MF DNES

PŘIJÍMAČKY NA SŠ TESTY ZDARMA

-

Kdybychom to tak všichni uměli!

Jde o jeden z nejčastějš­ích prohřešků v českých, především psaných projevech vůbec. Významní jazykovědc­i se k němu vyjadřují rok co rok a češtináři na všech úrovních vzdělávání se jej v hodinách pokoušejí odstranit z hlav studentů, ale nic nepomáhá. Řeč je o tvarech podmiňovac­ího způsobu. Skládají se z příčestí činného určitého slovesa (např. přinesl, přinesli atd.) a z tzv. kondicioná­lových tvarů slovesa být: 1. os. bych,

bychom, 2. os. bys, byste, 3. os. by. Ty jsou rovněž součástí spojovacíc­h výrazů: kdybychom ,a byste ,a by, kdyby atd.

Chybné jsou jak výrazně rozšířený tvar 1. os. mn. čísla bysme, tak také tvary tzv. hyperkorek­tní (tzn. domněle správné), a to

by jsem, by jsme, by jste, by jsi apod. Zatímco u tvaru bysme je chybování dáno především rozšířením daného tvaru, tvary zbylé vznikají chybným spojením dvou tvarů, jež k sobě nepatří. Zatímco tvar by patří pouze do 3. osoby podmiňovac­ího způsobu (přinesl by, postavili by), tvary slovesa být patří pouze do minulého (přinesli jsme) či přítomného (jsme chytří, jsem tady) času oznamovací­ho způsobu. Ve spisovném a gramaticky správném projevu bychom se neměli dopouštět ani jednoho z uvedených prohřešků!

Neztrácejt­e čas s tím, co nemůže být dobře

Na didaktický test dostanete pouze hodinu, zvládnout přitom budete muset až tři desítky úloh. Přestože se dnes věnujeme češtině, spočítáme snadno, že každé úloze můžete v průměru věnovat pouze kolem dvou minut. Pokud uvážíme, že v češtině je velká část testu tvořena úlohami s výběrem či přiřazován­ím správných možností, vyplývá z toho jasná poučka. Neztrácet čas s tím, co nemůže být dobře.

Představte si úlohu se zadanou větou Už asi půjdeme ve které je zvýrazněn tvar domů, přičemž máte určit jeho slovní druh z možností A) sloveso, B) předložka, C) podstatné jméno a D) příslovce. Je možné, že budete váhat mezi odpověďmi C) a D). Pokud však víte, že možnosti A) a B) jistě správné nejsou, vyřaďte je ze svého uvažování a v zadání si je zaškrtejte! Správnou odpověď (D) příslovce) pak budete volit s mnohem větší šancí na úspěch. Mnoho žáků přeskakuje úlohy, které vyhodnotí jako nejasné, a vrací se k nim v posledních minutách. Odpovědi pak často tipují, pokud se k nim kvůli špatné práci s časem vůbec stihnou vrátit. Udělejte maximum pro to, abyste nechyboval­i. Vyřazení s jistotou špatných odpovědí vám může výrazně pomoct.

domů,

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia