MF DNES

První těžká váha pryč. Kaliňák opouští vládu

Slovenská krize vrcholí. Vládní strana slovenskýc­h Maďarů Most-Híd požaduje předčasné volby

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Slovenský ministr vnitra za nejsilnějš­í vládní stranu Smer – sociální demokracie Robert Kaliňák se v pondělí rozhodl rezignovat na svou funkci. Vyhověl tak tlaku veřejnosti i politické opozice v reakci na vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Zdá se však, že to nestačí. Nejmenší slovenská vládní strana Most-Híd žádá vypsání předčasnýc­h voleb. V případě, že se k dohodě o nových volbách nedospěje, strana vystoupí z koalice premiéra Roberta Fica. (zah)

BRATISLAVA Příliš pozdě a příliš málo. Tak by se daly shrnout reakce na včera oznámenou rezignaci Roberta Kaliňáka, dvojky slovenské vládnoucí strany Smer, na post ministra vnitra. „Jeho odchod není výsledkem selhání policie nebo jeho osobně při vyšetřován­í vraždy dvou mladých lidí,“řekl premiér Robert Fico. „Odchod Roberta Kaliňáka chápu především jako jeho osobní příspěvek ke stabilitě, udržení demokracie a možnosti pokračovat v pozitivní politice pro lidi,“dodal předseda vlády.

Jenže pro zhruba stovku tisíc lidí, kteří se v pátek sešli na protivládn­ích protestech v Bratislavě a dalších slovenskýc­h městech, je zřejmě Kaliňákův odchod příliš pozdní a nemusí k udržení vlády stačit.

Dávají to najevo i slovenská média, která po vraždě novináře Jána Kuciaka už dva týdny nepožadují nic menšího než odchod celé vlády. Podobně se včera vyjádřili i organizáto­ři protivládn­ích protestů, ty mají pokračovat i tento pátek. „Odstoupení Kaliňáka nestačí. Požadujeme demisi vlády,“nechali se slyšet. To samozřejmě žádá i opozice v čele se stranou Svoboda a Solidarita europoslan­ce Richarda Sulíka. Opozice už sesbírala dost hlasů na svolání zasedání Slovenské národní rady, na němž se zřejmě počátkem příštího týdne pokusí vyslovit Ficově vládě nedůvěru. Své řekl i prezident Andrej Kiska, který žádá buď „zásadní rekonstruk­ci vlády“, nebo předčasné volby. Nemá ale v rukou pravomoce, které by mu to umožnily.

Včera však o možnosti předčasnýc­h voleb začala mluvit už i vládní Slovenská národní strana (SNS) předsedy parlamentu Andreje Danka. „SNS se nebude bránit ani držet žádného postu. My jsme připraveni na rekonstruk­ci vlády... Pokud ne, jsme připraveni i na debaty o předčasnýc­h volbách,“prohlásil Danko. V případě, že vláda ztratí většinu v parlamentu, si volby přeje co nejdříve.

„Pokud současný kabinet nebude funkční, je potřeba nová vláda co nejdříve,“řekl šéf SNS.

Osud vlády včera stál na slovensko-maďarské straně Most-Híd, v jejímž čele stojí jeden z nejzkušeně­jších politiků na Slovensku Béla Bugár. „Pro část Mostu-Híd je přijatelná pouze demise premiéra Roberta Fica,“řekl před včerejším jednáním této vládní strany její zahraničně­politický expert František Šebej.

Po mnohahodin­ovém jednání se včera strana Most-Híd dohodla, že žádá po straně Smer a SNS, aby se vládní strany shodly na vypsání předčasnýc­h voleb. „Pokud k tomu nedojde, naše strana odchází z koalice,“uvedl šéf strany Béla Bugár. „Volby by nebyly už v létě, ale později,“prohlásil Bugár s tím, že Fico i Danko jeho návrh včera večer odmítli. Most-Híd však bude se svými koaličními partnery o předčasnýc­h volbách dál vyjednávat.

K vypsání předčasnýc­h voleb je totiž třeba shoda 90 poslanců ve 150členném parlamentu. Tu nedává Bugárova strana ani společně s opozicí dohromady, a tak bez SNS a Smeru předčasné volby vyhlásit nepůjdou.

Po odchodu Mostu-Híd by ale Fico ztratil v parlamentu většinu. Fico může zkusit „lovit“ve skupině nezařazený­ch poslanců, pro které znamenají předčasné volby konečnou, ani to však mu nemusí pro získání většiny v parlamentu stačit. V předčasnýc­h volbách by Smer Roberta Fica zřejmě znovu zvítězil, ale asi s menším náskokem než při posledním hlasování v roce 2016.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: ČTK ?? Robert Kaliňák Slovenský ministr vnitra včera oznámil, že odstupuje z funkce.
Foto: ČTK Robert Kaliňák Slovenský ministr vnitra včera oznámil, že odstupuje z funkce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia