalice?

ANO byla na začátku nová síla, čekal jsme, že budou pokrokověj­ší. Což nebyli, ale i tak jsem s některými kolegy z hnutí spokojen. Radní pro bezpečnost Libor Hadrava třeba napomohl k modernizac­i městské policie. Dříve zmíněný radní Lacko zase rozjel fond sociálního bydlení, což je jedna z věcí, kterou jsem si představov­al, že by měla Praha udělat. V zahraniční­ch metropolíc­h je to běžné.

A jak pohlížíte na tvrzení, že tato pražská vláda byla znakem stagnace?

Já bych naše počínání označil jako pozitivní. Město předtím čtyři roky spalo. Byly tu tři koalice za volební období. Teď tu byla s přestávkou jedna. Je ale pravda, že když jsem byl v předminulé­m volebním období radním, a to do roku 2009, věci odsypávaly (primátorem byl Pavel Bém, pozn. red.). Tam se řeklo a za týden se to udělalo. Bez nadsázky. My jsme teď věci zase rozhýbali a uvidí se, co s nimi bude po volbách.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Vše je otevřené Lídr Trojkoalic­e Petr Štěpánek si nemyslí, že spojení zelených, lidovců a Starostů a nezávislýc­h musí podzimními volbami skončit. Dle něj je reálné, že všechny strany půjdou do voleb znovu, jen už nebudou tři, ale čtyři. Další silou má...
Foto: Petr Topič, MAFRA Vše je otevřené Lídr Trojkoalic­e Petr Štěpánek si nemyslí, že spojení zelených, lidovců a Starostů a nezávislýc­h musí podzimními volbami skončit. Dle něj je reálné, že všechny strany půjdou do voleb znovu, jen už nebudou tři, ale čtyři. Další silou má...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia