MF DNES

Pýcha Brabantu

Rychlobrus­lařka Ireen Wüstová se loučí. Opravdu?

- Tomáš Macek rychlobrus­lařský reportér MF DNES

Toužila jsem po tom přivézt si zlatou medaili z každé ze čtyř olympiád, na nichž jsem během kariéry startovala.

Byla pevným bodem v kariéře Martiny Sáblíkové. Jedna druhou vzájemně motivovaly k ještě úžasnějším výkonům. Nezničitel­ná Ireen Wüstová. „Závodily jsme proti sobě od mistrovstv­í světa 2005,“vzpomíná Sáblíková. „Zvykla jsem si, že je pořád vedle mě a pořád tak dobrá.“Teď to může vše skončit. Pokud Wüstová splní, co zaznělo na hrách v Pchjongčch­angu, byla tato sezona její poslední.

A jaké lepší místo k loučení najít než mistrovstv­í světa ve víceboji v Amsterdamu? Zpěvák Guus Meeuwis tu speciálně pro ni zpíval píseň Brabant. A 24 tisíc diváků se přidalo.

Jen zlatý happy end nevyšel. Víra v zázrak, že v závěrečném klání na 5000 metrů stáhne na Japonku Miho Takagiovou 11 vteřin a získá posedmé vícebojařs­ký titul, zůstala nenaplněna.

Japonce je teprve 23 let. Další znamení, že vlna mladých dračic se chystá převalit přes Wüstovou i Sáblíkovou.

„Po pokažené pětistovce byla má pozice v boji o zlato spíše beznadějná,“připouští 31letá Nizozemka.

Největší sen si však splnila už v Pchjongčch­angu. Poté, co ji tam v závodě na 3000 metrů obrala o zlato o osm setin krajanka Achtereekt­eová, ještě vyprávěla: „Je to zklamání. Přijela jsem sem pro zlato, ne pro stříbro nebo bronz.“

Teprve na trati 1500 metrů se dočkala a zářila: „Po tom jsem toužila, přivézt si zlatou medaili z každé ze čtyř olympiád, na nichž jsem během kariéry startovala.“

Dcera rychlobrus­laře z nizozemské provincie Severní Brabantsko začala se sportem svého otce ve dvanácti a kvůli bruslím záhy ukončila i působení v tenise a pozemním hokeji. Jen jachtařkou–amatérkou zůstává, koupila si loď, s níž brázdí v létě nizozemské kanály, a plánuje: „Po kariéře si pořídím jachtu.“

V Turíně 2006 vybojovala v 19 letech olympijský titul na 3000 metrů, i když nikdy předtím nevyhrála žádný velký závod. „Dodnes tomu nemohu uvěřit,“tvrdí. „Zázračné dítě,“psala o ní vzápětí média.

Triumfoval­a také ve Vancouveru 2010 a Soči 2014.

Právě hrám v Soči předcházel­y protesty aktivistů za práva LGBT komunity kvůli přijatému ruskému zákonu omezujícím­u práva gayů a lesbiček. Média poté zdůrazňova­la, že se stala první bisexuální vítězkou v Soči. Svoji orientaci zveřejnila Wüstová v listopadu 2009, kdy vylíčila, že již delší dobu žije se shorttreka­řkou Sanne van Kerkhofovo­u: „Už jsem to nechtěla dál tajit.“Ale při závodech ji láska obírala o koncentrac­i. „Jela jsem v Heerenveen­u, zatímco Sanne bojovala v Marquette o olympijsko­u nominaci v short treku,“popsala v roce 2010. „Úplně mi to zablokoval­o myšlenky na mé bruslení. Ani spát jsem nedokázala. Pak jsem konečně dostala spásnou SMS: Sanne se kvalifikov­ala.“Téhož roku se rozešly. Wüstová začala dočasně žít s mužem. Loni zase přiznala partnerstv­í s 26letou rychlobrus­lařkou Letitií de Jongovou. „Řešte raději mé sportovní výkony,“prosila Wüstová. V Tillburgu po ní pojmenoval­i umělý ovál a v safari Hilvarenbe­ek i mládě antilopy. Stala se rytířem Řádu Nizozemské­ho lva a v roce 2014 ji agentura Reuters vyhlásila nejlepší sportovkyn­í světa. Vyznávala závodní filozofii: „Jdi tvrdě za svým, nebo zemři.“A k její technice kouč Petr Novák před lety podotkl: „Okopíroval­a Martinin styl v 8 krocích na rovince, ve 12 a 14 krocích v zatáčkách a v tom, že při výjezdu dělá jeden přešlap navíc.“V sobotu se Sáblíková ptala Wüstové: „Letíš ještě na finále svěťáku?“„Ne, už ne,“odvětila. „Bude zvláštní, až tu Ireen nebude,“říkala potom Češka. „Zvykla jsem si na ni. Byla v pohodě, kamarádská.“Což ale neznamená, že by to bez Wüstové měla mít snazší. „Vím, že vždy pojede nějaká Holanďanka o zlato,“má jasno Sáblíková. Olympijské vítězky Visserová a Achtereekt­eová jsou důkazem. A kdo ví, třeba se slova o konci vyřčená v Koreji přece jen nepromění ve skutky. „V pondělí se Ireen na tréninku netvářila, že opravdu skončí,“hlásí Karolína Erbanová.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty ?? Šampionka čtyř olympiád Svoji olympijsko­u kariéru završila Wüstová ziskem zlata na trati 1500 metrů v Pchjongčch­angu.
Foto: Getty Šampionka čtyř olympiád Svoji olympijsko­u kariéru završila Wüstová ziskem zlata na trati 1500 metrů v Pchjongčch­angu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia