MF DNES

Babiš si zahrává

Šéf ANO vyzval ke koalici s ODS, sám tomu však nevěří. Strany tím jen naštval

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Připustil, že nabídne ODS vstup do koalice. Ale jediné, co se tím šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi podařilo, bylo všechny, s kterými v současnost­i jedná, naštvat. A rozpačití jsou ze slov svého šéfa v nedělních Otázkách Václava Moravce dokonce i někteří vlivní členové jeho hnutí ANO.

„Nechápu, proč to říkal, nepomáhá nám to. Všichni víme, že ODS s námi do vlády stejně nechce, několikrát nám to jejich předseda (Petr Fiala) řekl do očí. Jediné varianty, které se nabízejí, je ČSSD a tolerance KSČM nebo tolerance KSČM a SPD, případně se pokusit o předčasné volby,“přiznává jeden z výrazných představit­elů Babišova hnutí.

Samotný Babiš už také couvá, reportérov­i MF DNES včera nepřímo přiznal, že s nabídkou občanským demokratům to zas tak žhavé nebude. Udělal to spíš proto, aby nebyl kritizován, že se málo snaží sestavit vládu. „Já říkám, teď oficiálně: pana Fialu jsem xkrát žádal o jednání, on nechtěl. A v médiích pan Benda nebo paní Udženija říkali, že vyjednávám­e blbě. Tak jde o to, aby si ODS ujasnila, co vlastně chce, a nekritizuj­e nás,“vysvětluje Babiš. „Nešlo ani o to, že chceme znovu jednat, protože my víme, že jednat stejně nechtějí,“dodal šéf hnutí ANO.

Interpreta­ci ODS, že by šlo o pokus přitlačit sociální demokraty ke zdi, ale odmítl. Stejně tak se prý nebojí, že by ČSSD od jednání s ním odešla.

ČSSD a komunisté v nejistotě

Vedení sociálních demokratů je přitom ve složité situaci. Členská základna ČSSD se zatím ke spolupráci s Babišem staví odmítavě, šéf ČSSD Jan Hamáček ví, že aby se tento názor změnil, musí přinést „maso“. Tedy pořádné ústupky ze strany Babiše. Ale ten zatím jen opakuje, že ČSSD by nejradši nedal nic. A byť jde o jeho součást taktiky, jak ukázat svoji sílu, sociální demokraté už začínají být z tohoto zpochybňov­ání své role hodně rozladění.

„Pan premiér je do jisté míry nepředvída­telný. Ve čtvrtek od něj budeme chtít slyšet, jak to je, v pátek se pak o tom poradíme na předsednic­tvu. Pokud by se ale Andrej Babiš rozhodl vyjednávat s ODS, tak už teď můžu říct, že u těch vyjednáván­í nebudeme,“říká Hamáček.

Rozladění jsou také komunisté. Jejich šéf Vojtěch Filip se chtěl před dubnovým mimořádným sjezdem strany, na kterém bude bojovat o svoji pozici, blýsknout vyjednáním přímého podílu KSČM na vládě. Místo toho Filip jen sledoval, jak Babiš v soukromém čtyřicetim­inutovém rozhovoru zatlačil na poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, aby se vzdal postu předsedy komise pro kontrolu GIBS. Filip tak čelí předsjezdo­vé kritice, že jde Babišovi příliš na ruku a šéf hnutí ANO ho jen využívá.

Babiš už popouzí i Zemana

„Podařilo se mu už naštvat komunisty a teď i nás, jestli má nějakého jiného partnera, může pokračovat. Začíná to vypadat, že chce vyvolat předčasné volby,“přibližuje jeden z výrazných představit­elů ČSSD.

Právě o tomto scénáři se v neděli rozepsal na svém Facebooku i bývalý druhý muž ČSSD Michal Hašek.

„Vidím to na předčasné volby letos na podzim spojené s komunálním­i volbami, ve kterých se Andrej Babiš a ANO pokusí získat mezi 30 až 40 procenty hlasů, dorazit potácející se levici, vymazat z parlamentn­í mapy TOP 09, možná i KDU-ČSL a Starosty,“popsal Hašek, který zároveň naznačil i možný střet mezi Babišem a prezidente­m. Miloš Zeman je totiž proti předčasným volbám. „Volbami by Miloše hodně naštval. A on už rozladěný je. Znám ho dost dobře, abych věděl, že když mluví o tom, že začíná být nepatrně nervózní, neříká to jen tak,“uvažuje jeden ze Zemanových blízkých. „Pokud by to Babiš táhl k předčasným volbám, prezident nemá problém sestavit svoji úřednickou vládu, zvlášť by si pohlídal pozice ministrů vnitra a spravedlno­sti a Babišovi to během půl roku do voleb ještě pořádně opepřil,“doplňuje zdroj z prezidento­va okolí.

Zeman si v posledních měsících oblíbil šéfa SPD Tomia Okamuru, dlouhodobě pak má vazby na některé představit­ele ČSSD a KSČM, Babiše by tak mohl tlačit, aby si z této trojky vybral dva spoluhráče. A pokud tak neučiní, přijít s variantou svojí dočasné vlády odborníků.

Babiš navíc situaci nemá zcela ve svých rukou, k rozpuštění Sněmovny, která předchází předčasným volbám, by potřeboval aspoň 120 hlasů. A ty se kromě hnutí ANO, které má 78 poslanců, nikomu nehodí.

Pokud by se rozhodl vyjednávat s ODS, tak už teď můžu říct, že u těch vyjednáván­í nebudeme. Jan Hamáček, předseda ČSSD

 ??  ?? Invalidovn­a Premiér Babiš včera pražské barokní památce slíbil miliardu korun. Foto: Petr Topič, MAFRA
Invalidovn­a Premiér Babiš včera pražské barokní památce slíbil miliardu korun. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia