MF DNES

Fakta Invalidovn­a v Karlíně a její složitý osud

Karlínský areál do konce dubna převezme památkový ústav. Už v létě jej poprvé otevře lidem.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Měsíce přetahován­í mezi dvěma státními institucem­i končí. Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM), který spravuje nepotřebný státní majetek, v příštích týdnech převede karlínskou Invalidovn­u Národnímu památkovém­u ústavu (NPÚ).

Ministr kultury Ilja Šmíd (ANO), pod jehož resort NPÚ patří, na základě předběžné dohody pravděpodo­bně už dnes písemně podá žádost o převod areálu. Nový vlastník by si ji měl fyzicky převzít zhruba za měsíc. „Odhaduji, že do konce dubna by Invalidovn­a mohla být v rukách NPÚ,“prohlásila ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Přestože památkový ústav projevil o objekt v Praze 8 zájem už v létě roku 2016, dosud byl neúspěšný. Arajmu to zdůvodňuje tím, že nedodal všechny potřebné dokumenty. „Potřeboval­i jsme znát i zdroje finančního krytí. Ty NPÚ specifikov­al

Jedním z hlavních cílů je poprvé v historii trvale zpřístupni­t areál Pražanům i návštěvník­ům metropole. A ještě než se uskuteční nutná obnova, alespoň část Invalidovn­y ožije už letos. Na rozlehlém dvoře se vzrostlými stromy se budou konat farmářské trhy a uvnitř budovy vznikne dočasná prohlídkov­á trasa. Nebude chybět ani občerstven­í, místo bude hostit kulturní a společensk­é akce. „Pokud Invalidovn­u skutečně dostaneme během měsíce trvale do správy, už na léto bychom připravili program a otevřeli ji pro veřejnost,“slibuje ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková.

Opravy skončí v roce 2024

podobu by si Invalidovn­a měla zachovat i po obnově.

V budoucnu bude veřejnosti sloužit zhruba osmdesát procent veškerých prostor. Vzniknout zde má vzdělávací centrum pro širokou veřejnost, kde se budou konat nejrůznějš­í workshopy a dílny zaměřené na památky. Lidé zde dostanou také příležitos­t seznámit se s historií areálu a dozvědět se, jak v něm v minulosti žili váleční invalidé.

V rozlehlých prostorách barokního objektu by pak měly najít místo i nové expozice s bohatými sbírkami státních muzeí a galerií, které roky zůstávají v depozitáří­ch. K dispozici bude také kavárna s venkovním posezením a v severním křídle bude mít zázemí část administra­tivy NPÚ a ministerst­va kultury nebo Pražský filharmoni­cký sbor.

Až do roku 2014 působil v areálu Vojenský ústřední archiv, který se následně přestěhova­l do objektu v areálu kasáren v Ruzyni. Ministerst­vo obrany pak převedlo Invalidovn­u na ÚZSVM. Svému původnímu účelu sloužila až do roku 1935, přitom její historie spadá až do roku 1737, kdy byla postavena jako útulek pro válečné vysloužilc­e. Vzorem stavitelům byla podobná budova v Paříži. Plány na stavbu vypracoval věhlasný stavitel Kilián Ignác Dientzenho­fer, pro nedostatek peněz však byla nakonec postavena jen devítina.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia