MF DNES

Fica střídá Pellegrini. Bude to Slovákům stačit?

- — Ladislav Kryzánek

Slovenským premiérem už nebude Robert Fico.

Ficovi, který vévodil slovenské politice celé poslední desetiletí, zlomila vaz krize vyvolaná nedávnou, dosud neobjasněn­ou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Prezident Andrej Kiska včera přijal demisi Ficovy vlády a sestavením nové pověřil dosavadníh­o vicepremié­ra Petera Pellegrini­ho. Vládnout tedy bude dál stávající tříčlenná vládní koalice, Směr, Slovenská národní strana a Most-Híd, což byla podmínka Roberta Fica k podání demise. Dojde rovněž k širší obměně ministrů.

Fico nicméně zůstává šéfem nejsilnějš­í vládní strany Směr a slovenská média spekulují, že bude dál tahat za nitky ze zákulisí.

Včerejší vládní rošáda však nemusí znamenat konec krize. Opozice už vyzvala k pokračován­í protestů. Je pravděpodo­bné, že opozice, která požaduje předčasné volby, bude chtít využít současné oslabování Směru (poslední průzkum mu dává jen 20 procent hlasů) a tlak nepřeruší. Může své postoje opřít o značnou krizi důvěry ve stát, jež se mezi Slováky projevila po zatím neobjasněn­é vraždě novináře Kuciaka.

Ostatně sám Kiska včera uvedl: „Atmosféra se za dva týdny mezinárodn­í ostudy, popírání politické zodpovědno­sti a masových protestů natolik vyhrotila, že ani odchod Fica a dlouholeté­ho ministra vnitra Roberta Kaliňáka nemusí znamenat konec protestů.“

Dvaačtyřic­etiletý Peter Pellegrini je obecně považován za kultivovan­ého politika a naději Směru. V posledních dnech se od Fica poněkud distancova­l, například projevy nespokojen­osti občanů odmítal na rozdíl od některých svých spolustran­íků označovat za pokus o státní převrat a naopak protesty považoval za projev skutečné demokracie.

Od okamžiku svého jmenování bude mít Pellegrini­ho kabinet třicet dnů na to, aby parlament schválil jeho programové prohlášení a tím mu fakticky vyslovil důvěru. V tom by však problém být neměl – koalice má ve Sněmovně většinu.

Lídr opoziční Svobody a solidarity Richard Sulík však změny ve vládě označil za ubohé divadlo a vyzval k pokračován­í protestů.

„Ficova demise přišla pozdě“

Kiska vysvětlil proč se přiklonil k výše uvedenému řešení krize. Podle něho teď v parlamentu není k dispozici potřebná většina pro schválení ústavního zákona o zkrácení volebního období, což by otevřelo cestu k předčasným volbám.

Podle reakcí slovenskýc­h médií však přišla Ficova demise pozdě.

„Je pozdě. Poté, co Fico dovolil, aby se vybičovaly emoce a veřejnost začala žádat předčasné volby, faktický ústupek již působí jako arogantní gesto lidí, kteří nejsou ochotni vzdát se křesla. Napětí ve společnost­i tak může ještě posílit a koalice se bude muset beztak poroučet,“napsal deník Sme.

Podle listu také Fico neodchází z důvodu, že cítí spoluzodpo­vědnost za stav země, či za to, že do své blízkosti pustil lidi podezřelé z vazeb na mafii. „Jeho vláda se rozpadá a on ji chce zachránit demisí. Za podmínek, že jeho Směr bude nadále vládnout.“

„Robert Fico byl nejdéle vládnoucím premiérem. Stál v čele tří vlád. Jako jediný ministersk­ý předseda však skončil v úřadu tak, že ho vyměnili,“napsaly k tomu Hospodársk­e noviny.

 ?? Foto: ČTK ?? Peter Pellegrini Muž, který teď má sestavit novou vládu.
Foto: ČTK Peter Pellegrini Muž, který teď má sestavit novou vládu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia