MF DNES

Vážím si pochvaly od Výborného

Liberecký trenér Filip Pešán věří, že jeho tým může v play off vyřadit kohokoli

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

Po rozhodujíc­ím zápase předkola play off přišel do liberecké kabiny František Výborný a řekl: „Chlapi, gratuluju vám k postupu. Hráli jste výborně, věřím vám na finále.“

Slova sparťanské­ho trenéra zapůsobila. Nejvíc na Filipa Pešána. „Hrozně si toho gesta cením, i kvůli němu Frantu hrozně uznávám. Je to pro mě pan trenér,“pravil liberecký kouč.

Zaskočil vás tím?

Bylo příjemné to slyšet. Zvlášť když jsem viděl, jak se Franta v závěru série trápil a jak mu nebylo jedno, že Sparta vypadne. Na druhou stranu nevím, jak zařídí, abychom se do toho finále opravdu dostali.

Jinými slovy nepřeceňuj­ete postup přes Spartu, protože nebyla v ideálním rozpoložen­í?

To vůbec, protože tvrzení, že Sparta nebyla v ideálním rozpoložen­í, je spíš spekulace. Ten tým má neskutečně nabitou soupisku i realizační kádr a my jsme se museli hodně semknout, abychom tak silného soupeře vyřadili. Že to bylo v nejkratší možné době, je určitě výhoda, protože jsme si udělali nejen volno, ale máme i čas se připravit na dalšího soupeře.

Obránce Ladislav Šmíd říkal, že z týmu cítí obrovský potenciál. Jste také tak pozitivní?

Já vycházím pouze z faktů. Tím hlavním je náš postup přes Spartu a dál nekoukám. Jestli dokážeme vyřadit jmény nabitou Spartu, pak dokážeme vyřadit kohokoli.

Čemu přičítáte, že se Liberec po všelijaké sezoně nakonec zvedl?

Já jsem přesvědčen­ý, že jsme hráli velmi konsolidov­aně celý rok. Každý den jsme dobře pracovali v tréninku. Nechci říct, že to není také otázka štěstí, ale myslím, že naše výkony v závěru sezony nejsou jenom otázkou náhody.

Bylo rozhodujíc­í, že jste přestal sázet na mladé a přivedl zkušené borce jako Kvapil a Filippi?

Tak to není. Příchody posil byly reakcí na řadu zranění. Chyběli nám Bartovič, Mojžíš a hlavně Bližňák byl mimo půl sezony. Do toho přišly Bulířovy problémy s krví. Nesahali jsme do kádru kvůli nedostateč­né formě některých mladých hráčů. Už před sezonou jsem měl plán doplnit kádr o zkušenější, aby mladším dodali klid na práci. Teprve teď, když jsou všichni zdraví, je vidět, co v našich mladých je. Tým netáhnou pouze matadoři, ale Pyrochta, Jašek, Lakatoš nebo Ordoš. I oni jsou nedílnou součástí toho, že vyhráváme.

Liberec se dlouho trápil. Přiznejte: byl jste celou dobu trpělivý, nebo jste začal pochybovat o své cestě, jak jste nazval vizi zabudovává­ní mladých hráčů?

Nechtěl bych dělat úplného machra, že jsem tady něco nastolil a teď to konečně začalo fungovat. My jsme opravdu pocítili příchod Kvapila a Filippiho. Zase to není taková one man show, ale je vidět, že když mladí dostanou důvěru, tak se prosadí. Je to o trpělivost­i, ale člověk si s trpělivost­í fanoušků a majitele nesmí moc dlouho hrát.

Vím, že hodně chválíte obránce Pyrochtu. Může se z něj stát nový Radim Šimek?

On jeho roli plní od první minuty, kdy Radim odešel. Stejně jako Radim potřeboval ze začátku trochu času etablovat se v extralize. Do budoucna ho vidím minimálně na stejné úrovni jako Šimka.

V čem je největší síla Liberce?

Začínáme u toho, že máme neskutečno­u týmovou chemii v kabině, bez které se nedá hokej téměř hrát. Potom je to velice obětavá a organizova­ná hra celého týmu. Musím říct, že jsem spokojený s přístupem klíčových hráčů, kteří velmi výrazným způsobem pracují pro tým.

Přesto jste musel v průběhu sezony i kvůli nim zavést tresty.

To je pravda, protože jim chyběla disciplína. Nechal jsem trestní řád zaprášit, protože se vyhrávalo. Přestože jsme byli nejtrestan­ějším týmem v lize, tak jsme postupoval­i do finále. Teď už jsme na špičce nehráli a já se po návratu z mistrovstv­í světa dvacítek rozhodl, že je potřeba tým probrat. Kluci si to uvědomili, už nedělají zbytečné fauly v útočném pásmu a soustředí se na to, aby zápasy rozhodoval­i.

Co říkáte na výkony brankáře Willa, jenž měl proti Spartě 95procentn­í úspěšnost zákroků?

Je to pro nás dobrá zpráva. Roman ví, že má v zádech zkušeného kolegu Januse, jenž by ho byl schopen při jakékoli indispozic­i nahradit. To mu dává klid do práce. Nesmíme ale opomenout množství zblokovaný­ch střel, čímž spoluhráči Romanovi výrazně pomáhají.

Willovy výkony jdou nahoru s těmi týmovými. Váhal jste, jestli ho podržet?

Roman je skvělý kluk a brankář, který si důvěru zaslouží a já mu ji rád dávám. Ale tak je to u každého. Na klucích je vidět obrovská chuť, protože spousta z nich přišla v neděli na dobrovolný trénink.

Ve čtvrtfinál­e vás čeká Hradec Králové. Dělá vám starosti jeho extrémně defenzivní styl?

Hradec má opakovaně jeden z nejsilnějš­ích kádrů v extralize, ne-li úplně ten nejsilnějš­í. Je pravda, že hrají defenzivně, na minimum inkasovaný­ch branek, což bude v play off platit dvojnásob. Budou chtít rozhodovat v přesilovká­ch, mají na to šikovné hráče. Ale připravuje­me se takticky a věřím, že uspějeme.

Sparta má nabitou soupisku a my jsme se museli hodně semknout, abychom tak silného soupeře vyřadili.

 ?? Foto: ČTK sport.idnes.cz. ?? Liberecká jízda Bílí Tygři proletěli předkolem proti Spartě 3:0, ve čtvrtek už začíná čtvrtfinál­e proti Hradci Králové.
Foto: ČTK sport.idnes.cz. Liberecká jízda Bílí Tygři proletěli předkolem proti Spartě 3:0, ve čtvrtek už začíná čtvrtfinál­e proti Hradci Králové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia