MF DNES

Tragický požár. Třetí v jediné vsi

V Oleksovicí­ch propukl požár s tragickým koncem. Místní přitom mají ještě v paměti tři neštěstí z minulého století.

- Markéta Dušková redaktorka MF DNES

Oleksovice na Znojemsku bývají v pondělí ráno ztichlé. Tentokrát je ale zdejší ticho jiné, ponuřejší. Už pár metrů za cedulí vítající přijíždějí­cí je cítit, že na městys s necelými sedmi sty obyvateli padl smutek.

Nad ránem tady rodinný dům v hlavní ulici zachvátily plameny. Umřely tři malé děti s daty narození 2017, 2014 a 2009, čtyři dospělí se nadýchali kouře a zplodin.

Místní na „čumendě“nestojí. „Neznala jsem je a nic nevím,“odchází po dotazu spěšně prodavačka místní Jednoty.

Podle pětačtyřic­etileté Jany, která kousek dál veze dceru v kočárku, šlo o sociálně slabší rodinu, která měla doma spoustu nepořádku. „Ale byli slušní,“říká se slzami v očích.

Sedmdesáti­letého seniora bydlícího naproti vyhořelému domu v noci vzbudila manželka. „Občas si vezmu prášek na spaní, což jsem udělal i tentokrát. Vylezl jsem ven. To už stála v ulici lajna hasičských aut a z oken toho domu šel jen bílý dým. Kluci od nás, co to hasili jako první, říkali, že plameny šlehaly až na střechu,“popisuje Pavel Komín.

Děti podle něj spaly v prvním pokoji, hned za okny do ulice. Osmiletá holčička, čtyřletý kluk a jedenáctim­ěsíční miminko.

Požár byl ohlášen po čtvrté hodině ráno a vyjelo k němu osm jednotek. „Bylo zřejmé, že hoří v jedné z místností přízemního rodinného domku. Požár kompletně zničil jednu místnost, další poničilo sálavé teplo a kouř. Podobný případ si nepamatuji, setkáváme se maximálně s úmrtím dvou osob při požáru, ale ne více, navíc dětí, to se stává velmi zřídka,“uvedl mluvčí jihomoravs­kých hasičů Jaroslav Mikoška.

„Naši hasiči začali s oživováním, pak přijela rychlá a oni jim je předali. Žena mi říkala, že slyšela ve tři hodiny dětský pláč. Je mi divný, že když to slyšela ona v našem domě se zavřenými okny, že to neslyšeli rodiče nebo prarodiče těch dětí,“podotkl soused Komín.

Jednu seniorku záchranáři letecky transporto­vali do Brna, další tři dospělé na internu znojemské nemocnice. Všichni čtyři dospělí zranění byli v příbuzensk­ém vztahu. Nyní už ani jeden z nich není v ohrožení života, matka s otcem dětí se navíc během včerejšího dopoledne vrátili k domu.

Podle místních se z komínů domu nikdy nekouřilo ani neměl připojený plyn. Rodina tak musela topit přímotopem. „Od něj to muselo chytnout. Kdybyste tam zašla, tak byste viděla ten bordel jak v tanku. Samý igelitový pytle, plný krabice, jestli z toho něco bylo u přímotopu, tak to muselo chytnout,“tvrdí místní.

Pracovala jen matka

Podle policie i hasičů vyšetřován­í může trvat týdny. „Zatím nemůžeme vyloučit žádnou verzi, ohledání místa potrvá celý den a znalecký posudek bude v řádech týdnů, možná měsíců,“uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupi­lová. Včera na místo přijel i policejní specialist­a na elektroins­talaci. Podle místních pracovala z rodiny jen matka dětí, a to jako zdravotní sestra. Za prací dojížděla do některého ústavu na Znojemsku. Dům rodině nepatřil, měla ho pronajatý. Někdejší majitelé zemřeli a jejich dědicové nemovitost „prošustrov­ali“, takže skončila v exekuci. „Ten dům koupil v exekuci soukromý vlastník ze Znojma, ti lidé tam byli v nájmu, neměli u nás ani hlášený trvalý pobyt, pocházejí z Hodonic. Bydleli u nás necelé dva roky. Byla to sociálně slabší rodina, ale chovali se slušně a já s nimi neměl žádné problémy, prakticky jsme o té rodině ani nevěděli,“popsal starosta Zdeněk Koukal.

Děti umíraly v ohni už potřetí

V Oleksovicí­ch mají s ohněm tragické zkušenosti. Jde už o třetí případ uhoření malých dětí. „Podobná tragédie se stala po válce v rodině, která se jmenovala Šulákova, tehdy uhořely tři děti. Další událost se odehrála v 60., 70. letech, kdy uhořely další dvě holky. Tentokrát ale naši hasiči byli na místě první a nebýt jich, tak ten barák chytnul celej,“dodal starosta Koukal. Další místo spojené s požárem stojí ob jeden dům od aktuálního neštěstí. Před padesáti lety tam málem uhořely tři malé děti v rozmezí od tří do sedmi let. „Vzadu v přístěnku měli seno, které ta děcka zapálila, ale naštěstí duchapříto­mně skočila do písku, který byl pod ním, a tak se zachránila. Tehdy naštěstí nikdo neumřel. Pak jsme ten dům s mým dědou spravovali, byl hodně podobný tomu dnes vyhořelému. Ten dům se pak prodal a dnes je postavený nově,“ukazuje přes ulici soused Komín.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia