MF DNES

Pohádce Cesta za králem trollů naše kulisy sluší

Tak má vypadat solidní pohádka rozkročená mezi klasickou báchorkou a moderní fantasy: jako norská Cesta za králem trollů, která vstupuje do našich kin poté, co se v Česku zčásti natáčela.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Žili byli bratři tři: stejně jako v našich pohádkách, jen o něco severněji. Ale i tam to nejvýše, až k princezně, dotáhne nejmladší outsider. Pouze s tím rozdílem, že místo draka musí porazit krále trollů, který podle dávné legendy chce za nevěstu každou královskou dceru, jež se do osmnácti nestihla vdát.

Jako Frodo

Že se točilo na Křivoklátě či v Prachovský­ch skalách, tuzemský divák asi pozná. Podstatné je, že po boku norských scenerií to naší krajině sluší a že příroda včetně vodopádů dává hercům zdravě zabrat.

Ve srovnání se Svěrákovým­i Třemi bratry jsou jejich norští kolegové o maličko chudší ohledně majetku i humoru, zato absolvují vydatnější dávku strašení, počínaje požárem rodné chýše a konče duněním trollích kroků. Všechny pohádkové prvky jsou na svém místě: ohyzdná ježibaba, kouzelná mapa, zrádné víly, mlha nad bažinami. Putující mladík vystavený zkouškám nese mnohé znaky Froda z Pána prstenů, tedy jeho dobrodružn­é cesty za vlastní dospělostí, ale také Odyssea s jeho blouděním mezi mytickými svody. A vydatná hospodská rvačka čímkoli proti mečům připomene choreograf­ii Tří mušketýrů.

Blízká exotika

Na zdejší pohádkové zvyklosti je Cesta za králem trollů lehce drsnější, ale přes pár ohlodaných kostí či hromádky červů se dnešní děti snadno přenesou. Kde čerpá z vypravěčsk­é tradice náznaku, působí film lépe než ve chvíli, kdy skandinávs­kého netvora ukáže naplno: veletroll totiž vypadá jako ošuntělý King Kong slepovaný ze štěrku.

Nicméně finále, které vynalézavě využije kráter sopky, zase vrátí snímku rozměr solidní žánrové podívané, pro zdejšího diváka zároveň exotické i blízké.

 ?? Foto: Cinemart ?? Tři bratři Nejmladší ze tří synů chudého farmáře se utká s králem trollů, aby nakonec získal princeznu.
Foto: Cinemart Tři bratři Nejmladší ze tří synů chudého farmáře se utká s králem trollů, aby nakonec získal princeznu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia