MF DNES

Po roce vazby soud muže osvobodil

-

PRAHA Milan Peták, kterého obžaloba původně vinila z pokusu o vraždu družky a soudy ho následně pravomocně odsoudily za porušování domovní svobody, byl po zásahu Nejvyššího soudu zproštěn všech obvinění.

Peták strávil přes rok ve vazbě, vinu od počátku odmítal. Hájil se tím, že ženě dal „pouze pár facek“.

Obžaloba tvrdila, že Peták se na sklonku roku 2014 pohádal s partnerkou v jejím pražském bytě, když ho družka vyhazovala, a že když chtěla zavolat policii, udeřil ji do obličeje, pak ji dusil peřinou a škrtil, a když upadla do bezvědomí, údajně před odchodem zkusil založit požár, aby zahladil stopy po činu. Pražský městský soud konstatova­l už v lednu roku 2016, že nelze dospět k jednoznačn­ému závěru o Petákově vině. Nevyhověl tak státní zástupkyni, která pro muže požadovala za pokus o vraždu 10 až 11 let vězení. Vrchní soud následně osvobozují­cí rozsudek zrušil a kauzu vrátil zpátky. Naznačil, že věc by měla být kvalifikov­ána jako porušení domovní svobody.

Prvoinstan­ční soud proto muže za porušení domovní svobody nepravomoc­ně potrestal 14 měsíci vězení. Peták se odvolal a pražský vrchní soud mu poté v srpnu 2016 trest pravomocně snížil na jeden rok a 23 dní vězení, což přesně odpovídalo době, kterou už muž strávil ve vazbě. Odsouzený však podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který případ vrátil na začátek, a na základě jeho právního názoru pak pražský městský soud muže loni v květnu osvobodil. Státní zástupkyně se neodvolala, takže rozsudek nabyl právní moci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia